Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı: 6. dalga kapıda!

Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı: 6. dalga kapıda!

Koronavirüs vaka sayılarının son dönemlerde 5 kat artmasının ardından uzmanlardan uyarı geldi. Kurban bayramına sayılı günler kala Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Ahmet Saltık ve Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Bayramlaşmayla beraber sayı daha da artabilir. Önlem alınmalı” dedi. Dr. Akyol, koronavirüsün tamamen bittiği düşünülerek tedbirlerin bırakıldığını fakat 6. dalganın kapıda olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde haftalık vaka sayısını açıkladı. Son zamanlarda 5 kat artan koronavirüs vakaları nedeniyle Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan uyarı geldi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık ve Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, artış gösteren vaka sayılarına ve alınması gereken tedbirlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ceyhan, vaka sayılarındaki artış nedeninin alınmayan önlemler olduğunu belirterek acilen önlemler alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, “Türkiye’de önlemler kaldırıldığında vaka sayılarının artacağını zaten tahmin ediyorduk. Biz vaka sayısı azaldığında hemen tedbirleri kaldırdık. Bundan dolayı vaka sayısı arttı. Devlet resmi ağızlardan ‘Maskeden kurtuluyoruz, salgın bitti’ dediğinde insanlarda bir rahatlama oluştu. Hastalık hafif seyrediyor diye seviniyorlar. Ölüm sayısı azalabilir ama bu salgının daha fazla yayılmasına da sebep olur” dedi.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla bayramlaşmaların olacağını ve vaka sayılarının da artacağını kaydeden Ceyhan, “Maske takılmıyorsa teması artıran her türlü aktiviteden uzak durmalıyız. Hastalığın yayılma riskini göz önünde bulundurmalıyız” diye konuştu.

HACCA GİDENLER 10 GÜN KARANTİNADA KALMALI

Prof. Dr. Saltık devletin, Kurban Bayramı için halka uyarı yapması gerektiğini belirtti. Saltık, “Salgın verileri günlük ve dürüstçe yayımlanmalı. Hacca giden insanlar 10 gün karantinada kalmalı. Testleri negatif çıkana kadar da karantinaları devam etmeli. Aşılanma ise hızlı bir şekilde devam etmeli. Toplu taşıma ve kapalı mekânlarda kapasite sınırlanması getirilmeli” ifadelerini kullandı. Saltık, yeni bir bilim kurulu oluşturulmasını ve yapılan toplantıların kamera kaydına alınarak, halka açık yayımlanması gerektiğini söyledi. Saltık, “Son zamanlarda artan yoksullukla beraber salgın da artabilir. Yoksulluk ve beslenememeyle beraber insanların psikolojisi ve fiziksek direnci zayıflar” diye konuştu.

6. DALGA KAPIDA

Kovid-19’un tamamen bittiği düşünülerek tedbirlerin bırakıldığını fakat 6. dalganın kapıda olduğunu belirten Uzm. Dr. Akyol, kişisel korunma önlemlerinin gevşetilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Akyol, “Sağlık otoritesinin bu işin sorumluluğunu tekrar bireylerden alıp kendisinin önlemlerle yürütmesi gerekiyor. Eğer tedbirler bırakılmaya devam edilirse, ne yazık ki sonbahara çok daha kötü bir giriş yapacağız. Açık alanların risksiz olduğu doğru, yaz dönemi hepimiz birbirimizden daha uzak mesafelerde açık alanlarda bulunabiliyoruz ama kapalı alana girdiğimizde mutlaka maske takılması gerekir. Kurban Bayramı’nda gerçekleştireceğimiz bayram ziyareti ve gezmelerde, tedbiri elden bırakmamalıyız. Hasta bireyler aile büyüklerine yaklaşmamalı, hastalık taşıyıcı risk grubunda olan çocuklarımız diğer çocuklarla yakın temas etmemelidir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN