'Seçim murdar oldu'

'Seçim murdar oldu'

İstanbul’daki seçim sürecinde 15 gün geride kalırken Binali Yıldırım sessizliğini bozdu. AK Parti ‘Seçim yeniden yapılsın’ itirazına hazırlanırken “Bu sayımlarda o kadar eksikler olduğunu gördük ki insan hayrete düşüyor. Bu seçim murdar olmuş bir seçimdir. Murdar olmuş etin kavurması olmaz” dedi.

AK Parti’nin İstanbul adayı Yıldırım, Büyükçekmece ve Maltepe’deki iddiaları gerekçe göstererek 31 Mart seçimlerinin ‘Murdar olduğunu’ söyledi. “Oylarımız sandıkta iç edildi” ifadesini kullanan Yıldırım, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun derbi maçına gitmesini ise “Tribün tribün dolaşacağına benim gibi beklesin” sözleriyle eleştirdi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul’daki seçim sonuçlarına ilişkin üçüncü kez kameralar karşısın geçti. Seçim gecesi gelen “ilk bilgilerin ardından seçim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan anormallikler, şaibe ve yolsuzluklar gündeme geldi” diyen Yıldırım itiraz süreçlerinin de seçimin parçası olduğunu söyledi. 2014 seçimlerinde CHP’nin sonuçları AİHM’e kadar taşıdığını hatırlatan Yıldırım şunları söyledi: Biz milli iradenin sandıkta iç edilmesinin önüne geçilmesine çalışıyoruz. Başta 29 bin olarak açıklanan rakam 12 bin seviyesine çekilmiştir. Bu oylar sandıkta iç edildi, bu kadar açık. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Bugüne kadar oyların yüzde 10’u sayılabilmiştir. Oyların tamamı sayılsaydı, CHP rıza gösterseydi seçimin sonucu böyle olmayacaktı. İşleyen süreç bundan ibarettir. YSK işin sahibi ve patronudur. Neticede bir sona yaklaşmış bulunuyoruz. Maltepe’deki sayım da tamamlandığında bu süreç bitmiş olacak. YSK bir karara varmış olacaktır.”

RAKİP ADAY İŞİ BU HALE GETİRDİ: “Değerli rakibim Sayın İmamoğlu’na tecrübesiz davranışlara son vermesini ve YSK’nın kararlarını beklemesini tavsiye ediyorum. Seçimlerde yapılan usulsüzlükler oy hırsızlığı ile sınırlı değil. Çok yanlışlık var. Büyükçekmece’deki olay çok konuşuldu. Seçmen ağırlığının CHP yönünde değiştirilmesi için planlanmış bir iş. Sahtekarlığın son kullanma tarihi olmaz. Seçimlerin bu hale gelmesini körükleyen rakip adaydır.”

BU SEÇİM MURDAR OLMUŞTUR: “Bu itiraz süreci her seçimde olmuştur. İki örnek var elimizde Mansur Yavaş soyadı gibi yavaş hareket etmiş, süreçlerin tamamlanmasını beklemiş ve kendisine başkan olduğuna dair belge verilmiştir. Tebrik ediyorum, sorumluluk taşımak bu. Keşke sayın İmamoğlu da bunu yapsaydı. Tribün tribün dolaşacağına sakin sakin oturup benim gibi sonuçları bekleseydi. Bu sayımlarda o kadar eksikler olduğunu gördük ki insan hayrete düşüyor. Bu seçim murdar olmuş bir seçimdir. Murdar olmuş etin kavurması olmaz.”

AMİGOLUKLA BAŞKANLIK OLMAZ: “(İmamoğlu’nun maça gitmesi) Doğru bulmuyorum. Amigolukla başkanlık olmaz. Başkanlığı verecek olan YSK’dır. Bunun dışında yapılacak her türlü taşkınlık toplumsal gerginlik sürece zarar verir.”

TAM KANUNSUZLUK VAR: (İstanbul’da seçim iptal edilir mi?) Bu dosya bildiğimiz bir gerçek var. Uzmanlarımız bu çalışmayı yaptı, tam kanunsuzluk olduğu gerekçesiyle müracaat yapılacak. Büyükçekmece’de daha önce başlayan süreçte 2 tutuklu var. Seçim sonrası gelişmelerle ilgili de savcılıklar bir tahkikat yapıyor. Suç duyuruları yapıldı, gereğini yapmak savcıların işi.”

2014’TEKİ ADAYDAN FAZLA ALDIM: “2014 seçiminde AK Parti adayından daha fazla aldım. Bunun bilinmesini isterim. Karşı adayın daha fazla oy almasının nedeni ittifakların oluşmasından kaynaklanıyor. 24 Haziran seçimlerinde partimizin aldığı oydan 278 bin oy daha fazla aldım. Özellikle HDP’nin seçmeninin kanalize etmesi etkili oldu. Daha düşük oy aldığım iddiası gerçeği yansıtmıyor.

YSK SON NOKTAYI KOYMALI

AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın açıklamalarına rakibi CHP’li Ekrem İmamoğlu’ndan jet yanıt geldi: ‘’İddia üretimine Büyükçekmece’de birçok kamu personeli de dahil edilmeye çalışılmıştır. YSK’nın kararlarına rağmen Sayın Yıldırım’ın seçimi murdar ilan etmesi hukuka saygısızlıktır kazanamadığı seçimi murdar ilan etme gayretkeşliğidir’’ dedi.

ASK verilerine göre İstanbul’daki seçim yarışını 14 bine yakın oyla önde götüren CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın kendisi ve İstanbul’daki seçim sürecine yönelik açıklamalarına jet hızıyla yanıt verdi. Yıldırım’ın usulsüzlükleri gerekçe göstererek “Seçim mundar oldu” sözlerine yanıt veren İmamoğlu “YSK kararlarına rağmen bu sözler hukuka saygısızlık” dedi. İmamoğlu’nun açıklamalarından başlıklar şöyle oldu:

KRİZLE KRİZİ UNUTTURUYORLAR: “Türkiye’ye sermaye akışı neredeyse durdu. Türkiye’de yatırım yapan sermaye yurt dışına kaçıyor. Hükümet bu sorunlara değil bu sorunların sonuçlarına dönük başka bir arayış içerisinde. Hükümet kriz çıkararak krizi unutturma peşinde.

NEDEN “3 BİN OYLA KAZANDIM” DEDİ: “Acelecilik yaptı” diyor benim için. Rakibimiz tam bir Yıldırım hızıyla saat 10:30’da 3 bin oyla seçimi ben kazandım dedi. “Görmemişlik yaptı” diyorlar benim için, seçimden yarım gün sonra tüm İstanbul’a ‘gönül belediyeceliği kazandı’ afişi asan ben olsaydım görmemiş olurdum.”

YÜZÜNDEKİ BIKKINLIK HERŞEYİ ANLATIYOR: “Sayın Yıldırım’ın bıkkınlığı her şeyi anlatıyor. Kendi iddialarını bile anlatamaması bıkkınlığının bir göstergesi. Seçmen listeleri ile ilgili iddialar seçim öncesi döneme aittir, Türkiye dünyanın en güvenilir seçim sistemine sahiptir dediler. Bizim taşıma seçmen konusunda oluşan tüm kaygılarımızı reddettiler. Buradan bir şeyler elde etme çabasını anlamak mümkün değil.”

YSK ESKİ KARARLARINI UNUTTU: “YSK’nın sayılmış oylar geçerlidir demesine rağmen, geçersiz oylar tekrar sayılmıştır. Yetinmediler tekrar gerekçe üretmeye çalıştılar. Bazı ilçelerde oyların tamamı sayıldı. Bütün bu yapılan işlemlere rağmen, YSK’nın kararlarına rağmen Yıldırım’ın seçimi ‘murdar’ ilan etmesi hukuka saygısızlıktır. Hani hukuka saygı gerekirdi? Hani ağırbaşlı olmak gerekirdi? Hani YSK’ya saygı duymak gerekirdi? “

HESABINI REKLAM AJANSINIZA SORUN: “Sayın Yıldırım’ın “neden geçersiz oylar bizim lehimize çıkıyor” diye soruyor. Binali Bey, kendi akıl yürütmesini hukuki delil zannediyor. Reklam ajansınızla konuşun, bas mühürü AKP logosuna diye ilan yapmışlar, geçersiz oyların birçoğu logonun üstüne basılmış.”

ENGELLEMEK İSTEYEN BELLİ: “Maltepe’de 2 hakimin imzasıyla olayı çıkaranlar, kim oldukları tutanakta yazılı. Olay çıkaran CHP’liler diyorlar. Biz sayım yapılsın diye çırpınıyoruz. Onun da belgesi burada. Muhalif olanlar kim belli, hangi partiye aitler belli.”

YSK’NIN MİLLİ SORUMLULUĞU VAR: (“Yeniden seçim olur mu” sorusu üzerine) Biz bazı şeyleri düşünmenin bile demokrasiye zarar vereceğini düşünüyoruz. Beynimin bir köşesinde dahi bu ihtimali beslemiyorum. Seçime saygı duymayı başaramazsak Türkiye’nin sandık mücadelesini sıkıntıya sokmuş oluruz. Bu süreç artık bizim güvenimizi de sarsmaya başladı. YSK’nın milli bir sorumluluğu var. Ya demokrasi sürecine katkı sunacaklar ya da çok kötü bir iz bırakacaklar. “

SAYIMI ASIL CHP ENGELLİYOR

YSK’nın kararının ardından partiler arasındaki gerilim de arttı. AK Parti Maltepe’deki sayım engeleyenin CHP olduğunu savundu. AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, İstanbul’daki oy sayımlarına ilişkin “Sayımların yapılmaması ve durdurulmasına dair her türlü itirazı ve engellemeyi yapan Cumhuriyet Halk Partisi’dir (CHP). Bin 89 sandıkta başlayan oy sayımı, CHP’nin itirazı üzerine durduruldu. Biz, bu karar üzerine YSK’ya giderek oy sayım işleminin açık, şeffaf bir şekilde devam etmesini talep ettik. YSK bizi haklı gördü ve oy sayımı devam etti.” dedi. İstanbul’da mevcut 39 ilçedeki geçersiz oyların tamamının bittiğini dile getiren Güler, Maltepe’de ise tüm sandıklardaki oyları sayma işleminin devam ettiğini söyledi. Maltepe’deki sayımın hem ilçe belediye başkanlığı hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kapsadığını ifade eden Güler, “Büyükşehir Belediye Başkanının belirlenebilmesi için 39 ilçedeki tüm oyların sayının bitmesi ve birleştirme tutanaklarının tamamının İl Seçim Kurulu’na gelmesi gerekiyor. İl Seçim Kurulu da kendi birleştirme tutanaklarını yaptıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en fazla oyu alan aday açıklanır. Şu anda Maltepe ilçemizdeki bin 89 sandıktaki oy sayım işlemi devam ettiği için ilçe seçim kurulu birleştirme tutanakları gelmemiştir. Dolayısıyla İl Seçim Kurulu da kendi birleştirme tutanağını hazırlayamadığı için mazbata verilmemiştir.” diye konuştu. Büyükçekmece’deki usulsüz seçmen iddialarını hatırlatan Güler, Büyükçekmece için olağanüstü itiraz haklarını kullandıklarını dile getirdi. 

19-04/16/secim9.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN