Posbıyık, Bütçeye 'ret' veren AK Partiye sitemde bulundu

Posbıyık, Bütçeye 'ret' veren AK Partiye sitemde bulundu

Pandemi ve enflasyonla birlikte ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesinde 30 milyon TL fazla vermesi gündem oldu. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bir çok yerden ‘Nasıl başardınız’ diye telefon aldıklarını belirterek, detayları açıkladı. Bütçeye ret oyu veren AK Parti’ye sitemde bulunan Başkan Posbıyık, “Plaket beklerken tenkit alıyorum, AK Parti Ereğli’den yönetilse sorun kalmaz ama Zonguldak’tan yönetiliyor” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Nisan ayı oturumu Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında AKM Nikah Salonu’nda yapılan ikinci oturum ile tamamlandı. Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2021 yılında bütçe fazlası vermesi gündem oldu. Başkan Posbıyık, başarının detaylarını açıkladı.
Gündem dışı konuşmasında bütçe fazlasının detaylarını açıklayan Başkan Posbıyık, oylamada ret oyu kullanan AK Parti’ye sitemde bulundu.

Başkan Posbıyık şunları söyledi:
“Dünkü meclis toplantısında anlattıklarımı tam olarak anlamayanlar olmuş, ayrıca nasıl başardınız diye telefon açanlar da oldu. Zonguldak’tan dahi arayanlar var. Türkiye’de bütün belediyeler borçlu iken personel parası veremezken, elektrik parası ödeyemezken, Ereğli Belediyesi nasıl 30-40 milyon TL bütçe fazlası veriyor. Herkes buna şaşırmış vaziyette. Tebrikler alıyorum. İşte bu disiplinli çalışma örneği, ekip arkadaşlarımızın büyük gayreti, meclisimizin desteğiyle bunlar yapılıyor.

“BELEDİYECİLİK DEMEK, TECRÜBE DEMEKTİR”

Mesela; elektrik konusunu açıklasam şöyle ifade edebilirim; Geçen Aralık ayında Enerjisa’yı davet ettik. Onlarla elektrik konusunda 1 yıllık kontrat imzaladık. 1 kw saat 0,80 kuruştan anlaşma yaptık. Ocak ayına kadar bu süre devam ediyor. Yani; evlerde ortalama her birimiz kw saate 2 lira para öderken belediye olarak biz 0.80 TL ödüyoruz. Bu böyle devam edecek. Bunun bize getirisi şu ana kadar 15 milyon TL; kardayız. Öngörüde bulunmasaydık şu an 15 milyon daha fazla para çıkacaktı belediyeden.
Dün yine ifade ettim, anlaşılmamış herhalde; Sigorta şirketlerinin, yangın poliçesinde topladıkları primin yasa gereği yüzde 10’u belediye payıdır. Burada bunu belediyeye yüzde 1 olarak vermişler. Önceki dönemde takip edilmediği için bu paralar sigorta şirketlerinde kalmış. Biz bunu ortaya çıkardık ve mahkemeye gittik. Zonguldak’ta yerel mahkemede kazandık. İstinaf mahkemesinde de kazandık. 28 milyon 360 bin lira para aldık. Şimdi; bunu geçmişe dayalı alabilmek için mücadelemize devam ediyoruz.
Yine bir örnek vereyim. Emlak vergileri çok düşüktü, Erdemir’in. Yılda 10 milyondu toplam gelir. Şu anda 22 milyon civarında kasamızda bulunuyor. İşte bütçe fazlası buralardan geliyor. Belediyecilik demek; tecrübe demektir. Ekip arkadaşlarımızın da tecrübesiyle, müthiş bir artı kazanıyoruz.
Belediyemizin hiçbir yere borcu yok. Çalışanlarına, memurlarına zamanından önce ikramiyesini ödüyor. Tek bir yere borcumuz yok. Ne müteahhide ne piyasaya... İller Bankası’na 5 milyon TL borcumuz var. O borç da geçtiğimiz dönemden kalan taksitler… Zaten İller Bankası bize kredi vermiyor. Ama İller Bankası’ndan gelirlerimizi tam olarak alan belediyeyiz. Diğerleri borçlarından dolayı tam olarak alamıyor.

TÜRKİYE’DE BUNU BAŞARAN TEK BELEDİYEYİZ

Bunu şöyle özetleyebilirim;
Türkiye’de iddia ediyorum araştırmasını yapanlar yapsınlar basın mensupları da var aramızda. İçinde bulunduğumuz ortam, enflasyonun fahiş olduğu, zamların büyük oranda yapıldığı bir ortam. Bu arada biliyorsunuz, işçilerimize toplu sözleşme gereği olmadığı halde daha az para almasınlar, açlık sınırını aşalım diye ek bir zam verdik. Ağustos ayında yine toplu sözleşme var, bir daha zam vereceğiz. İddia ediyorum ister büyükşehir olsun ister ilçe belediyesi olsun, ister belde belediyesi olsun, Türkiye’de borcu olmayan, bütçesinde fazla veren, fazla geliri olan tek belediye Kdz. Ereğli Belediyesi’dir.

PLAKET BEKLERKEN AK PARTİ TENKİT EDİYOR, ÇÜNKÜ AK PARTİ EREĞLİ’DEN YÖNETİLMİYOR

İşte ben bundan dolayı herhalde meclis üyeleri alkışlar, bana plaket verir diye beklerken plaketimiz muhalefetten (AK Parti’den) ret cevabı oldu. Tabii bu kadar çalışmanın karşılığı bu oldu.
AK Parti’li meclis üyeleriyle teker teker konuştuğumuzda ‘yukarıdan emir böyle, deyip mecbur kaldıklarını’ söylediler. AK Parti eğer Ereğli’de kendi kendini yönetirse hiçbir problem kalmaz ve Ereğli’yi uçururuz. Hala daha Zonguldak’ın direktifi altında hareket ettiğini net bir şekilde görüyorum. Öyle olduğu zaman da Ereğli başarılı olmaz. Bugün bunu vurgulamak zorundayım. Türkiye’de bütçe fazlası tek olan belediyeye dahi ‘yukarıdan gelen emirle ret verdik’ demek içinde bulunduğumuz yüzyılda vicdanları sızlatan bir olaydır. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Zonguldak‘ta oynanan oyunlara alet olmak Ereğli’ye yazıktır diyorum daha da başka da bir şey demiyorum.”

Başkan Posbıyık’ın konuşmasının ardından gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı. Eskişehir’de düzenlenen Bilek Güreşi Şampiyonasında Türkiye 2’ncisi olan Ereğlili Orhan Soyer’in ve Antrenörü Sedat Bayar’ın birer yarım altın ile ödüllendirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN