Surp Giragos Ermeni Kilisesi 7 yıl sonra ibadete açıldı

Surp Giragos Ermeni Kilisesi 7 yıl sonra ibadete açıldı

Diyarbakır'daki çatışmalarda zarar gören ve restore edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 7 yıl sonra ibadete açıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan çatışmalardan büyük hasar gören Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmaları biten kilisenin açılışı bugün yapıldı.

Açılışa, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Mehdi Eker, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile İstanbul ve yurt dışından gelen Ermeniler katıldı.

MAŞALYAN: BU AÇILIŞ TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, açılışta yaptığı konuşmada kültürel mirasa sahip çıkmanın medenileşmenin göstergesi olduğunu söyledi.

"20 yıl öncesine kadar Hristiyanlara ait birçok kilise yıkılma ile yüzüstü bırakılmıştır" diyen Maşalyan, "Anadolu'nun zengin ve çok renkli tarihini sergilemek bir zenginlik olarak algılamak anlayışı önemlidir. Devletin zirvesinde alınan kararları yerelde uygulamak her zaman kolay olmuyor. Sayın bakan Mehmet Nuri Ersoy, yürüttüğünüz çalışmalar bu yenilikçi ruhun somutlaştırılması açısından takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

Kilisenin açılışını bayram olarak gördüklerini dile getiren Maşalyan, "Dünya turizmine açmayı düşündüğünüz Diyarbakır’da Ermeni, Keldani ve Süryani kiliselerinin açılması önemlidir. Bu yönlü girişimlerinizi takdir ediyoruz. Diyarbakırlı Ermeniler için bu açılış bayram gibidir, can suyu niteliği taşıyor. Türk-Ermeni ilişikleri açısından önemlidir. Dostluk köprüleri için ön plana çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bu açılışı Türkler, Kürtler, Ermeniler, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki dostluk köprüsü olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise "Birlikte yaşamak kültürünün nasıl mümkün olacağını gösteren en önemli medeniyet merkezi Diyarbakır’dır. Tarihi vizyonuna uygun olarak birlikte yaşamak tecrübesini insanlığa aktarmak için yeni faaliyetler sürdürmekte Diyarbakır” şeklinde konuştu.

BAKAN ERSOY: ÖNEMLİ OLAN BU YAPILARIN YAŞAMASINI SAĞLAMAK

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Diyarbakır farklı kültürlerin hoşgörü içinde yaşadığı kadim bir kültür şehridir” diyerek, şunlar söyledi:

"Böyle kadim bir şehre sahip olmak ülkemiz açısından çok büyük bir zenginliktir. Diyarbakır’ı kültür, sanat ve inanç turizminin merkezlerinden biri haline getirmek için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Surp Giragos Kilisesi'nde yarın ayin yapılmasından duyulan heyecanı paylaştığımızı bilmenizi isterim. Dünya kültürel mirası açısından da bu kilise çok önemli. 32 milyon liraya mal olan bu restorasyonların çok anlamlı bir çalışma olduğunu belirtmek isterim. Önemli olan bu yapıların yaşamasını sağlamamız."

Konuşmaların ardından kilisede kutsama ayini yapıldı. Yarın, 7 yıl aradan sonra kilisede ilk ayin yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN