Salgın yayılırken Çin tatili uzattı

Salgın yayılırken Çin tatili uzattı

Çin’de yeni koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 81’e çıkarken, hastalığın 3 bin kişiye bulaştığı belirlendi. Hastalığın yayılmasını önlemek için, Çin Yeni Yılı tatili Pazar’a kadar uzatıldı.

KARAR DIŞ HABERLER 

Sadece Çin değil tüm dünyayı korkutan yeni tip koronavirüs salgını hız kesmeden yayılırken Pekin yönetimi ülkede yüzmilyonlarca insanın yolculuk etmesini önlemek için yeni yıl tatilini pazar gününe kadar uzattı. Böylece salgının hızının daha da artmasının önüne geçmek amaçlanıyor. Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) nedeniyle can kaybı dün itibariyle 81’e yükseldi, enfekte kişi sayısı ise 3 bini aştı. Virüsten etkilendiğinden şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794, enfekte kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların sayısı da 30 bin 453 olarak açıklandı.     

Diğer yandan, Çin Başbakanı Li Kıçiang liderliğinde toplanan Devlet Konseyince 31 Ocak’ta sona ermesi planlanan Bahar Bayramı tatilinin 3 Şubat’a kadar uzatılacağı, okulların yarıyıl tatilinin uzatılmasına yönelik ayarlamalar yapılacağı açıklandı. Ülkede insan hareketliliğinin azaltılması için önlemler alınıyor.

BBC’nin Çin muhabiri Robin Brant, ülkenin asli tatil döneminin uzatılmasının sıradışı olduğunu söylüyor, “Ancak yarım milyar insanın trenlere, uçaklara ve otobüslere binmesi ve ülkeyi baştan başa geçmesi hükümetin istediği son şey” diyor. Li Kıçiang dün Vuhan şehrini ziyaret ederken hastalarla konuştu. New York Times’ın haberine göre halk yönetimden bürokrasinin azaltılması ve daha fazla şeffaflık bekliyor. Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang ise istifa etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi. ABD Başkanı Donald Trump da Çin ile salgın konusunda yakın temasta olduklarını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  verilerine göre ABD ve Avustralya’da vaka sayısı beşe yükseldi. Tayland’da sekiz kişi müşajade altında. Singapur, Tayvan, Malezya ve Güney Kore’de dört, Fransa ve Japonya’da üç, Vietnam’da iki, Nepal ve Kanda’da da birer vaka tespit edildi. Ancak şimdiye kadar Çin sınırları dışında hayatını kaybeden olmadı.

VİRÜS BİR HAFTADA ZİRVE YAPACAK

Çin’de 2003’te şiddetli akut yolu sendromunun (SARS) salgınına karşı kurulan Ulusal Uzmanlar Grubu’nda yer alan Lin Ciangtao, günlük açıklanan rakamlara bakıldığında enfeksiyon kapan kişi sayısının çok hızlı arttığını söyledi. Lin, “Şahsi görüşüm koronavirüsten hastalanan kişi sayısı bir hafta içinde zirveye çıkabilir. Bu kez aldığımız önlemler çok güçlü olduğundan virüsten etkilenen sayısının yurt dışında belirtilen rakamlar kadar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Ancak bir hafta içinde zirveye ulaşacak, sonra da hızlı şekilde düşecektir.” ifadelerini kullandı. Diğer yandan 3 Şubat’a kadar ertelenen Bahar Bayramı tatilinin dönüş zamanında, salgının insan hareketinin artmasından dolayı ikinci kez zirveye çıkma ihtimali bulunduğuna işaret Lin, ancak bunun da iklim, ulaşım ve coğrafi koşullara göre gelişeceğini belirtti. Çin bu arada salgınını önlemek için 60,33 milyar yüen (yaklaşık 8,74 milyar dolar) tahsis etti. AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN