Çete liderinin sağ kolu emekli polis çıktı

Çete liderinin sağ kolu emekli polis çıktı

Adana merkezli 30 ilde yapılan 'Anadolu Operasyonu'nda 23 bin 203 tarihi eser ele geçirilmişti. Polisin aradığı emekli polis teslim oldu.

Adana'da, 'Anadolu' adı verilen operasyonda farklı dönemlere ait 23 bin 203 adet tarihi eser ele geçirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda yakalanan çetenin liderliğini bir emekli polisin de üstlendiği ortaya çıktı.

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda Abdulsamet Kavran liderliğindeki şebekeye, 10 Ağustos'ta 30 ilde eş zamanlı baskın düzenledi. "Anadolu" adı verilen operasyonda; Kavran ile birlikte 78 kişi yakalandı.

Zanlılardan 36'si emniyetteki ifadelerinin ardından, savcılık talimatıyla 36 kişi serbest bırakılırken adliyeye sevk edilen 42 kişiden Abdulsamet Kavran ile birlikte 11 kişi tutuklandı, 32'si de 'adli kontrol' şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Operasyonda bulunamayan 15 kişiden biri olan ve kaçakçılık şebekesinin iki numaralı ismi olan emekli polis memuru Zorlu Y. emniyete teslim oldu.

TARİHİ ESERLE YAKALANDI, SERBEST BIRAKILDI

Kavran liderliğindeki örgütün, Türkiye'de kaçak kazı yapan define avcıları başta olmak üzere toplayıcı, koleksiyoncu ve koleksiyonculuğu iptal edilenlerden temin edilen tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasını organize ettiği tespit edilen Zorlu Y.'nin, söz konusu operasyonları da bizzat yönettiği ortaya çıktı. Zorlu Y.'nin, 2 yıl önce Sırbistan'da kullandığı aracında tarihi eserle yakalandığı ancak kefaletle serbest kaldığı öğrenildi.

Yaşanan bu gelişmenin ardından Adana polisinin takip etmeye başladığı Zorlu Y.'nin, Bulgaristan'da kullandığı otomobilin lastiğinin içinde tarihi eser ele geçirildi. Polisin 2 yıl boyunca yürüttüğü soruşturmanın ardından 'Anadolu Operasyonu' gerçekleşti.

Abdulsamet Kavran ve Zorlu Y.'nin liderliğindeki şebekenin, tarihi eserleri kuryeler aracılığıyla özel araç ve TIR'lar ile yurt dışına karayoluyla kaçırdığı da belirlendi.

Polis, Kavran ve Zorlu Y.'nin başta olmak üzere diğer zanlıların, kendi aralarındaki para trafiğini de mercek altına aldı. Söz konusu zanlılar arasında yaklaşık 26 milyon liralık bir para transferi gerçekleştirildiği tespit edildi. Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin de ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, İtalya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelere kaçırılıp, buradaki koleksiyoncularla müzayede evlerinde açık arttırma usulü satışa sunulduğu ortaya çıkmıştı. Zorlu Y. ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. Sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen zanlı ev hapsi tedbiriyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN