Hayvanları Koruma Kanunuyla belediyelere önemli görevler düşüyor

Hayvanları Koruma Kanunuyla belediyelere önemli görevler düşüyor

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3727 sayılı Kanun Teklifi, yasalaştı. Bununla birlikte belediyelere de önemli görevler düştü. TBB'nin görüş ve önerileri de TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından komisyona iletildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülen Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3727 sayılı Kanun Teklifi, Komisyon raporunun sunulmasının ardından Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun teklifinin yasalaşmasıyla belediyelere de önemli sorumluluklar verildi.

Kanun tasarısı için belediyeler ve STK’larla yapılan toplantılar sonrasında ortaya çıkarılan Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) görüş ve önerileri, komisyon görüşmelerine katılan TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından komisyona iletildi.

Başkan Şahin “Türkiye Belediyeler Birliği olarak yapılan bütün çalışmanın altına imzamızı atıyoruz” demişti.

2-002.jpg

Şahin; hayvan bakım evi, hayvan hastanesi ve doğal yaşam alanlarını kurmak üzere tahsis edilecek hazine ve orman alanlarının bedelsiz olmasının hem belediyelerin elini güçlendirileceğini hem de bu konuda teşvik edeceğini vurguladı. Başkan Şahin yaptığı konuşmada, “Bu mesele tek bir kurumdan, tek bir bakandan, tek bir belediyeden veya tek bir sivil toplumdan beklenecek bir mesele değil; tam bir iş birliği, tam bir güç birliği, tam bir aşkla, tam bir inançla odaklanma meselesi” dedi

'BU İŞİN PARASINA PULUNA BAKILMAZ'

Gaziantep’te Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları destekle, 15 dönümlük bir arazide yeni bir rehabilitasyon merkezi kurduklarını belirten Şahin, yaptıklarını “İçinde ameliyathanelerimiz var, aşı odalarımız, karantina odalarımız var, felçli olan hasta hayvanlarımızın kum havuzları var. Eğer bizim kendi gücümüz çok büyük bir ameliyat gerekiyorsa hemen hizmet satın alıyoruz. Daha da büyük bir operasyon gerekiyorsa veteriner hastanesinden hizmet karşılığı alıyoruz ve Büyükşehir olarak parasını biz ödüyoruz. Bu işin parasına puluna bakılmaz, yapılan her çalışmanın arkasındayız” sözlerine ekledi.

TEHLİKE ARZ EDEN HAYVANLARA BELEDİYLERE EL KOYACAK

Hayvanların korunmasına yönelik önemli değişiklikleri barındıran yasaya göre Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklandı. Yasak fiilleri yapanlara idari para cezası verilmesinin yanında, bu hayvanlara el konularak belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürüleceği düzenlendi.

HAYVAN HASTANELERİ KURABİLME YETKİSİ

Yasa düzenlemesi ile belediyelere de önemli görevler ve sorumluluklar yüklendi. Yürürlüğe giren Kanun kapsamında belediyelerin hayvanların korunması kapsamında görev ve sorumlulukları açık şekilde düzenlendi. Buna göre; büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluğu getiriliyor. TBB girişimleriyle teklife “büyükşehir ilçe belediyeleri” ibaresi, uygulamada karşılaşılacak tereddütlerin giderilmesi için eklendi. Bu belediyelere meclis kararıyla hayvan hastaneleri kurabilme yetkisi verildi.

Hayvan bakımevleri ve hastanelerin kurulması amacıyla Hazineye ait arazilerin öncelikle tahsis edilmesi uygulaması korundu.

3-001.jpg

BELEDİYELERE HAYVAN BAKIM ZORUNLULUĞU

Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelerin sorumluluğu altındaki hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürmesine ilişkin hüküm getirildi. Belediyelerin hayvan bakım evleri kurabilmesi konusunda büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler için 2023 yılı sonu, diğer belediyeler için 2025 yılı sonuna kadar süre tanındı.

BELEDİYELER SON BÜTÇE GELİRLERİNDEN BİNDE 5'İNİ AYIRACAK

Belediyelere 3 yıl süreyle hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırma zorunluluğu getirildi. Büyükşehir belediyelerinde bu oran binde 3 olarak belirlendi. Ayrılan bu ödeneklerin başka amaç için kullanılamayacağı düzenlendi.

YUNUS PARKLARININ KURULMASI YASAKLANDI

İl Hayvanları Koruma Kuruluna denetim yetkisi ile Kanunda belirtilen faaliyet ve görevleri yerel yönetimler ve Tarım ve Orman il müdürlükleri ile eşgüdüm sağlayarak yaptırmak görevi verildi.
Kamu kurum ve kuruluşlarına, hayvanların etolojisine ve habitatına uygun, serbest dolaşımlarına imkân sağlayan doğal yaşam parkları kurabilme imkânı sağlandı. Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN