AK Parti dile getirdi, Devlet Bahçeli noktayı koydu: İstanbul'da seçim tekrarı gündemde

AK Parti dile getirdi, Devlet Bahçeli noktayı koydu: İstanbul'da seçim tekrarı gündemde

İstanbul'da seçimin tekrar edilmesi gündeme geldi. İstanbul seçimi ne zaman olacak, seçim tekrarı nasıl yapılır? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un dile getirdiği, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'erken seçim düşünülebilir' diyerek destek verdiği seçim tekrarına CHP kanadından da yanıt geldi. Diğer yandan İstanbul'da yerel seçim tekrarı nasıl yapılır, İstanbul seçim tekrarında ilçe ve il belediye başkan seçimi yeniden mi yapılacak gibi sorular da yanıtını arıyor. İşte 2019 seçim tekrarı talebi ve detayları...

Seçim tekrarı nasıl yapılır? İstanbul'da yapılan 31 mart yerel seçimlerinin tekrarlanması gündeme geldi. Ak Parti'nin dile getirdiği, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'olabilir' diyerek yeşil ışık yaktığı karar tasarısına göre İstanbul'da seçimlerin tekrar edilmesi talep ediliyor. Cumhur İttifakı (AK Parti MHP) adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı (CHP İYİ Parti) adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarıştığı İstanbul yerel seçimlerinde sandıkların tümü açıldığında, Ekrem İmamoğlu 21 bin oy farkla öndeydi. Yapılan itirazlar ve oy sayımları sonrası farkın 17 bine düştüğü İstanbul'da, AK Parti seçimin tekrarlanması talebiyle YSK'ya başvurdu. Peki seçim tekrar şartları nedir, ilçelerde de seçimler tekrarlanacak mı? İşte detaylar ve sürecin kilometre taşları...

İSTANBUL'DA SEÇİM TEKRAR EDİLECEK Mİ? SEÇİM TEKRARI NASIL YAPILIR?

Sandıkların tekrar açılmasıyla oy farkının kapandığı İstanbul'da seçimlerin tekrar edilmesi gündeme geldi. AK Parti'nin gündeme getirdiği yeniden seçime gitme talebine MHP lideri Devlet Bahçeli de destek verdi. Peki seçimin tekrarı nasıl yapılacak, seçim tekrarı ne zaman olacak?

Seçimlerin yenilenmesi (2972 sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunna göre):

Madde 29 – (İptal : Ana. Mah.nin 13/6/1988 tarihli ve E. 1988/14, K. 1988/18 sayılı Kararıyla; Yeniden düzenleme : 7/12/1988 - 3507/6 md.) 

 Seçim dönemi sonundan önce; 

 a) Bir seçim çevresinde yapılan seçimin seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verilmesi, 

 b) Belediye meclisi veya il genel meclisinin yetkili organlarca feshi, 

 c) Belediye meclisi veya il genel meclisi üyeliklerinin herhangi bir sebeple boşalması ve meclis üye sayısının 

yedeklerinin de getirilmesinden sonra üye tamsayısının yarısından aşağıya düşmesi, 

 d) (Mülga : 20/3/1997 - 4231/2 md.; Yeniden düzenleme: 3/7/2005-5393/85 md.) Belediye kurulması, 

 Hallerinde mülki amirlerin vaki boşalmaları otuz gün içinde İlçe Seçim Kuruluna bildirmeleri üzerine, İlçe Seçim 

Kurulu sözkonusu organ için yeniden seçim yapılmasına karar vererek durumu alışılmış usullerle ilan eder. 

 (Değişik : 20/3/1997 - 4231/2 md.) a,b,c bentlerinde yazılı hallerde bu ilandan sonra gelen altmışıncı günü takip 

eden ilk Pazar günü oy verme günüdür. Ancak, mahalli idareler genel seçimine bir yıldan az bir süre kalmış ise mahalli 

idareler ara seçimi yapılmaz. 

SEÇİM TEKRARI 2 HAZİRAN 2019'DA

YSK, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin bazı yerlerde iptal edilmesi halinde, yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar günü yapılmasına karar verdi.

YSK'nin 29 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetler Seçimi Hakkında Kanun gereği, bir seçim çevresindeki seçimin, seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılacağı, bunun da 2019 yılının haziran ayının ilk pazar günü olması gerektiği belirtildi.

Kararda bu nedenle, "31 Mart 2019 günü seçimi yapılamamış belediye seçimleri, muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri ile 1 Ocak 2019'dan bu yana oluşan mahalli idare birimlerinden olan köylerin muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimleri"nin 2 Haziran Pazar günü yapılmasının gerektiği kaydedildi.

Kararda, yeniden yapılması gereken seçimlerin, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu, bu nedenle sadece oy verme işlemlerinin tekrarlanması gerektiği vurgulandı.

YSK'nin AK Parti temsilcisi Recep Özel de olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK'ye gideceklerini açıklamıştı. AK Parti, "olağanüstü itiraz" hakkını kullanarak, "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle İstanbul'daki seçiminin yenilenmesini talep etti. 

AK PARTİ'DEN 'SEÇİM YENİLENSİN' BAŞVURUSU

AK Parti, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için olağanüstü itiraz başvurusu yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, başvuruyu bugün yapacaklarını daha önce duyurmuştu.

BAHÇELİ'DEN YENİLEME TALEBİNE DESTEK

İstanbul'daki itiraz sürecine ilişkin konuşan MHP lideri Bahçeli "Toplum vicdanında huzur bulmayacak şekilde sonuçlanırsa yeni bir seçim düşünülebilir. Seçim yenileme demokrasinin bir gereğidir. Kargaşa yerine sandığa bir kez daha gidip Türkiye'yi huzurlu kılmak daha akılcıdır diye düşünüyorum" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart yerel seçim sonuçlarına itirazları değerlendirdi. Bahçeli, "Her seçimde olduğu gibi rakamlar, sayım sırasındaki farklılıklar her siyasi partiye, her adaya göre itirazlar yapılmaktadır. Bu itirazlar demokratik bir haktır, yapılması gerekir" dedi. 

Bahçeli'nin açıklamaları kısaca şöyle: 

"Mahalli idareler seçimleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden sonra uygulanan ilk mahalli idareler seçimleridir. Geçmişte kazandığı öne artı olarak yeni sistemle uyumlu çalışabilecek, istikrar sağlamak konusunda önemleri artmıştır. Seçimlerden sonra her seçimde olduğu gibi rakamlar sayım sırasındaki farklar partilere ve adaya göre anlayış farklılığı ortaya koymak suretiyle itirazlar yapılmaktadır. Demokratik bir haktır. Şu an için bazı yerlerde itirazlar cevap bulmakla beraber özellikle İstanbul'da bir kargaşa yaşanmaktadır.

29 bin oy farkı olduğu ortaya konmuştur. Bu farkı değiştirebilecek itirazlar üzerinde çalışma başlatılmıştır. Önemli değişiklikler kendini göstermiştir. Böyle bir sürecin içindeyken işi kargaşaya aceleciliğe, seçim sonrasında mazbatayı kim alırsa İstanbul'u sarsacak zemine kimse sürüklememelidir. Bütün bunlara rağmen hala seçimin üzerindeki akılcı yaklaşımlar Türkiye'yi kargaşaya sürüklüyorsa Türkiye'yi huzursuzluğa itebilecek hatalardan kurtulmanın yolu demokrasi içerisinde aranmalıdır. Toplum vicdanında huzur bulmayacak şekilde sonuçlanırsa yeni bir seçim düşünülebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN