HDP'den Öcalan'ın çağrısı sonrası açıklama: İstanbul'da seçim stratejimiz değişmedi

HDP'den Öcalan'ın çağrısı sonrası açıklama: İstanbul'da seçim stratejimiz değişmedi

23 Haziran seçimlerine iki gün kala, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın HDP seçmenine verdiği 'tarafsızlık' mesajına, Öcalan'ın avukatlarından açıklama geldi. Avukatların açıklaması sonrası yazılı açıklama yapan HDP ise 'Seçim stratejisinde bir değişiklik yok' dedi. Tüm bunların ardından yaşanan kafa karışıklığını ise bölgeyi iyi tanıyan eski siyasetçiler ve HDP'li eski vekiller yorumladı.

KARAR.COM

Seçimlere günlere kala teröristbaşı Öcalan'dan gelen tarafsızlık çağrısı tartışmalara neden oldu.

Öcalan'ın avukatlarından gelen açıklamada, görüşmenin 18 Haziran'da gerçekleştiği doğrulanırken “Sayın Öcalan, HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışının güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmaması gerektiğini ifade ederken toplumsal uzlaşıyı kast ettiğini, kutuplaştırmaya, ikili duruma tuz biber olunmaması gerektiğini söylemiştir. Kutuplaşma siyasetinin hakaret söylemleri ve demagoji ile bir çatışma ve savaş siyaseti olduğunu, HDP’nin kendi yolunu koruması gerektiğini düşünmektedir. Bu hususların HDP ile görüşülmesini ve tartışılmasını söylemiş, bununla birlikte siyasi bir parti olarak HDP’nin çalışmalarını HDP’nin kendisinin yaptığını ve kararlarını da HDP’nin vereceğini belirtmiştir.” denildi.

HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de, teröristbaşı Öcalan'ın mektubu ve çağrısına ilişkin yazılı açıklamalarda bulundu.

Açıklamda Öcalan'ın sözlerine ilişkin; "İmralı ada hapishanesinde kendi görüş ve düşüncelerini çok sınırlı koşullarda açıklama imkanı olan ve halen tecrit ortamında tutulan sayın Öcalan’ı ve tarihsel bir bağlam içinde söylediklerini taraflı-tarafsız, niyetli-niyetsiz güncel siyasal hesapların ve seçim polemiklerinin aracı haline getiren söylemler, başta Kürt sorununun demokratik çözümü olmak üzere toplumsal sorunlarımızın demokratik siyaset zeminindeki çözümünün imkanlarını zayıflatır, demokrasi ve barış mücadelesine zarar verir.

"ÖCALAN HDP'NİN KURUCU FİKRİNİN MİMARLARINDANDIR"

Öcalan’ın demokrasi ve barış mücadelesinde önemli bir politik konuma sahip olan HDP’nin de kurucu fikriyatının mimarlarından olduğu unutulmamalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümünün ve toplumsal barışın en önemli muhataplarından birisi olan Öcalan’a yönelik güncel faydacı ve ahlaki olmayan tutum Türkiye’nin barış, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesini de akamete uğratır." ifadeleri yer aldı.

HDP'nin Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki "kutuplaşma siyasetinde" taraf olmadığına işaret edilen açıklamada, "Seçim öncesi sürece damgasını vuran kibirli ve üstenci dil, çatışmacı ve kutuplaştırıcı bir siyaset tarzı yerine, ikna edici bir dili ve demokratik siyaset tarzını egemen kılmak, sorunları demokratik müzakere yöntemleriyle çözmek, demokratik bir uzlaşma kültürünü geliştirmeye çalışmak yeni bir siyasi iklimin de başlangıç adımı olacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

"SEÇİM STRATEJİSİNDE DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

"Öcalan’ın yaptığı açıklamanın geniş siyasal perspektifi son derece nettir ve 'üçüncü yol sizsiniz' demiştir. HDP’nin ‘üçüncü yol’ diye ifade ettiği demokrasi yoludur, barış yoludur. Bütün toplumsal kesimlerin demokrasi ortak paydasında buluşması yoludur. HDP nereden gelirse gelsin zulmün, haksızlığın ve zorbalığın karşısındadır. Bugüne kadar HDP olarak izlediğimiz politik strateji ve taktiklerle, güç kazandıkça oligarşik bir karaktere bürünen AKP iktidarını zayıflatarak demokratik değerlere dönmesine sağlamaya çalışılmaktadır.

Stratejimiz aynı zamanda toplumsal muhalif tüm güçleri de başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin tüm sorunlarına karşı demokratik duyarlılığa çekmeyi amaçlamaktadır. Bu bakımdan Öcalan’ın açıklaması ile HDP’nin şimdiye kadar yürüttüğü siyaset birbiri ile örtüşmektedir. Öcalan da HDP de demokratik siyaset tarzında ısrarcıdır ve Türkiye’nin siyasi ve toplumsal sorunlarının çözümünü güncel bir gelişme olan sadece İstanbul seçimlerine indirgenmeyecek tarzda ele alınmasını önermektedir. İki tarihsel blok arasında taraf olmamaya ve üçüncü yol stratejisini kararlı ve ısrarlı bir şekilde sürdürmeye dayalı olarak, HDP’nin İstanbul seçimlerine yönelik seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik söz konusu değildir."

EKMEN: EKTİSİ DÜŞÜK OLACAK

Öcalan'ın tarafsızlık açıklamasına ilişkin açıklamalarda bulunan eski AK Parti Batman Milletvekili ve Akil İnsanlar Heyeti Üyesi Mehmet Emin Ekmen ise, “Öcalan ile yapılan bu görüşmenin ve mektubun ayın 18’inden beri avukatların, HDP’nin ve KCK’nın bilgisi dahilinde olduğunu varsayarsak; üç gündür KCK ve HDP tarafından verilen mesajlar da okunduğunda, hem HDP’nin hem de KCK’nın bu çağrıyı Öcalan’ı direk refüze etmeden, yorum yoluyla boşa çıkartacakları görülüyor. Seçmendeki uzun süredir devam eden kararlılık, bu müdahaleler ile birlikte ele alındığında, kalan sürenin kısalığı ile birlikte seçmen davranışına etkisinin oldukça düşük olacağını söyleyebiliriz.” dedi.

HDP'YE ÜÇÜNCÜ YOL ÖNERİSİ

Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sayın Öcalan günübirlik bakmaz, tarihsel bakar ve öyle değerlendirme yapar. HDP’nin kimsenin payandası olmadan “üçüncü yol” olarak özne olmasını önermiştir. Asıl sorun siyaseti güne göre değerlendirme yaklaşımıdır. Anlamak isteyenlere Sayın Öcalan’ın kitaplarını okumalarını öneririm." ifadelerini kullandı.

"İMRALI'YA KARANLIK BİR ADAMI GÖNDERİP ALGI OLUŞTURMAZSINIZ"

Eski HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, "Bu kirli oyununuza alıcı bulamazsınız. Haydi başka kapıya! Avukatlardan sonra Ada’ya şaibeli, karanlık bir adamı götürüp algı operasyonuna başlamanız, çaresizliğinizi gösteriyor. Yayınlanan yazıda geçen “üçüncü yol” vurgusu, İstanbul seçimiyle ilgili değil, HDP’nin kuruluş felsefesidir." değerlendirmelerinde bulundu.

MHP'DEN İLK TEPKİ: ÖCALAN'IN HİMMETİNE MUHTAÇ DEĞİLİZ

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, sosyal medya hesabından “Apo denilen bebek katili tarafsız olsa ne yazar, olmasa ne yazar? Vatan haini Katilin, himmetine muhtaç olmayı Allah nasip etmesin. 45 gündür çalışan MHP li canları ve Ülkücü gençleri, kimse yok sayamaz. Seçim kazanılacaksa, AK Parti ve MHP lilerin candan çalışmalarıyla olacaktır” mesajını paylaştı.

 19-06/21/dgdfg.JPG

23 HAZİRAN'A GİDERKEN NELER YAŞANDI?

31 Mart seçimlerinin ardından yaşanan itiraz sürecinin sonucunda YSK İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdikten sonra partiler ve adaylar seçim çalışmalarına başlamıştı. Bir yandan MHP'den gelen "İstanbul'a mitili atacağız" açıklamaları diğer yandan Millet İttifakı'nın seçim çalışmaları sürerken Öcalan ile ilgili önemli bir karara imza atıldı.

8 YILIN ARDINDAN AVUKATLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Teröristbaşı Öcalan, 8 yılın ardından ilk kez 2 Mayıs ve 22 Mayıs tarihlerinde avukatları ile görüşmüştü.

ADAYLARDA HEDEF KÜRT SEÇMEN

HDP'nin Ekrem İmamoğlu'na destek açıklamaları devam ederken AK Parti'de de Kürt seçmene yönelik kampanyalar hız kazanmıştı. Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'ın Diyarbakır ziyareti, Kürdistan çıkışı ve anadile destek sözü vermesi ile Kürt seçmen ikna edilmeye çalışıldı.

Sürecin sonunda İmralı'ya ziyarette buluna Doç Dr. Ali Kemal Özcan, Öcalan'ın seçimlere dair mektubunu kamuoyu ile paylaştı. Mektupta Öcalan, HDP seçmenine tarafsız kalması çağrısında bulunuyordu.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN