Uzmanlar uyarıyor: Plastik şişenizi yeniden doldurup kullanmayın

Uzmanlar uyarıyor: Plastik şişenizi yeniden doldurup kullanmayın

Plastik bir şişe su veya soda, yeniden kullanılabilir mükemmel bir nesne gibi görünüyor. Suyla doldurun ve gitmeye hazırsınız! Su içmeniz için mükemmel bir çözüm ve aynı zamanda sağlıklı. Doğru? Su içme kısmı kesinlikle doğru, ama sağlıklı kısım değil. Plastik şişeleri tekrar kullanmak sağlığınız için gerçekten kötü olabilir.

Tek kullanımlık plastik su şişeleri her yerde. Musluktan veya su soğutucusundan doldurulmaları kolay olduğu için, insanların asla tekrar kullanılmamaları gerektiği uyarılarına rağmen bu plastik şişeleri tekrar kullandığını sık sık görürsünüz. Bu uyarılarda tipik olarak iki tehlike belirtilir. Birincisi, plastikten içtiğiniz suya kimyasallar sızabilir. İkincisi, şişeler açıldıktan sonra bakterilerin büyüyebilmesidir. Su ihtiyacımızı gidermek için marketlerden satın aldığımız su şişelerinin tekrar tekrar kullanılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Yapılan birden fazla çalışma, atılabilir su şişelerinin sağlığa tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

dotdash-vwfit-can-i-reuse-my-bottled-water-bottle-3435422-final-c6a09c651fdf49a79079a7ddf6b51439.webp

Tek kullanımlık şişeleri yeniden kullanmayı bırakın!

Bir su şişesindeki bakteriler genellikle ellerinizden ve ağzınızdan gelir, ancak şişenin ağzıyla temas eden kirlerden de gelebilir. Tek kullanımlık su şişesi üreticileri, şişeleri yeniden kullanırsanız küçük çatlakların oluşabileceğini belirtiyor. Bu çatlaklarda bakteri ve mantarlar büyüyebilir, bu da onları temizleyerek çıkarmayı zorlaştırır.

Plastik şişe

Süpermarkette satın aldığınız plastik şişeler tekrar tekrar doldurulmak üzere yapılmaz. Birçok plastik şişe, Bisfenol A (BPA) adı verilen bir kimyasal içeren plastikten yapılır. Bu hormonlarınızı etkilediği için vücudunuz için zararlı olabilir. Dr Marilyn Glenville , Good Housekeeping'i bazı plastik şişelerde bulunan kimyasalların "yumurtlamayı etkileyebileceği ve diğer şeylerin yanı sıra PKOS, endometriozis ve meme kanseri gibi hormonal kaynaklı sorunlara yakalanma riskimizi artırabileceği" konusunda uyardı.

780x411-1595427693780.jpg

Bakteri

Şişeleri yeniden kullanmanın endişe verici bir yönü daha var, yani tek bir şişede bulabileceğiniz bakteri miktarı. Araştırmacılar, bir sporcunun bir hafta boyunca kullandığı şişeleri test etti ve buldukları şey oldukça iğrenç! En çok bakteri içeren şişenin üzerinde aslında ortalama bir klozet kapağından daha fazla bakteri vardı... Hay aksi! Bu araştırmacılar ayrıca şişelerde buldukları mikropların yüzde 60'ının insanları hasta edebileceğini keşfettiler.

Çözüm

Peki, ne yapıyor olmalısınız? Elbette, yine de yanınıza bir şişe su alabilmeyi istersiniz. İlk olarak, tek kullanımlık şişeleri tekrar kullanmamalısınız, sadece bir kez kullandıktan sonra çöpe atın. Çevre dostu ve yapılacak en sağlıklı şey yeniden doldurulabilir bir şişeye yatırım yapmaktır. Yine de herhangi bir BPA içermediğinden emin olun! Ayrıca bir cam veya paslanmaz çelik şişe satın almayı da seçebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN