Yaz güneşini kaçırdıysanız kış güneşiyle zayıflayın

Yaz güneşini kaçırdıysanız kış güneşiyle zayıflayın

Siz de “Kilo vermek istiyorum ama veremiyorum” diyenlerdeyseniz belki de güneşe çıkmalısınız. Çünkü D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra kilo vermeyi de oldukça güçleştirir. Ve ne yazık ki kilo almayı da kolaylaştırır.

DYT. NUR ŞAHİN MERMER

İnsan vücudunda D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10’u besinler aracılığıyla sağlanabilirken, yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisiyle deri yoluyla sentezlenir. Bu sebeple, D vitaminin en iyi kaynağı güneş olduğundan; yazın olduğu gibi sonbahar ve kış aylarında da güneşli havaları kaçırmamalıyız. Günde sadece 15-20 dakikalık -koruyucu krem sürmeden maruz kaldığımı güneş ışınları vücudumuzun yeterince demir sentezlenmesini sağlar. Besinlere gelince, D vitamini yönünden en zengin gıdaların başında; balık yağı, ciğer, peynir ve yumurta sarısı gelir. Bu gıdaları beslenmemize dahil etmenin yanı sıra biraz önce bahsettiğim gibi bol bol güneşe çıkmayı unutmamalıyız.

YA UYKU DÜZENİNİZ NASIL?

Öte yandan kilo vermek için elinizden geleni yapıyor yine de bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorsanız uyku düzenine de bakmakta fayda var. Özellikle kilo verme yapbozunun en önemli ve en büyük parçalarından biri düzenli uykudur. Bunun 2 temel nedeni vardır, metabolizmayı kontrol eden bir çok hormonun bizim biyolojik saatimize göre, yani; uyku ihtiyacımıza göre düzenlenmiş olması... Çoğunlukla düzensiz uyuyan veya geç uyuyan kişilerin abur cubur ve fast-food tarzı gıdalara da eğilimi daha fazladır. Uyku saatleriniz eğer düzensizse, mutlaka beslenmenize de ayır bir özen gösterin...

BİR ENDOKRİNOLOJİ UZMANINI ZİYARET EDİN

Bazı hastalıklara sahip olmakta kilo vermeyi zorlaştırır. İnsülin direnci bir insanda kendini göstermeye başladığı andan itibaren kilo vermeyi güçleştiren bir faktördür. Örneğin hipotiroidi rahatsızlığı da metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak kilo vermemizi güçleştirir. Cushing sendromunda ise vücudumuzun kortizol hormonunun fazla salgılanması nedeniyle ile kilo kaybımız zorlaşır. Bu tip sebepler nedeniyle kilo vermek için diyete başlamadan önce bir endokrinoloji uzmanına başvurmalıyız. Bu sayede kilo veremememizin altında yatan metabolik nedenleri öğrenerek ilaç ve duruma uygun bir diyet tedavisi sayesinde kilo verememe sorununu aşabilir hatta daha hızlı kilo vermeye başlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN