Sakarya havai fişek patlamasında son durum nedir? Kaç kişi öldü ve ölenlerin isimleri belli oldu mu?

Sakarya havai fişek patlamasında son durum nedir? Kaç kişi öldü ve ölenlerin isimleri belli oldu mu?

Bir havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 Cuma günü meydana gelen patlamada, 7 işçi hayatını kaybederken, patlamanın ardından çıkan yangın ertesi gün kontrol altına alınabildi. Vatandaşlar, 'Sakarya Hendek havai fişek fabrikası patlamasında ölenlerin isimleri'ni internette araştırırken, aynı fabrikada 2009, 2011, 2014'te büyük çaplı patlamalar meydana gelmişti. İş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle daha önce birçok personelin işten ayrıldığı öğrenildi. İşte 'Sakarya patlamasında son durum'...

'Sakarya havai fişek fabrikası patlamasında son durum nedir?', 'Kaç kişi öldü ve ölenlerin isimleri ne?', 'Sakarya patlaması terör saldırısı mı, sabotaj mı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda aktardık. Hendek'te yer alan havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada 7 kişi yaşamını yitirirken, 122 kişi yaralandı. MÜSİAD'in, patlamanın yaşandığı ve işçilerin öldüğü fabrikanın sahibi için 'moral yemeği' düzenlemesi, lüks araçlarla çekilen fotoğraf karelerini sosyal medyada paylaşması tepkilere neden oldu. İşte detaylar...

SAKARYA FABRİKA PATLAMASINDA SON DURUM

Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca mevkisindeki 15 dönüm arazi üzerine kurulu havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 114 kişi hastaneye kaldırıldı.

Patlamayla birlikte havai fişekler gökyüzünde ardı ardında patlarken çıkan yangın, hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı.
Sakarya'nın yanı sıra komşu il Düzce'den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi.

Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı binaların camları kırıldı. Olay sırasında fabrikada bulunan işçilerden bazıları kendi imkanlarıyla dışarıya çıktı.

PATLAMADA ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

* Havva Çelik
* Sebahattin Tepeçınar
* Muhammet Çanakçı
* Muhammet Aygün
* Halis Yılmaz
* Ramazan Kor
* Erhan Ateş

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ DNA TESTİYLE TESPİT EDİLDİ

Meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetti. Olay yerinde bulunan parçaların üzerinde yapılan inceleme ve aileden alınan DNA örnekleriyle ölenlerin kimlikleri tespit edilebildi. Kayıp olarak aranan son kişinin Erhan Ateş olduğu tespit edildi.

FABRİKANIN SAHİBİ GÜNLER SONRA GÖZALTINDA

Havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili olarak Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan fabrika müdürü H.A.V., ustabaşları E.Ö. ve A.A. ile fabrikanın sözleşmeli iş sağlığı ve güvenliği uzmanı A.B., çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Ayrıca fabrikanın sahipleri Ali Rıza Coşkun ve oğlu Yaşar Coşkun gözaltına alındı.

SAKARYA PATLAMASI SABOTAJ MI, TERÖR SALDIRISI MI?

Fabrika sahasında iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, patlamanın meydana geldiği alandan alınan numuneler, Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi.

Numuneler üzerinde yapılan kimyasal analizlerde, patlayıcı ve sabotaj izine rastlanılmadığı belirtildi. Ayrıca numuneler üzerinde havai fişek fabrikasındaki yangını başlatacak ve hızlandıracak petrol türevine rastlanılmadığı kaydedildi.

2007'DEN BERİ ÇEŞİTLİ PATLAMALAR YAŞANDI

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) aktardığı bilgilere göre patlamanın gerçekleştiği fabrikada 2007 yılından bu yana çeşitli yıllarda pek çok kez benzer patlamalar gerçekleşti, hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler oldu ancak fabrika faaliyetine devam etti.

32 yaşındaki Ö.I., daha önce bu fabrikada eşiyle birlikte üç ay çalıştıklarını ancak 'kendilerini güvende hissetmedikleri için' kısa süre içinde işten ayrıldıklarını şöyle anlatıyor:

"Eşim ve ben bu fabrikada üç ay çalıştık. Fabrikaya girdiğimiz andan itibaren, işe geldiğimiz her an patlama korkusu yaşıyorduk. Çalıştığımız bölümlerde barut tozları havada uçuşuyordu. Aslında bundan bir önceki patlamadan sonra işe girmiştik, çok tehlikeli olduğunu biliyorduk ama iş lazımdı. Sonra korkudan birlikte istifa ettik."

"Ben burada çalıştığım süre içinde hiçbir önlem alındığını görmedim. İşe başlamadan önce böyle bir fabrikada çalışmakla ilgili herhangi bir patlama eğitimi de almadık, hiçbir eğitim almadık. Burada çalışan insanların hepsi ihtiyaç sahibi. Yokluk olmasa kimse burada çalışmazdı. Asgari ücret alacağız diye canlı bomba gibi çalışıyorlardı, ben dahil."

"SİGARA İÇİLMESİNİ ŞİKAYET ETTİM, İŞTEN ÇIKARILDIM"

Patlamada eşi Havva Çelik'i kaybeden, fabrikanın eski işçilerinden Salih Çelik, fabrikada sigara içildiğini ve bunu şikayet ettiği için işinin dördüncü ayında işten çıkarıldığını söyledi.

Çelik, "Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Ben de muhtaçtım. Kirada oturuyorum ne yapayım. Eşim orada çalışıyordu, ben inşaatlarda yevmiyeli çalışıyorum. Gündelikçi olarak. Benim oğlum askerden bu sabah geldi" dedi ve ekledi:

"Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı. Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki. Neden incelemiyorsunuz. Onlar sefasını sürer, biz bağıra bağıra ağlarız sadece. Ben şimdi çoluk çocuğum ile kalacağım evde. Benim yaramı kim saracak, hiç kimse.

"Bir düzen kurmuştum. Ben ne garibanlıklarla büyüdüm. İşte o arkadaşım bilir, zar zor evlendim çoluk çocuk sahibi oldum bir yuva kurdum tam mutluluğu yakaladım derken mutluluğum gidiyor. Böyle adalet mi olur. Ben ne yapacağım şimdi?"

"BU FABRİKAYI İSTEMİYORUZ!"

Havai fişek fabrikasının patlaması sırasında büyük korku yaşayan Yeniorman Mahallesi sakinleri, korku dolu anları anlattı. Akaryakıt istasyonu işleten Sefa Ede, havai fişek fabrikasında daha önceki yıllarda 6 defa patladığını ve bu patlamanın etkisinin büyük olduğunu belirtti.

Güvenlik kameralarında istasyonda bulunan insanların patlama anında korku dolu anlar yaşaması görülürken istasyon işletmecisinin ofis içerisinde bulunduğu esnada 3'üncü patlamanın etkisiyle dışarı çıktığı esnada düştüğü yer alıyor.

Sefa Ede patlama anını şöyle anlattı: "3 defa art arda patlama oldu. Benzin istasyonu patladı sandım. İkinci patlama olduğu zaman direkt kafamı havai fişek fabrikasına doğru çevirdim ve her yerin karanlık olduğunu gördüm.

Daha sonrasında akılıma kardeşim geldi ve hemen onun yanına koştum. Patlama esnasında camlarımız kırıldı ve ofisimizin içi darma dağın oldu. Ben ofisi kontrol etmek için içeri girdiğimde tekrardan bir patlama oldu. Patlama esnasında korkarak dışarı çıktığım esnada düşüp başımı vurdum. Ve o günkü yaşadığım korku halen daha devam etmekte. Patlamanın etkisiyle kulağımda oluşan çınlama halen daha devam etmekte.

O fabrikanın tekrar açılmasını istemiyorum. Dünya kadar insan can kaybetti. Bir fabrika sahibi ekmek para kazanacak diye kaç kişi canından oldu. Bir de diyorlar ki şehirden uzak, şehirden uzak ama çevresinde bir sürü köy var. Bunları hiç dile getirmiyorlar. Bundan önceki patlamalara da şahitlik yaptık. Bu patlama en büyüğüydü. 2009, 2011, 2014'te oldu bu patlamalar bu zamana kadar toplam 6 kez patlama yaşandı bu fabrikada bütün halkımız tedirgin.

Şimdi kim verecek bunun hesabını? Onların fabrikası yüzünden benim canım yanacak. Ben genel olarak konuşuyorum bu fabrikanın açılmasını istemiyoruz. Çünkü ben burada bir akaryakıt istasyonu işletiyorum bu patlama beni de etkileyebilir. Daha büyük bir patlama olsaydı eğer 50 bin tonluk alanda ulaşsaydı alevler burayı komple patlatırdı burada köy diye bir şey kalmazdı" dedi.

FABRİKADA 110 TON PATLAYICI VE HAVAİ FİŞEK VARDI

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, fabrikanın deposunda 110 ton patlayıcı ve havai fişek olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, incelemelerinin ardından açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Soylu, "186 kişinin içeride olduğunu söylemiştik. 3 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor." dedi.

AFAD'DAN RADYASYON AÇIKLAMASI

AFAD'dan yapılan açıklamada "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" denildi.

PATLAMA SONRASI 'MORAL' YEMEĞİ DÜZENLENMİŞTİ

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yönetim Kurulu üyeleri ve bazı şube başkanları ile birlikte Sakarya'ya gelerek fabrika sahibi ve MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun'a 'moral' desteği vermişti. Olay yerinde Coşkun'la görüşen MÜSİAD Yöneticileri daha sonra Bayraktepe'ye geçerek burada yemek yemişti.

Yemek fotoğrafı MÜSİAD Bursa Şubesi'nin sosyal medya hesabından paylaşılmış, paylaşım gelen tepkiler üzerine bir süre sonra silinmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN