Yaz bitmeden karpuz yemeniz için 4 neden! Karpuzun sağlığa faydasını duyunca tabak tabak yiyeceksiniz

Yaz bitmeden karpuz yemeniz için 4 neden! Karpuzun sağlığa faydasını duyunca tabak tabak yiyeceksiniz

Yaz aylarının gelmesiyle tüm kış boyunca özlemini çektiğimiz meyvelerden biri olan karpuz, büyük küçük demeden herkesin severek tükettiği meyvelerden biri. Karpuz içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde de sağlığımız için oldukça katkısı büyük. İşte karpuz yemeniz için 4 neden...

Tatlı ve sulu, yaz sıcağında susuzluğunuzu gidermek için mükemmel bir meyve olan karpuz; antioksidanlar ve A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere besinlerle doludur. Bütün bir kış olsa da yesek dediğimiz karpuzun sağlığa da birçok faydası bulunmakta.

İşte karpuzun en önemli sağlık yararlarından 4 tanesi.

60f2a27d5cf3b00bd0f5ed7e.webp

1. Susuz kalmamanıza yardımcı olur

Vücut ısısının düzenlenmesi, normal organ işlevi, hücrelere besin verilmesi ve uyanıklık, yeterli hidrasyona dayanan bedensel süreçlerden sadece birkaçıdır. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler yemek, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu suyu vermenize yardımcı olabilir. Karpuz %92 su içerir, bu da onu günlük su alımı için mükemmel bir seçim yapar. Karpuz gibi düşük kalorili yiyecekler yemek, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo yönetimine yardımcı olabilir

2. Besin maddeleri ve faydalı bitki bileşikleri ile dolu

Karpuz, potasyum, magnezyum ve A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. Ayrıca kalorisi nispeten düşüktür, fincan başına sadece 152 gram içerir.

İşte 1 su bardağı (152 gram) çiğ, doğranmış karpuzdaki besinler:

  • Kalori: 46
  • Karbonhidrat: 11.5 gram
  • Lif: 0.6 gram
  • Şeker: 9.4 gram
  • Protein: 0.9 gram
  • Yağ: 0.2 gram
  • A Vitamini: Günlük Değerin (DV) %5'i
  • C Vitamini: DV'nin %14'ü
  • Potasyum: DV'nin %4'ü
  • Magnezyum: DV'nin %4'ü

Karpuz, egzersiz performansını artırabilecek bir amino asit olan sitrülin açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, C vitamini, karotenoidler, likopen ve cucurbitacin E dahil olmak üzere antioksidanlara sahiptir.

bozuk-karpuz-nasil-anlasilir-karpuz-zehirlenmesine-dikkat-karpuz-zehirlenme-belirtileri-1591790020-5137.webp

3. Antikanser etkileri olabilir

Likopen ve cucurbitacin E dahil olmak üzere karpuzda bulunan birkaç bitki bileşiğinin olası antikanser etkileri vardır. Çalışma sonuçları karışık olsa da, likopen alımı, prostat ve kolorektal kanserler gibi bazı kanser türlerinin daha düşük riski ile ilişkilendirilebilir.

4. Kalp sağlığını iyileştirebilir

Karpuzdaki çeşitli besinler kalp sağlığını destekler. Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Diyet gibi yaşam tarzı faktörlerinin kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi düşürerek kalp krizi ve felç riskinizi azaltabileceğini belirtmekte fayda var. Çalışmalar, likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca yüksek kolesterol seviyelerinin neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Karpuz ayrıca vücudunuzdaki nitrik oksit seviyelerini artırabilecek bir amino asit olan sitrülin içerir. Nitrik oksit kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürür.

Karpuzdaki diğer kalp-sağlıklı vitaminler ve mineraller magnezyum , potasyum ve A, B6 ve C vitaminlerini içerir

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN