Salgın sürecinde kitap siparişi ikiye katlandı

Salgın sürecinde kitap siparişi ikiye katlandı

OKUYAY Platformu’nun toplantısında konuşan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır “İnternetten kitap alanların sayısı salgın sürecinde ikiye katlandı. Toplum bu sıkıntılı süreçleri aşmak için bilgilenme seviyesini artırmaya yöneldi” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR.COM

Geçen yıl yayınladığı ‘2019 Türkiye’nin Okuma Kültürü Haritası’yla ortaya koyduğu yüzde 42’lik okur oranıyla ‘Türkiye okumuyor’ algısını yıkan önemli bir çalışmaya imza atan OKUYAY Platformu, iki yıllık çalışmalarının sonuçlarını bir toplantıyla değerlendirdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği (YAYBİR) öncülüğünde hayata geçen platformun Zoom üzerinden gerçekleşen toplantısını OKUYAY Proje Koordinatörü Ebru Şenol yönetti. Toplantıda konuşan YAYBİR Başkanı Kenan Kocatürk, başarılı bir eğitim politikasında en temel konunun okuma kültürü olduğuna inandığını dile getirerek, STK’lar, yerel yönetimler gibi kurumlarla Anadolu’nun dört bir yanında düzenledikleri fuarlarla okuma kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Kocatürk, şunları söyledi: “Milyonlarca insana ulaştık. OKUYAY Platformu’nun Şubat’ı 2019’da başlayan yolculukta çok önemli çalışmalar yaptık. Çok önemli bir kılavuz oluştu, bu kılavuz herkese yol gösterici olacak. Okuma kültürünün yaygınlaştırması için devletin ve bütün sevil toplum kuruluşlarının kampanyalar yürütmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz.

TYB olarak okuma kültürü açısından bir dönüşümün ilk adımlarını attığımızı hissediyorum. OKUYAY Platformu uygulamaları sırasında bu bakışı gözlemledik. Okuma kültürü bir ülke meselesi bunun önemini bütün dünyada görüyoruz. Hazırladığımız bu çalışmanın sonuçlarında toplumun her kesimini bu kapıdan girmeye davet ediyoruz.” 

TOPLUM KENDİ TOPLUM MÜHENDİSLİĞİNİ BAŞARIYOR 

OKUYAY Platformu’nun yayımladığı ‘2019 Türkiye’nin Okuma Kültürü’ haritasını yürüten KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır da toplantıda araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.

Ağırdır, araştırmada okuma oranının yüzde 60’lara çıktığının görüldüğünü hatırlatarak, bunun yüzde 42’nin düzenli okur olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili bugüne kadar 116 araştırma yaptıklarını aktaran Ağırdır,  “Bugüne kadar, toplumun sosyolojik olarak çok hızlı bir şekilde değiştiğine dair binlerce veri var. Umutsuz olmamak gerekiyor bu konuda.

Siyaset erbabının kendi siyasi mühendislik, entelektüellerin kendi toplum mühendisliği çabalarına rağmen toplum kendi toplum mühendisliğini başarıyor” değerlendirmesini yaptı. Ağırdır salgın sürecine ilişkin güncel verileri de paylaşarak “İnternetten kitap alan insanlar salgın sürecinin sadece ilk altı ayında ikiye katlandı.  

Toplumun bu sıkıntılı süreçleri aşma sırasında, hayatlarını daha iyiye götürme noktasında bilgilenme seviyesini artırmaya yöneldiği açık” dedi.   

2021’DE AB’DEN DAHA ÇOK KAYNAK ALINACAK 

Platforma destek veren Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı adına konuşan Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da, OKUYAY’ın da içinde olduğu 10 toplum sivil kuruluşuyla 2 yıl önce Ortak Ağlar Projesi’ni başlattıklarını vurgulayarak “Projelerimizden çok güzel sonuçlar aldık. OKUYAY Platformu özellikle pandemi sürecine çok kısa sürede intibak etti ve dijital ortamı kullanarak her türlü zorluğun aşılabileceği örneğini de bizlere vermiş oldu. Okuma kültürünün yaygınlaşması, benimsenmesi için çok önemli işler yaptı” dedi.

Yeni dönemde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle daha çok sosyal projeye imza atılacağı bilgisini veren Özcan, “Bu projeler AB nezdinde daha büyük kaynak edinmemizin de önünü açacak” görüşünü paylaştı. Etkinlikte, OKUYAY’ın 300 küsür sayfalık ‘Okuyay Platformu ve Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Kılavuzu’ hakkında bilgiler paylaşılmasının yanı sıra, çalışmalara yönelik videolar izletildi. 

okyay.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN