Üzümün çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Mucizevi etkisini öğrenenler bu basit ve pratik yöntemi kullanıyor

Üzümün çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Mucizevi etkisini öğrenenler bu basit ve pratik yöntemi kullanıyor

Üzüm, dünya çapında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Eski zamanlardan beri üzüm bitkilerinin yaprakları ve özsuları çağlar boyunca geleneksel tedavide kullanılmıştır. Peki üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?

Üzüm kabuğu ve çekirdekleri, vitaminler ve lif için bir kaynak olmanın yanı sıra, vücudun doğal biyo-süreçlerini artırarak çeşitli sağlık sorunlarına yönelik işlevsel bir bileşen olarak kullanılabilen Polifenoller, özellikle proantosiyanidinler açısından oldukça zengindir. Üzümlerin bir dizi sağlık yararına sahip olduğu doğrudur. Vitaminler, antioksidanlar ve besinlerle doludurlar. Ayrıca, kırmızı üzümün kabuğu, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olduğu bilinen zengin bir resveratrol kaynağıdır.

Üzüm çekirdeği çok sayıda mineral açısından zengindir, ancak en güçlü besinleri OPC'ler gibi antioksidanlardır.

  • E vitamini
  • Linolenik asit
  • Oligomerik proantosiyanidin kompleksleri
  • Diğer fenolik bileşikler
  • Potasyum
  • Bakır
  • Fosfor
  • Kalsiyum
  • Çinko
  • Magnezyum

uzum-cekirdegi-yenir-mi-uzum-cekirdeginin-faydalari-nelerdir-4515f3e7-e1bc-4ed1-8826-0387a6f8c3c5.webp

Üzüm çekirdeği doğal haliyle lif, mineraller, protein, su ve yağ içerir. Ağırlık olarak, bu tohumların yaklaşık olarak sahip oldukları:

  • yüzde 35 lif
  • yüzde 3 mineral
  • yüzde 11 protein
  • yüzde 7 su
  • yüzde 20 yağlar

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

KARDİYOVASKÜLER SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİR

Üzüm çekirdeğindeki antioksidanlar, sağlıklı kan basıncını korumanıza ve dolaşımınızı iyileştirmenize yardımcı olur. Kan akışını iyileştirmeye ve kan damarlarınızı, özellikle kronik venöz yetmezlik veya varisli damarlar yaşayan damarları güçlendirmeye yardımcı olurlar.

BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER

Üzüm çekirdeği özündeki fenolik bileşikler, özellikle oligomerik proantosiyanidin kompleksleri (OPC'ler), kateşin, epikateşin, prosiyanidinler, gallik asit ve gallokateşin, hafızanızı ve genel beyin sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca Alzheimer hastalığına ve diğer bunama türlerine yol açan proteinlerin gelişimini bloke etmek veya azaltmak için de faydalıdırlar.

uzum-cekirdegi-one-cikan.webp

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Antioksidanlar, yaşlanmaya ve kalp hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıklara katkıda bulunduğu düşünülen zararlı moleküller olan serbest radikallerin veya 'oksidanların' DNA'mıza zarar vermesini durdurmaya yardımcı olan bitki kimyasallarıdır. Üzüm çekirdeği, oligomerik proantosiyanin kompleksleri (OPC'ler) adı verilen antioksidan bileşiklerle doludur.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİN

Cilt adına da çok yararlı olan üzüm çekirdeği, birçok kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunmaktadır. Ciltte yaşlanma ve sarkmanın önüne geçmekte ve bağ dokularını güçlendirmektedir.

GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar, gözlerimizi serbest radikallerin verdiği zararlardan korumada özellikle iyi olabilir. 2012'de Current Eye Research'te yayınlanan bir Kore laboratuvar çalışmasında , üzüm çekirdeği ekstresinin retina hücrelerini oksidatif hasardan 'kurtarabildiği' bulundu.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLEYİN

Üzüm çekirdeği antioksidanları da kalp sağlığımızı desteklemeye yardımcı olabilir. Avustralyalı araştırmacılar, kalp hastalığı riski yüksek olan 36 kişi üzerinde 2004 yılında yapılan bir klinik denemede , dört hafta boyunca her gün 2 gr üzüm çekirdeği ekstresi alarak plaseboya kıyasla kan akışını iyileştirdiğini keşfettiler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN