Türkiye’nin en renkli hasadında mesai vakti! Fiyat artsa da üreticinin cebi gülmedi: ‘İşin özü sistemin yanlış oluşu’

Türkiye’nin en renkli hasadında mesai vakti! Fiyat artsa da üreticinin cebi gülmedi: ‘İşin özü sistemin yanlış oluşu’

O ilimizde Türkiye’nin en renkli hasadında mesai vakti de geldi. Bu yıl geçen yıla göre fiyat artsa da üreticinin cebi gülmedi. Maliyetlerdeki artıştan şikayetçi olan çiftçi ise ‘İşin özü sistemin yanlış oluşu’ diyerek durumu özetledi…

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 2024 turp hasadı başladı. İlçede üreticiler, verimli sezonun başlangıcıyla birlikte hasat sürecine odaklanırken, fiyatlar ve maliyetler üzerine değerlendirmelerde bulundular. Geçen senelere göre fiyatlarda artış görülse de, üreticiler, artan maliyetler ve düşük kâr marjları nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçirdiklerini belirtiyor.

osmaniyede-turp-hasadi-3.jpg

TURP FİYATLARI İLK BAŞTA İYİYDİ ŞUAN İSE NORMAL

Turp üreticisi İlker Topalan, hasat sonrası yaptığı açıklamada, fiyatların başlangıçta iyi olduğunu ancak şu an için normal seviyelere gerilediğini ifade etti. Geçen yıl 4-5 lira civarında olan turp fiyatlarının, bu yıl 10-12 lira arasında değiştiğini belirten Topalan, mazot, işçilik ve gübre maliyetlerinin arttığını söyledi. Artan maliyetlere rağmen, üreticinin işten elde ettiği karın az olduğunu vurgulayan Topalan, bu sorunun Türkiye'nin genel ekonomik yapısıyla ilişkili olduğunu belirtti.

osmaniyede-turp-hasadi-1.jpg

ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİNİN SORUNUNU ARTIRIYOR

Topalan, mazot ve işçi ücretlerinin yanı sıra, torba ve gübre fiyatlarının da yükseldiğini, bu durumun üreticiler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, hal fiyatları ile üreticinin elde ettiği gelir arasındaki farkın büyük olduğunu söyleyen Topalan, İstanbul'daki semt pazarlarında turpun iki katına, hatta üç katına satıldığını ancak üreticinin buna rağmen düşük bir gelir elde ettiğini belirtti.

osmaniyede-turp-hasadi-2.jpg

HAL KANUNU VE ZAYIF DENETİMLER SORUN OLUŞUTUROYR

İlker Topalan, geçmişte zabıta tarafından yapılan denetimlerin ve hal fiyatı üzerinden belirlenen kar marjının, üreticilere yardımcı olduğunu ifade etti. Ancak günümüzde bu tür denetimlerin olmaması ve düzenin oturtulmaması sebebiyle çiftçilerin pazarda yüksek fiyatlar ödemek zorunda kaldığını belirtti. Topalan, mevcut sistemin düzgün işlemediğini ve bunun çiftçilerin maliyetlerini daha da artırdığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN