Şişli’deki kargir eve dozer kepçesi: Kentsel dönüşüm canavarı ‘koruma kararı’ dinlemedi

Şişli’deki kargir eve dozer kepçesi: Kentsel dönüşüm canavarı ‘koruma kararı’ dinlemedi

İstanbul Şişli’de yer alan tarihi kargir ev, kentsel dönüşüm projesi kapsamında dozerle yıkıldı. Yıkımın ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi yapı için haziranda koruma kuruluna başvurduğu, evin kurulun koruma kararına rağmen yıkıldığı ortaya çıktı.

İstanbul’un Şişli ilçesinin Bozkurt Mahallesi’nde yer alan, erken Cumhuriyet döneminde yapıldığı düşünülen tarihi kargir ev dozer kepçesiyle yıkıldı. Evin yıkımı ‘Şişli Bellek’ adlı bir hesabın sosyal medya hesabından yıkım görüntüleri eşliğinde, “Bu nasıl bir vahşettir, nasıl bir vurdum duymazlıktır” ifadeleriyle duyuruldu.

kar02-acill22.jpg

Görüntülerde, evin dozer kepçesi ile yıkıldığı görüldü. Yıkımın tepki toplamasının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi evin koruma altına alınması için Haziran 2022’de Koruma Kurulu’na başvuru yaptığı ve kurulun da yapıyı korumaya aldığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin başvuruyu sosyal medya hesabından paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Kurtuluş’taki bu tarihi yapının koruma altına alınması için İBB olarak koruma kuruluna 1 ay önce raporla görüş bildirdik. Koruma kurulu da burada herhangi bir inşaat ve fiziki işlem yapılmaması için duyarlılıkla karar alarak yapıyı korumaya aldı. Yıkım ile suç işlenmiştir” dedi. Polat, yıkımı gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, yapının yeniden inşa edilmesine olanak sağlamak adına tescili için mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Evin kentsel dönüşüm kapsamında Şişli Yapı adlı bir şirket tarafından yıkıldığı öğrenilirken, koruma kararına rağmen yıkım izninin hangi kurum tarafından verildiği ise merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN