YSK’nın İstanbul kararı: YSK seçimi iptal etti mi?

YSK’nın İstanbul kararı: YSK seçimi iptal etti mi?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul kararı ne? Yapılan itirazlar ve yeniden oy sayım işlemlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatası Millet İttifakı adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu’na verildi. AK Parti adayı Binali Yıldırım mazbata kararını değerlendirdiği konuşmasında, AK Parti’nin itirazlarının sürdüğünü ve son sözün YSK’da olduğunu belirtti. Peki YSK’nın İstanbul kararı ne? İstanbul’da seçimler iptal olur mu? İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi durumunda nasıl bir yol izlenecek? İşte detaylar.

İstanbul’da seçim yenilenecek mi? YSK’nın İstanbul kararı ne? Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını alarak göreve resmen başlamasının ardından, gözler YSK’nın nihai kararına çevrildi. Cumhur İttifakı adayı Bilal’i Yıldırım’ın mazbata sonrası yaptığı ilk açıklamada ‘Son söz YSK’nındır’ vurgusu, İstanbul’da seçim iptali ihtimalini tekrar akıllara getirdi. 31 Mart İstanbul seçimleri iptal edilir mi? Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı düşer mi? YSK’nın İstanbul kararı ne olacak? İşte detaylar ve seçim sürecinin önemli durakları.

YSK’NIN İSTANBUL KARARI NE? SEÇİM İPTAL EDİLECEK Mİ?

İstanbul İl Sçeim Kurulu, 31 Mart seçim yErol seçimlerinde Millet İttifakı olan adayı olan Ekrem İmamoğlu’na mazbatayı verdi. Bu kararın ardından gözler YSK’ya çevrildi. Nihai karar Yükse Seçim Kurulu’nda. Peki YSK İstanbul kararını ne zaman açıklayacak? AK Parti’nin ‘olağanüstü itiraz’ sürecinin devam ettiğini belirten Binali Yıldırım, son sözün YSK’da olduğunu ifade etti.

YSK’nın kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. İl seçim kurulunun mazbatayı Ekrem İmamoğlu’na vermesine rağmen, YSK’nın nihai kararı ile İmamoğlu’nun başkanlığı onaylanacak ya da AK Parti’nin itirazları doğrultusunda İBB Başkanlık seçimleri yeniden yapılacak. 

YSK kararını ne zaman verir?

Olağanüstü itiraz edilen İstanbul seçim sonuçları için AK Parti tarafından YSK'ya üç bavul dolusu delil, 50 sayfalık dilekçe ve 15 ek belge sunuldu. Kurul üyelerinin delilleri inceleme süresinin 2 ile 4 gün süreceği dikkate alınırsa, YSK’nın İstanbul kararını en erken bir hafta içerisinde vermesi bekleniyor.

YSK İSTANBUL İÇİN TOPLANIYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul'da AK Parti ve MHP tarafından yapılan olağanüstü itirazları görüşecek.
YSK'nın İstanbul'da Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alması ile beraber AK Parti'nin birleştirilen İstanbul ve Büyükçekmece için olağanüstü itirazı ile MHP'nin İstanbul ve Maltepe için yaptığı olağanüstü itirazları görüşmesi bekleniyor.

Bu olağanüstü itirazlara ilişkin kurul toplantısının saat 14.00 itibarı ile başlaması öngörülüyor. YSK'nın yapılan itiraz dosyalarını inceleme süresinin birkaç gün süreceği tahmin ediliyor.

3 BAVUL DOLUSU DELİL SUNULDU

Sadece İstanbul itirazı için YSK'ya üç bavul dolusu delil, 50 sayfalık dilekçe ve 15 ek belge sunuldu. Kurul üyelerinin delilleri inceleme süresinin 2 ile 4 gün süreceği ifade ediliyor.

18-03/02/e6b89527c41f6b65ac32c5167bc940ca.jpg

KILIÇDAROĞLU: SEÇİM İPTALİ ENDİŞEM YOK

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimleri için "YSK'da yargıçlar varsa seçim iptali endişem yok"ifadelerini kullandı.

İstanbul seçimleri hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu "YSK'da yargıçlar varsa seçim iptali endişem yok. Seçim stratejisini örgüte kabul ettirmek kolay olmadı. Belediye Meclisi toplantıları internetten canlı yayınlanmalı. KHK'lıların oy kullanmaması önerisi Anayasa'ya aykırı" dedi.

YSK’YA ÇAĞRIDA BULUNDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da medya temsilcileri ile buluştu ve seçim sonuçlarına yönelik açıklamalarda bulundu. KHK'lı başkanlar için YSK'ya çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu "Bunların seçime girmelerine siz izin verdiniz. Seçimi kazananlara sizin mazbatalarını teslim etmeniz gerekir. Mazbatalar verilirse Türkiye bir demokrasi ayıbından kurtulmuş olacaktır" ifadelerini kullandı.

19-04/18/imamoglu-imza.jpg

MAZBATANIN SAHİBİ İMAMOĞLU OLDU

Usulsüzlük iddiaları, yeniden sayımlar ve itiraz dilekçeleriyle geçen 17 günün ardından Ekrem İmamoğlu ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ yazan mazbatayı aldı. Saraçhane’deki ilk açıklamasında, seçimden bu yana adım adım yükselen tansiyonu düşürecek mesaj verdi: 16 Milyon İstanbullunun mazbatasını alıyorum.

Türkiye ve dünyanın nefesini tutarak izlediği İstanbul seçimlerinde sonuç sandıkların açılmasından 17 gün sonra belli oldu. İtirazlar ve hukuki savaşların son durağı Maltepe’deki sayımın dün tamamlanmasının ardından önce İlçe Seçim Kurul Maltepe Tutanağını hazırladı ardından bu tutanak İl Seçim Kurulu’na gitti.

AK Parti İstanbul için yaptığı seçimlerin iptali ve yeniden yapılması başvurusu ile birlikte mazbata tesliminin bu başvuru sonuçlanana dek iptal edilmesini talep ettiği için herkes sürecin ne olacağını beklerken ilk mesaj CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan geldi. Kendisine ait sosyal medya hesabından “Mazbatayı almaya gidiyoruz” mesajını paylaşan Kaftancıoğlu’nun ardından İl Seçim Kurulu’nda Birleştirme Tutanağı’nın tamamlandığı ve Ekrem İmamoğlu adına mazbatanın yazıldığı açıklandı. Bu haberlerin ardından da baş döndürücü gelişmeler yaşandı. Bir yanda Kaftancıoğlu ve hukuk ekibi öte yandan Ekrem İmamoğlu ve eşi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne doğru yola çıktı. Çağlayan Adliyesi önünde biriken kalabalağın arasından güçlükle ilerleyen İmamoğlu ve beraberindekiler İl Seçim Kurulu’ndan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğuna dair mazbatasını teslim aldı.

 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN