Her gün 30 kilometre yolculuk | Berivanların yaşam öyküsü

Her gün 30 kilometre yolculuk | Berivanların yaşam öyküsü

Van'ın Çatak ilçesine bağlı Sözveren Mahallesi'nde yaşayan 'berivan' isimli kadınlar her gün at, katır ve eşek sırtında 30 kilometre uzaklıktaki Takuh Yaylası'na 1 ay süren yolculuk yapıyor. Berivanlar koyun ve keçilerden elde ettikleri süt ürünleriyle geçimlerini sağlıyor.

Besicilik işiyle uğraşan Berivanlar, yazın hayvanlardan daha iyi verim alabilmek için 20 kilometre uzaklıkta bulunan Takuh Yaylası'na her gün at, katır ve eşek sırtında 30 kilometre yol alıyorlar. Bu yolculuk yaklaşık 6 saat sürüyor. Bazı aileler yaklaşık 4 bin küçükbaşın bulunduğu yaylada kurdukları çadırlarda 3 ay boyunca konaklayıp, sağdıkları koyun ve keçilerden elde ettikleri sütleri otlu peynir, tereyağı ve yoğurt yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

2.png

"DEDELERİMİZDEN MİRAS KALDI"

3 ay boyunca yaylada kalan Seyfettin Şipal, yayla hayatının çok zor olduğunu belirterek, "1950'de dedelerimiz bu yaylaya gelmiş. Şimdi de bize miras kaldı. Yayla hayatının zorlukları var tabi. En büyük zorluğu ise 3 ay boyunca kadınlar yaşıyor" diye konuştu.

dsfgag.png

Sözveren Mahalle Muhtarı Zahir İnan da yayla hayatını dedelerinden, babalarından öğrendiklerini belirterek, "Dedelerimiz, babalarımızın hayatı bu yaylada geçti. Biz de onlar gibi buraya gelip yaşıyoruz. Sağılan sütten elde ettiğimiz ürünlerle yaşamımızı sürdürüyoruz. 3 ay boyunca da yaylada kalıyoruz" dedi.

6.png

Berivanlardan biri olan Nazlı Salçuk isimli kadın ise, her yıl olduğu gibi bu yıl da yayla yükünü kadınların çektiğini dile getirdi. Koyunların yaylaya çıktığı ilk ayda at, katır ve eşek sırtında gelip gittiklerini ve süt sağdıklarını belirten Salçuk, "Bu yolculuğumuz yaklaşık 6 saat sürüyordu. Bir ayın sonunda da yaylada çadır kurduk. Bu çadırlarda 3 ay kalıp, burada süt sağıyoruz. Sağdığımız sütten de otlu peynir, tereyağı ve yoğurt yapıyoruz. Biz çadır kurduktan sonra zorlu yolculuktan kurtulduk. Yayla hayatı çok zor ama bu zorlukların yanında güzel yanları da var" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN