Baldaki verim yüzde 60'lara düştü

Baldaki verim yüzde 60'lara düştü

Mersin'de Toroslar'ın zirvesindeki Eğriçayır Yaylası’nda çiçekler erken kurudu. Bal deposu sayılan yaylada balın kalitesi aynı kalsa da verim yüzde 60'lara kadar düştü. Arıcılar iki senedir yaylaya yağmur yağmadığını aktardı.

Ege'de orman yangınları nedeniyle bal depoları yok olmuştu. Bunun ardından kuraklıkla mücadele eden Anadolu'da arıcılar zor günler yaşıyor. Mersin'de bulunan Türkiye'nin bal depoları arasında yer alan Toroslar'ın zirvesindeki Eğriçayır Yaylası’nda, kuraklık nedeniyle verim yüzde 60 oranında düştü. Yaylada geçen yıla göre çiçekler erken kuruyunca bal sağım zamanı gelen arıcılar geçen yıla göre verimin yüzde 60 düştüğünü ancak balın kalitesinin aynı olduğunu vurguladı.

bal.jpg

'İKİ YILDIR YAĞMUR YAĞMADI'

Arıcı Celal Çay, küresel iklim değişikliğinden arıcıların yakından etkilendiğini ve uzun zamandır yağış olmaması nedeniyle verimin düştüğünü söyleyerek, "Eğriçayır Yaylası’na iki aydır yağmur yağmadı. Bir tek rahmet damlası düşmedi. Arılarımız kuraklıktan çok etkilendi, çiçek bulmakta zorlandı. Biz, arıcılar olarak, mesleğimiz için zor günler geçiriyoruz. Önümüzdeki yıllar umarım daha güzel olur. Çevreyi koruyarak arılara ve arıcılara destek olabilirsiniz. Örneğin daha az plastik kullanarak, çevreyi kirletmeyerek ve ısınmadaki insan faktörünü azaltarak arıları ve çevreyi koruyabiliriz" diye konuştu.

'KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİNİ ARTARAK GÖRÜYORUZ'

Doğanın korunması için kadınların bu konuya daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade eden arıcı Gökçe Çay ise "Şu anda Toroslar'ın zirvesinde, 2 bin 450 metre yükseklikte olmamıza rağmen küresel ısınmanın etkilerini artarak görmekteyiz. Biz özellikle kadınlar olarak çocukları eğittiğimiz için, eğitimci olduğumuz için bu vasfımızı kullanarak öncelikle çocuklarımıza ve çevremize bilinçli bir çevre koruma eğitimi veya bilinci kazandırmamız gerekiyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN