AKM kültürel devamlılığı sağlayacak heykeli arıyor

AKM kültürel devamlılığı sağlayacak heykeli arıyor

Yıkılıp yeniden yapılan AKM , mimarisini kalıcı sanat eserleriyle zenginleştirerek yarınlara taşımak amacıyla yeni bir heykel yarışması düzenliyor. AKM yerleşkesiyle bütünleşecek ve Taksim Meydanı’ndan görünür olacak heykel, alanında duayen isimlerden oluşan bir jürinin değerlendirmeleri sonucunda seçilecek. jürinin birinciliğe layık gördüğü sanatçı 150 bin TL para ödülü kazanacak.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), mimarisini kalıcı sanat eserleriyle zenginleştirerek yarınlara taşımak amacıyla yeni bir heykel yarışması düzenliyor.

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana yenilenen yüzüyle sanatseverlerle buluşan AKM, ikonik silüetini tamamlayacak heykelini arıyor. Atatürk Kültür Merkezi'nin mimari ruhunu ve sanatsal kimliğini yansıtması beklenen eser, ülke genelinde düzenlenen bir yarışmayla belirlenecek.

Yarışma sonucunda birinciliğe layık görülen heykel, Atatürk Kültür Merkezi'nin Taksim Meydanı’na bakan cephesinde, AKM yerleşkesiyle Mete Caddesi’nin kesişim noktasında sanatseverlerle buluşacak.

AKM’nin mimarisiyle öne çıkan yerleşkesiyle bütünleşecek ve Taksim Meydanı’ndan da seyredilebilecek olan eser, mimar, sanatçı ve akademisyenlerden oluşan seçkin bir jürinin değerlendirmeleri sonucunda belirlenecek.

BİRİNCİYE 150 BİN TL

Celaleddin Çelik, Günseli Kato, Hüsamettin Koçan, Murat Tabanlıoğlu, Osman Dinç, Seçkin Pirim ve Şakir Gökçebağ gibi alanlarının önde gelen isimlerinden oluşan jürinin birinciliğe layık gördüğü sanatçı 150 bin TL, ikinciliğe layık gördüğü sanatçı 100 bin TL, üçüncülüğe layık gördüğü sanatçı ise 50 bin TL para ödülü kazanacak. Ayrıca, mansiyona değer görülen üç sanatçı, 20 bin TL ile ödüllendirilecek.

SON TARİH 25 TEMMUZ

Yarışma, 18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese katılım hakkı sunuyor. Yarışmada proje teslim tarihi olarak 25 Temmuz belirlendi. Sanatçılar, söz konusu bu tarihe kadar eserleri için fiziksel veya dijital olarak hazırlayarak sunumlar ve tasarım maketlerle beraber başvurularını gerçekleştirecek.

GÜZEL SANATLARA TEŞVİK

Atatürk Kültür Merkezi Heykel Yarışması, AKM’nin eşsiz mimarisini kalıcı sanat eserleriyle zenginleştirerek yarınlara taşıma misyonunun bir parçası olarak düzenleniyor.

AKM’nin nihai silüetini belirleyecek yarışma, yerleşkede yaratıcı ve çağdaş bir çevre tasarımı oluşturmanın yanı sıra vatandaşları sanatçılara ve güzel sanatlara teşvik etme amacı taşıyor.

Yarışmada birinci seçilen heykel, AKM yerleşkesiyle bütünleşerek Taksim Meydanı ile güçlü bir diyalog kuracak. Bu nedenle yarışmaya katılacak eserlerin, mekandan bağımsız, herhangi bir mekanda var olabilecek çalışmalar olmak yerine bulunduğu yer ile ilişki kuran, mekânsal bütünlüğe katkı sağlayan bir üslup taşımaları bekleniyor.

KÜLTÜREL DEVAMLILIK

İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda şehrin kültür sanat yaşamına yön veren Atatürk Kültür Merkezi, tarihi boyunca mimari mekan ile sanat eserleri arasında yoğun ilişkiler kuran bir kurum olma özelliği taşıyor.

Bugün dünyanın sayılı kültür sanat merkezleri arasında yer alan AKM, eski binasının yapımından sonra da çeşitli sanat kategorilerinde ulusal bir yarışma düzenlemişti.

Heykel, seramik, resim, seramik ve fresk dallarında 1968 yılında düzenlenen yarışmanın resim dalı birincileri olan Oya Katoğlu ve Mustafa Pilevneli’nin eserleri bugün hala AKM opera fuayesinde sergileniyor.

Heykel dalının birincisi Cevdet Bilgin’in bronz heykeli AKM’nin girişindeki havuzun kenarında sanatseverlerle buluşuyor. Yine bu yarışmada ödül alan ve eski AKM binasının iç mekanını süsleyen Sadi Diren imzalı seramik panolar, ülkemizin önemli kültür mirasları arasında yer alıyor.

Yarışma, kazanımları günümüze dek ulaşan 1968 tarihli yarışmayla devamlılık arz etmesi ve AKM’nin kültürel devamlılık misyonunu hayata geçirmesi itibarıyla da önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN