Sanat bizim ortak rengimiz

Sanat bizim ortak rengimiz

Refugee News Turkey platformu İstanbul’da yaşayan 6 mülteci sanatçıyı ‘Artık Onlar Bizim Rengimiz’ belgeselinde bir araya getirdi. Belgeselde Türkiye’ye neden geldiklerini anlatan Suriyeli müzisyenler Omar Alkilani ve Alââ Alkhatib, Afrikalı müzisyen Enzo İkah, Afganistanlı sinemacı Vega Moqarabi, Cezayirli şarkıcı Wassim Mataoui ve İranlı fotoğrafçı Sareh Oveyci sanatın her türlü ayrımcılık karşısındaki birleştirici gücünü hatırlatıyor.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türkiye’de yaşayan mültecilerin sesi olmayı hedefleyen Refugee News Turkey platformu 6 mülteci sanatçının hikayesini ‘Artık Onlar Bizim Rengimiz’ belgeselinde bir araya getirdi.  

AB Programı Sivil Düşün katkısı, platformun editörü Anıt Baba’nın proje koordinatörlüğünde çekilen belgeselde, Afganistan’dan İran’a, Suriye’den, Cezayir’e ve Demokratik Kongo’ya dünyanın birçok farklı ülkesinden gelip İstanbul’da sanatıyla var olmaya çalışan mülteci sanatçıların hikayesinin perde arkasını ekrana getiriyor.  

Mülteci ve göçmenlerin maruz kaldığı ayrımcılığa karşı empati kurmayı amaçlayan belgesel, bunu sanatın birleştirici gücüyle başarmayı hedefliyor. Film Fabrik Sinema ve Televizyon’un yapımcılığını üstlendiği belgeselin yönetmen koltuğunda ise R. Acar oturuyor.   

sanat-bizim.jpg

NEDEN BURADA OLDUKLARINI KENDİLERİNDEN DİNLEYİN 

Belgeselde yer alan isimlerden Dünya İnsanlık ve Barış Yıldızı ödüllü Afrikalı müzisyen Enzo İkah politik baskılar nedeniyle ayrıldığı ülkesi Kongo’dan ayrılışını “Sadece bir şarkı yaptım, televizyonda çıktı. Seçim zamanıydı. Seçimi kaybeden kişi başa geçti ve sivilleri öldürmeye başladı. Ben de kızdım ve ‘Vahşi Asker’ şarkımı canlı söyledim. Çıkışta beni tutukladılar ve 10 yıl hapis verdiler” sözleriyle anlatıyor.   

5 yıl önce ülkemize gelen Suriyeli ud sanatçısı Alââ Alkhatib, kendi müzik merkezini kurduğunu belirterek “Türk sanatçılarla bir araya gelerek beraber farklı, yenilikçi, kendimize has güzel işler yapıyoruz” diyor.   

Afganistanlı ödüllü sinemacı ve fotoğrafçı Vega Moqarabi ise İstanbul’a 4 yıl önce bursla geldiğini ifade ederek “Yabancı olarak bir ülkeye girmek yaşamak özellikle ilk aylarda çok zor oluyor. Dili bilmiyorsun, bir sürü yapacak iş oluyor. Ben de Yurt Dışı Türkler’e başvurdum, burada gönüllü olarak çalışıyorum şu an ve benim gibi insanlara yardımcı oluyorum” sözleriyle yalnız sinema değil mültecilere yardımcı olmaya yönelik gönüllü işlerde yer aldığını anlatıyor.  

Cezayirli genç şarkıcı Wassim Mataoui ise ‘Türkiye’de kanun, keman, klarnetin büyük ustalarının bulunması çok güzel. Müzik kültürünü öğrenmek ve kendi müzik kültürümü geliştirmek için çok iyi bir tercih yaptım” sözleriyle neden Türkiye’ye geldiğini açıklıyor.  

İlki dün yayınlanan ve 6 bölüm halinde ekrana gelen ‘Artık Onlar Bizim Rengimiz Belgeseli’nde yer alan sanatçıların öyküsünün tamamını Refugee News Turkey platformunun YouTube kanalından izleyebilirsiniz. Refugee News Turkey platformunun çalışmalarını ise ‘refugeenewsturkey.org’ web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. 

HALEP’TEN İSTANBUL’A GİTARIYLA GELEN ÇOCUK 

Belgeselin 11 dakikalık ilk bölümünde savaşın içindeki yaşama sevincini yok etmeyi başaramadığı Suriyeli müzisyen Omar Alkilani yer alıyor.  

Birçok kişinin İstiklal Caddesi’nde başının üzerinde başarıyla çaldığı gitarıyla sosyal medyada büyük yankı bulan görüntüleriyle tanıdığı bir isim olan Omar, belgeselde sırtında sadece bir gitarla ve yalnız başına geldiği Türkiye’de ayaklarının üzerinde durma mücadelesini nasıl kazandığını anlatıyor.

İstanbul’u yuvası, Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü söyleyen genç şarkıcı “Burada bir hayatım oldu. Suriye’de savaştan başka bir şey hatırlamıyorum, en güzel hatıralarım burada” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN