Vücudunuzda oluşabilecek 4 farklı taş türünü öğrenince çok şaşıracaksınız

Vücudunuzda oluşabilecek 4 farklı taş türünü öğrenince çok şaşıracaksınız

Vücutta oluşabilecek taş türü denilince genellikle hepimizin aklına böbrek taşı gelir. Fakat vücudumuzun ürettiği başka taşlar da vardır. Haberimizde vücudumuzun böbrek taşı dışında ürettiği taşlara yer verdik...

Vücudumuzun birçok organında bazı nedenlerden dolayı taş oluşmaktadır. Vücudunuzdaki bazı taşların zor yanı, sağlık sorunlarının genellikle küçük başlamasıdır, bu da her zaman neler olup bittiğini anlamadığınız anlamına gelir. Tedavi edilmediği takdirde, bu sorunlar sağlığınız için ciddi sonuçlar doğurabilir. İşte vücudumuzda oluşabilecek 4 taş türü şöyle...

800x422-1469606864757.jpg

Bademcik taşları

Hala bademciklerin var mı? O zaman bir noktada bademcik taşlarından muzdarip olabilirsiniz. Bu taşlar, bademciklerin kuytu ve çatlaklarında geride bırakılabilen bakteri, ölü hücreler ve yiyecek artıklarından gelişir. Bu taşlar nedeniyle herhangi bir yoğun sağlık sorunu yaşamayacaksınız, ancak yemek yerken veya yutarken ağız kokusu veya ağrılı bir his yaşayabilirsiniz. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak ve/veya ağzınızı çalkalayarak veya tuzlu su ile gargara yaparak semptomları hafifletebilirsiniz. Öksürük taşı yerinden çıkarabilir.

basliksiz-2.jpg

Safra taşları

Gall, sindirim sistemimizdeki greslerin ve yağların sindirilmesine yardımcı olan bir sıvıdır. Bu sıvı bir araya toplanmaya başladığında safra taşlarına dönüşebilir. Taşlar safra kesesinin açıklıklarını veya kanallarını tıkamaya başlayana kadar herhangi bir semptom yaşamayacaksınız. Belirtileri belirlemek genellikle zordur. Yemekten sonra sternumun altında dırdırcı, ağrılı bir his ve mide bulantısı/şişkinlik hissedebilirsiniz. Şiddetli ağrı yaşıyorsanız, bir doktora gitmeniz akıllıca olacaktır. Tedavi edilmeyen safra taşları, diğer şeylerin yanı sıra sarılık veya pankreatite yol açabilir. Fazla kilolu kişilerde safra taşı olma riski, sağlıklı kilolu kişilere göre üç ila dört kat daha fazladır. Kısa sürede çok kilo vermiş kişilerde safra taşı olma riski daha yüksektir.

a6addb-fa4ac71ba0594e9fa75e1b136a5b00a0-mv2.jpg

Tükürük taşları

Tükürüğünüz üç farklı bez tarafından üretilir. Küçük tüpler aracılığıyla tükürük bu bezlerden ağzınıza taşınır. Bu tüpler tıkanırsa tükürük taşları oluşabilir. Çoğu durumda, bu tükürük taşları kalsiyumdan oluşur. Taşların belirtileri kulakta ve alt çenede ağrı ve şişliktir. Yemek yemeye yeni başladığınızda, ağrı aniden ve acı verici bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu belirtileri tanıyor musunuz? Doktorunuzdan randevu alın; taşları kaldırabilecekler.

basliksiz-3.jpg

Bezoar taşları

Bezoar, gastrointestinal sistemde ortaya çıkan bir taş türüdür. Çoğunlukla kıllar, bitki artıkları, süt tozu/bebek maması ve yutulan küçük taşlar gibi sindirimi güç maddelerin bir sonucudur. Bezoar genellikle oldukça küçüktür, bu nedenle muhtemelen ciddi sağlık sorunları yaşamayacaksınız. Yine de büyük bir bezoar yaşamı tehdit edebilir. Midenizde yüksek bir yanma hissi, mide bulantısı, yutma sorunları ve tokluk hissi ile büyük bir bezoarı tanıyabilirsiniz. Bezoar ameliyatla çıkarılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN