Ankara seçim sonuçları 2019: İşte Ankara oy oranları 31 Mart yerel seçimleri

Ankara seçim sonuçları 2019: İşte Ankara oy oranları 31 Mart yerel seçimleri

Ankara seçim sonuçları 2019 son durum ne? Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı önde? Mehmet Özhaseki oy oranı Mansur Yavaş oy oranı ne? Türkiye edata bu soruların cevabına kilitlendi. Anketlerde Mansur Yavaş'ın önde çıkması AK Parti ve MHP için Ankara seçim sonucunu çok daha kritik hale getirdi. Başkent'in kaybedilmemesi iktidar için İstanbul ile birlikte hayati öneme sahip. Karar.com Ankara yerel seçim sonuçlarını dakika dakika seçim 2019 sayfasına yansıtıyor. Ankara oy oranları, Mansur Yavaş Mehmet Özhaseki yarışını son dakika seçim haberleriyle birlikte aktarıyoruz. Millet İttifakı oy oranı Cumhur İttifakı oy oranını tablolara yansıtıyor, ilçe ilçe Ankara seçim sonucunu yansıtıyoruz. İşte Ankara seçim sonuçları ve analizleri...

31 Mart akşamı Türkiye adeta Ankara seçim sonuçları için kilitlendi. AK Parti'nin MHP ile kurduğu Millet İttifakı'nın ortak adayı Mehmet Özhaseki, CHP-İYİ Parti ortaklığı Millet İtitifakı adayı Mansur Yavaş arasındaki yarışın sonucu heyecanla bekleniyor. "Ankara seçim sonuçları 2019" iktidar için hayati öneme sahip. Başkenti 17 yıldır yöneten AK Parti 31 Mart yerel seçimlerinde Ankara'yı kaybetmek istemiyor. İstanbul ile birlikte Ankara bu açıdan hayati öneme sahip. Muhalefet ise 2014 yerel seçimleri Ankara sonucunun rövanşını Mansur Yavaş'la almak istiyor. 

2019 ANKARA SEÇİM SONUCU SON DURUM

Peki Ankara seçim sonuçları son durum ne? Mehmet Özhaseki oy oranı, Mansur Yavaş oy oranı ne? Millet İttifakı mı önde, Cumhur İttifakı mı önde? Karar.com seçim özel sayfasında tüm illeri olduğu gibi Ankara 31 Mart seçim sonucunu da dakika dakika aktarıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak Başkent'teki yarışta oy oranlarını, kazanan ve kaybedenleri ilçe ilçe takip edebilirsiniz. 

19-03/28/secimlinkkalip-1553789370.jpg

ANKARA SEÇİM SONUCU NE OLUR? ANALİZLER NEYİ GÖSTERİYOR

Peki Ankara 31 Mart yerel seçimleri nasıl sonuçlanır? Mansur Yavaş mı Mehmet Özhaseki mi ipi göğüsleyecek? HDP'nin de 'gizli ortak' olarak Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş'ı desteklediği seçimlerde, sonuç ne yönde değişecek? Kendi adayını çıkaran Saadet Partisi oy oranı ne olacak? Tüm anket sonuçlarında başa baş bir mücadele olacağı gözlenen Ankara seçimleri için net bir şey söylemek mümkün değil. Anketlerde ağırlıklı olarak Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş'ın adı çıksa da sonuçlar sürprizlere gebe. 

19-03/26/ankarasecim.jpg
Anket sonuçlarında Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı Mehmet Özhaseki'nin önünde görünüyor.

"2019 Ankara seçimlerinde Mansur Yavaş mı önde, Mehmet Özhaseki mi önde?" sorusunun cevabı aranırken, tahminde bulunmak için seçim sürecine, anketlere ve daha önceki genel ve yerel seçimlere bakmakta fayda var. Yaklaşık 20 yıldır Ankara BŞB Başkanlığı görevini yürüten Melih Gökçek'in ardından görevi devralmak isteyen Mehmet Özhaseki'nin başarısı MHP seçmeninden ne kadar oy alacağına bağlı. Çünkü her ne kadar CHP adına seçime girse de Mansur Yavaş milliyetçi tabanda sevilen ve karşılığı olan bir isim. Bu durum Özhaseki'nin işini güçleştiriyor. Önemli bir faktörde Mansur Yavaş'ın Beypazarı Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı hizmetlerin Ankaralılar tarafından taktir ediliyor olması. Yavaş 2014 yerel seçimlerinde de Melih Gökçek'e kıl payı kaybetmişti. 

2014 YEREL SEÇİMLERİ ANKARA SONUÇLARI NE DİYOR?

Önceki seçim sonuçları 31 Mart akşamı Ankara'dan çıkacak sonuç için veri olabilir. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti adayı Melih Gökçek, yüzde 44.82 ile ile son dakikada öne geçerek seçimi kazanmıştı. CHP adayı Mansur Yavaş ise yüzde 43.82 oy almış, itiraz sonucu oylar yeniden sayılmıştı. MHP adayı Mevlüt Karakaya ise yüzde 7.77 oy almıştı. İYİ Parti'nin sahnede olmadığı bu veriler 2019 yerel seçimlerinde nasılm değişecek. Bunun için de 24 Haziran Genel Seçimleri Ankara sonuçlarına bakmakta fayda var. 

24 HAZİRAN 2018 SEÇİMLERİ ANKARA ANALİZİ

24 Haziran Ankara sonuçlarına göre, AK Parti oyların yüzde 40.44'ünü aldı. CHP ise yüzde 26,09'da kaldı. MHP'nin oyları Cumhur İttifakı etkisine rağmen yüzde 13.11'de kaldı. İYİ Parti ise ilk seçimde milliyetçi muhafazakar tabandan yüzde 12.10 oy aldı. 31 Mart'te kritik öneme sahinp HDP ise yüzde 6.40 oy çıkardı.

19-03/28/ankara-secim-2018.jpg 

Her iki seçimin Ankara sonuçları tıpkı anketlerde olduğu gibi Mansur Yavaş ile Mehmet özhaseki arasında kıran kırana bir yarışa işaret ediyor. Millet İttifakı bloğu (CHP, İYİ Parti, HDP) oy toplamı yüzde 40'ı geçiyor. Buna Mansur Yavaş'ın popüleritesi eklendiğinde anketlerde önde görünmesinin nedeni de anlaşılıyor. 

ANKETLERDE MANSUR YAVAŞ ÖNDE

Peki Anketler 2019 Ankara seçim sonucu için ne diyor. Gezici Araştırma'nın anketine göre Cumhur İttifakı’nın desteklediği AK Partili Mehmet Özhaseki'nin, Mansur Yavaş'tan az bir farkla geride.

Kararsızların eşit şekilde dağılımının ardından Mansur Yavaş yüzde 49.8 oy alırken rakibi Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki yüzde 47.7'de kalıyor. 

Diğer anket sonuçlarında da Mansur Yavaş'ın Mahmet Özhaseki'ye üstünlüğü dikkat çekiyor. İşte 31 Mart Ankara yerel seçim anket sonuçları:

19-03/26/ankara-anket.png

Gezici Araştırma Mansur Yavaş yüzde 49.8 Mehmet Özhaseki yüzde 47.7 

ORC Araştırma Mansur Yavaş yüze 41.9, Mehmet Özhaseki yüzde 36.8,

Piar Araştırma Mansur Yavaş yüzde 41.7, Mehmet Özhaseki yüzde 35.8,

SAROS Araştırma Mansur Yavaş yüzde 46.2 Mehmet Özhaseki yüzde 37.9,

PollMark Araştırma yüzde 42.1 Mehmet Özhaseki yüzde 32,

AREA Araştırma yüzde Mansur Yavaş 51.2 Mehmet Haseki yüzde 45.5

19-03/26/piar-ankara.png
Piar Araştırma şirketinin sonuçlarına göre Ankara'da Mehmet Özhaseki yüzde 44 oy alırken Mansur Yavaş yüzde 54 oy ile önde görünüyor.

19-03/26/area-ankara.jpg
AREA Araştırma şirketinin yayınladığı son ankette ise Mansur Yavaş yüzde 44.3 oy oranı ile önde görünüyor. Mehmet Özhaseki ise yüzde 39.3 oranında oyu görünüyor.

Toplam oylar üzerinden yapılan ankette, CHP ile İYİ Parti arasındaki Millet ittifakının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortak adayı Mansur Yavaş yüzde 44.3, Cumhur İttifakı'nın AK Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Özhaseki yüzde 39.3 görünüyor. Geçerli oylar üzerinden yapılan ankette, Yavaş yüzde 51.8, Özhaseki yüzde 46 alıyor.

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara yerel seçimleri için yürüttüğü kampanyada Mansur Yavaş'la ilgili ortaya atılan iddialar dikkat çekti. Mansur Yavaş'ın sahte imza ile senet tahsilatı iddiaları gündemi bir hayli meşgul etti. Yavaş ise avukatlık yaptığı bir davada asıl mağdurun kendisi olduğunu açıkladı. Ankara seçim sonuçlarına etki edecek diğer bir tartışma ise Türkiye geneli kampanyada olduğu gibi Ankara'da da yürütüldü. HDP'nin Millet İttifakı'na destek verdiği, İYİ Parti ve CHP'nin terör örgütü ile işbirliği yaptığı söylemi gündemden düşmedi. 

ANKARA'DA İTTİFAK YARIŞLARI

Ankara 31 Mart Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına etki edecek diğer bir etken de ittifakın ilçelere de yansımış olması. AK Parti MHP'nin potansiyelinin bulunduğu Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı, Cumhur İttifakı kapsamında bu partiye bıraktı. Etimesgut'ta Enver Demirel'i, Gölbaşı'nda Ramazan Şimşek'i ve Polatlı'da Mürsel Yıldızkaya AK Parti tarafından desteklendi.

AK Parti'nin Ankara ilçe adayları şöyle:  

Akyurt: Hilal Ayık
Altındağ: Asım Balcı
Ayaş: Burhan Demirbaş
Bala: Ahmet Buran
Beypazarı: Tuncer Kaplan
Çamlıdere: Hazım Caner Can
Çankaya: Amber Türkmen
Çubuk: Baki Demirbaş
Elmadağ: Gökhan Küçükçelebi
Evren: Hüsamettin Ünsal
Güdül: Muzaffer Yalçın
Haymana: Özdemir Turgut
Kahramankazan: Serhat Oğuz
Kalecik: Duhan Kalkan
Keçiören: Turgut Altınok
Kızılcahamam: Süleyman Acar
Mamak: Murat Köse
Nallıhan: İsmail Öntaş
Pursaklar: Ayhan Yılmaz
Sincan: Murat Ercan
Şereflikoçhisar: Melih Memiş Çelik
Yenimahalle: Veysel Tiryaki

Millet İttifakı'nın Ankara'daki işbirliği ise daha geniş. Çankaya başta olmak üzere bir çok ilde CHP İYİ Parti, İYİ Parti'de CHP adayına destek verdi. 

CHP Ankara ilçeleri adayları şöyle:  

Çankaya: Alper Taşdelen
Yenimahalle: Fethi Yaşar
Mamak: Adnan Demirci
Etimesgut: Celal Çelik
Ayaş: Ali Başkaraağaç
Elmadağ: Adem Barış Aşkın
Güdül: Sevilay Akyüz
Haymana: Hacı Aysu
Kalecik: Hamza Alper Gümüş
Polatlı: Sami Çay

İYİ Parti Ankara ilçe adayları

Akyurt: Selami Ünür
Altındağ: Hasan Yalçıntaş
Bala: Necati Deli
Beypazarı: Veysel Ayık
Çamlıdere: Vefa Peçenek
Çubuk: Mustafa Aydos
Gölbaşı: Mahmut Aksoy
Güdül: Nurullah Ünsal
Kahramankazan: Fazıl Köremezli
Keçiören: Güçlü Şenel
Kızılcahamam: Coşkun Ünal
Nallıhan: Abdulfettah Güngör
Pursaklar: Hüseyin Burgaz
Şereflikoçhisar: Ercan Ertürk Alıcı
Sincan: Mehmet Arslan

ANKAPARK HAMLESİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Ankapark, seçim sürecinde AK Parti'nin hamlelerinden biri oldu. Mehmet Özhaseki de açılışta bir konuşma yaptı. 

19-03/26/sn.png
Cumhur İttifakı'nın Ankara BŞB Başkan adayı Mehmet Özhaseki

Özhaseki, eski ismi Ankapark olan, Wonderland Eurasia’yı ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu. Park hakkında açıklamalarda bulunan Özhaseki, "Bugün Ankaparkı ziyaret eden ziyaretçi sayısı tam 980 bin kişi, ciddi bir rakam az bir rakam değil. Demek ki, Ankara’da bu tür etkinliklere ihtiyaç var" dedi. 

Özhaseki, Wonderland Eurasia’da, vatandaşlarla sohbet edip, bolca fotoğraf çektirdi. Ziyaretinde açıklamalarda bulunan Özhaseki, bugün Ankara’da düzenlenen Cumhur İttifakı Büyük Ankara mitingine 500 bine yakın vatandaşın katıldığını belirterek, Ankara’nın gördüğü en kalabalık miting olduğunu söyledi. Ankapark’ın büyük bir ihtiyacı karşıladığını aktaran Özhaseki, "Ancak hakkında söylenenler, spekülasyonlar, dedikodular, biraz iftiralar o kadar üzücüydü ki, şu kalabalığa bakınca insan buranın doğru bir proje olduğunu bir kez daha anlamış oluyor" ifadelerini kullandı. 

19-03/26/ankapark.jpg
Ankapark'ı bir günde 980 bin kişi ziyaret etti.

Parka ilginin büyük olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Dün, hafta içi ve aynı zamanda mesai günü olmasına rağmen yaklaşık 230 bin hemşehrimiz gelip Ankapark’ı gezmişler ve burada eğlenmişler çocuklarıyla hoşça vakit geçirmişler. Bugün, biraz önce arkadaşlardan öğrendim. Bugün Ankaparkı ziyaret eden ziyaretçi sayısı tam 980 bin kişi, ciddi bir rakam az bir rakam değil. Demek ki, Ankara’da bu tür etkinliklere ihtiyaç var" diye konuştu. 

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI MEHMET ÖZHASEKİ KİMDİR?

Ankara'da 31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı (MHP AK Parti) Mehmet Özhaseki'yi ortak aday gösterdi. Mehmet Özhaseki kimdir, nerelidir? İşte Mehmet Özhaseki'nin biyografisi.

AKP Kayseri milletvekili Mehmet Özhaseki, Ankara Büyükşehir Başkanı Adayı oldu. 1957 yılında Kayseri'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. O günkü siyasi şartlar ve öğrenci olayları sebebiyle buradaki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradan mezun olduktan sonra, avukatlık stajını Kayseri Adliyesi'nde yaptı; ancak avukatlık yapmadı ve tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti. 1994'e kadar tekstil ticareti ile iştigal etti.

Özel sektörde tekstil imalatı ve ticareti üzerine faaliyet gösterdi. Birçok vakıfta başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri yaptı. 5 kez üst üste Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. 7 yıl boyunca Tarihi Kentler Birliğinin Başkanlığını yaptı. 25 ve 26. Dönemde Kayseri Milletvekili seçildi. AK Parti MKYK ve MYK Üyesi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yaptı. 65. Hükûmette Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev aldı. İngilizce ve Arapça bilen Özhaseki, evli ve 4 çocuk babasıdır.

19-03/26/mansur-yavas-1553592491.jpg
Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş, 2014 seçimlerinde de CHP'nin Ankara BŞB Başkan adayı olmuştu. Yavaş, Melih Gökçek'e karşı çok az bir farkla kaybetmişti. 

CHP'NİN ANKARA ADAYI MANSUR YAVAŞ KİMDİR?

Millet İttifakı Ankara'da 31 Mart seçimleri için Mansur Yavaş'ı aday gösterdi. 2014 yerel seçimlerinde Ankara'da Melih Gökçek ile yarışan Mansur Yavaş seçimi az bir farkla kaybetmişti. 31 Mart Ankara seçimelri Millet İttifakı adayı Mansur Yavaş kimdir, nerelidir? İşte detaylar.

CHP ve İYİ Parti, 31 Mart Yerel Seçimleri için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak Mansur Yavaş’ı gösterdi. Hem Ankara’daki hem de yurt genelindeki seçmenler Mansur Yavaş’ın biyografisini internet üzerinden araştırıyor.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş 1955 yılında Beypazarı’nda dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinden kısa bir süre sonra Nursen Yavaş ile nikah masasına oturdu. 1986 yılında Beypazarı’na döndü ve serbest avukatlık yapmaya başladı. 1989-1994 yılında Belediye Meclis Üyeliği yaptı. 1994 yılında Beypazarı Belediye Başkan Adayı oldu. 1999 yılında seçimleri yüzde 51 oy oranı ile kazandı ve Beypazara Belediye Başkanı oldu. 2004 yılında TÜSİAV tarafından “Yılın Belediye Başkanı” seçildi.

2009 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mansur Yavaş, yüzde 27’lik oy oranı ile dikkatleri üzerine çekti. 2014 yerel seçimlerinde CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. Türkçe’nin korunması için gerçekleştirdiği çalışmalarla Türk Dil Kurumu tarafından onur ödülüne layık görüldü.

19-03/26/mansur-yavas.jpg

MANSUR YAVAŞ İLK İCRAATINI AÇIKLADI

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Aday Yavaş, göreve geldikleri takdirde ilk iş olarak esnafın problemlerini çözmeye başlayacaklarını söyledi. Yavaş "Allah'ın izniyle 10 puandan fazla farkı atacağız. Ankara arınacak" dedi.

CHP tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, yerel seçim çalışmaları kapsamında Yenimahalle'de bulunan Başkent Oto Sanayi ve Şaşmaz Oto Sanayi esnafını ziyaret etti. Esnafın sıkıntılarını dinleyen Yavaş, göreve geldikleri takdirde ilk iş olarak esnafın problemlerini çözmeye başlayacaklarını açıkladı.

Ankara esnafının değişim istediğini söyleyen Yavaş, "Bir de görüyorsunuz, kirli siyaset. Biz artık cevap vermiyoruz bunlara. Benim yapacağım tek şey var, tazminat için mahkemeye veriyorum, hukuka başvuruyorum. Allah'a havale ediyorum, bir de sizlere havale edeceğim. Yapacak başka da yapacak bir şey yok. Allah'ın izniyle 10 puandan fazla farkı atacağız. Ankara arınacak" diye konuştu.

"ANKARA'YA BEREKET VE HUZUR GELECEK"

Şaşmaz Oto Sanayi'nin Ankara'nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Yavaş, şunları söyledi: "Bizim projelerimizden birisi öncelikle üreten, istihdam edenlere destek vermek. Hep söylüyoruz, ilk önce fuar alanını tamamlayıp, ardından organize sanayi siteleri, ayrıca oto sanayilerinin sorunlarını çözeceğiz. Yollarından başlayarak, diğer bütün problemlerini çözmek öncelikli işimiz. Esnaf arkadaşlarımıza davetleri için çok teşekkür ederim. İnşallah ayın 1'inden sonra Ankara'ya bereket ve huzur gelecek."

 

Ankara seçim sonuçları 2019 son durum ne? Cumhur İttifakı mı Millet İttifakı mı önde? Mehmet Özhaseki oy oranı Mansur Yavaş oy oranı ne? Türkiye edata bu soruların cevabına kilitlendi. Anketlerde Mansur Yavaş'ın önde çıkması AK Parti ve MHP için Ankara seçim sonucunu çok daha kritik hale getirdi. Başkent'in kaybedilmemesi iktidar için İstanbul ile birlikte hayati öneme sahip. Karar.com Ankara yerel seçim sonuçlarını dakika dakika seçim 2019 sayfasına yansıtıyor. Ankara oy oranları, Mansur Yavaş Mehmet Özhaseki yarışını son dakika seçim haberleriyle birlikte aktarıyoruz. Millet İttifakı oy oranı Cumhur İttifakı oy oranını tablolara yansıtıyor, ilçe ilçe Ankara seçim sonucunu yansıtıyoruz. İşte Ankara seçim sonuçları ve analizleri...


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN