İBB Meclisi'nde şaşırtan karar: Bir park daha ranta açıldı

İBB Meclisi'nde şaşırtan karar: Bir park daha ranta açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi, Ümraniye Belediyesi’nin, 12 yıllık Hüseyin Kaplan Parkı’nı (Haşim İşcan Parkı) ortadan kaldıracak imar planı değişikliği teklifini kabul etti. Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti grubu evet oyu verirken CHP grubu ise teklife ret oyu verdi.

EDA SANĞU / KARAR

İBB Meclisi, Ümraniye Belediyesi’nin İnkılap Mahallesi’nde bulunan “Hüseyin Kaplan Parkı’nın sosyal tesis alanına alınması ile ilgili imar planı değişikliği teklifini görüştü. Ümraniye Belediyesi, Haşim İşcan Sokak üzerinde bulunan yaklaşık 2 bin metrekarelik parkın sosyal tesis alanına alınması ve buna karşın, Küçüksu Caddesi’nin doğusunda kalan bir parselin yaklaşık 900 metrekarelik kısmının park alanına alınmasını istedi. Ümraniye Belediyesi’nin teklifinde ayrıca, Hüseyin Kaplan Parkı’na 2 katlı sosyal tesis yapılması ile ilgili de düzenleme yer aldı.

k.jpg

İBB’NİN MÜDÜRLÜKLERİ TEKLİFİ UYGUN GÖRMEDİ

Ümraniye Belediyesi’nin plan değişikliği teklifi ile ilgili olarak, İBB Yeşil Alan Ve Tesisler Yapım Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Müdürlüğü İBB Meclisi’ne olumsuz görüş bildirdi. Teklif dosyasında yer alan Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü’nün görüşünde özetle şöyle denildi:

“Mevcutta üzerinde kullanılmakta olan park bulunan ‘Konut Alanı’ fonksiyonundaki 2079 adanın sicilinden parka ve otoparka terkin edilmiş alanın ‘Sosyal Tesis Alanı’na alınması komisyonumuzca uygun görülmemektedir.”

k2-001.jpg

İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü de Meclise verdiği görüşte şunları belirtti:

“2079 adanın parka terkin edilmiş kısmının büyük ölçüde konut alanı olarak planlanan bölgedeki donatı alanı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak park olarak düzenlendiği, 1832 ada 9 parselde iptal edilen sosyal tesis alanı ile 2079 adanın parka terkin edilmiş kısmında önerilen sosyal tesis alanın farklı plan bölgeleri içerisinde yer aldığı dolaysıyla hizmet etki alanlarının birbirinden farklı olduğu, sosyal altyapı niteliğindeki sosyal tesis alanına erişimde araçlı ulaşımı teşvik etmemek için mekânsal planlar yapım yönetmeliğinin 26. Maddesinin 3b bendi gereğince iptal edilen sosyal tesis alanının hizmet etki alanı ve yaya erişimi mesafeleri açısından değerlendirilmesi gerektiği, ayrıca 2079 adanın parka terkin edilmiş kısmında iptal edilen konu alanına karşılık 1832 ada 9 parselde yençok:25 kat yapılanmalı yönetim+iş merkezi alanı önerilmesinin fonksiyon özellikleri bakımından Dr. Adnan Büyükdeniz Caddesi üzerinde ilave trafik yükü oluşturacağından uygun görülmemektedir.”

k1.jpg

PARKIN 12 YILLIK GEÇMİŞİ

Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kapsayan İnkılap Mahallesi 2079 adanın, yaklaşık 2 bin metrekarelik kısmı, ada içine yapılan yüksek katlı binaların yeşil alan ihtiyacına karşılamak için park olarak ayrılmıştı. Ümraniye Belediyesi de 2010 yılında alanı düzenlemiş ve parka “Hüseyin Kaplan Parkı” yazılı tabelayı dikmişti. Ancak 2019 yılında parktan bu tabela kaldırıldı ve Haşim İşcan Sokağı üzerinde yer almasından “Haşim İşcan Parkı” tabelası dikildi. Hüseyin Kaplan isminin tam olarak ne zaman ve ne amaçla kaldırıldığı bilinmiyor. Ancak resmi kayıtlarda yeşil alan, “Hüseyin Kaplan Parkı” olarak yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN