Vakalar artıyor! İşte Şanlıurfa'nın 'kırmızı'da kalmasının en büyük nedeni

Vakalar artıyor! İşte Şanlıurfa'nın 'kırmızı'da kalmasının en büyük nedeni

Aşılamada 'çok yüksek riskli' kategorisinde 'kırmızı' renkte kalan tek il Şanlıurfa oldu. Uzmanlar ise vakaların giderek arttığı kentte aşı karşıtlığının en büyük nedeninin sosyal medyadaki bilgi kirliliği olduğunu söyledi.

Şanlıurfa, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan aşılamada, Türkiye’de 81 ilden kırmızı renkte kalan tek il oldu. Aşılamanın düşük olduğu kentte, koronavirüse yakalananların sayısı artarken, yoğun bakım servislerinde doluluk oranında da yükselme olduğu belirtildi.

Kent merkezi ve ilçelerde vatandaşları aşılamak için çeşitli kampanyalar ve çekilişler düzenlenmesine rağmen aşı olmayanların sayısının fazlalığı risk oluşturmaya devam ediyor.

VAKALAR GİDEREK ARTIYOR

Kentte, aşılamada istenilen seviyeye ulaşılmadığını belirten Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, "Aşılamada son sırada gelen iliz. Bir türlü aşılama oranımız istediğimiz seviyeye ulaşmıyor" diyerek şöyle devam etti:

"Bunun sonucu olarak da vakalar artıyor. Şu an hem vaka sayılarımızda artış var hem de aşılama oranımız düşük. Netice olarak da hastanelerde servisler ve yoğun bakımlarımız ciddi oranda dolmaya başladı. Kovid olmayan servisleri tekrar yoğun bakıma çevirmeye başladık. Bu çok önemli bir sorun. Kovid’le ilgili ölümler ve yoğun bakım hastaları devam ederken, diğer yandan da Kovid olmayan ama yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımıza yer bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle kalp krizi, beyin kanaması geçiren, trafik kazası, yüksekten düşme gibi acil müdahale gerektiren hastalarımıza yer bulmakta zorlanıyoruz. Bunu durdurmanın yolu da aşılama oranını arttırmaktan geçiyor."

'AŞI KARŞITLIĞININ EN BÜYÜK NEDENİ BİLGİ KİRLİLİĞİ'

Yüksekyayla, aşı karşıtlığının en büyük nedeninin, özellikle sosyal medyada dolaşan kirli ve yanlış bilgiler olduğunu vurguladı. Aşının kısırlık yaptığı, kalp krizi yaparak ölüme neden olduğu gibi asılsız bilgilerin olduğunu belirten Yüksekyayla, şu ifadeleri kaydetti.

"Şanlıurfa’da bizim gözlemimize göre, aşı karşıtlığının en büyük nedeni özellikle sosyal medyada dolaşan kirli ve yanlış bilgiler. Aşının kısırlık yaptığı, kalp krizi yaparak ölüme neden olduğu, aşının ilerde insanların ölümüne yol açacağı şekilde bilimsel hiçbir dayanağı olmayan açıklamaların Şanlıurfa’da ciddi karşılık bulduğunu görüyoruz. Biz bunu defalarca belirttik. Aşı kesinlikle kısırlık yapmıyor. Aşıya bağlı ölüm, yayınlanan yayınlarda neredeyse yok. Tabi bu kafa karışıklığını gidermenin bir yolu Bakanlığın elinde milyonlarca dozluk aşı bilgisi var. Türkiye’de on milyonlarca aşı yapıldı. Bu aşılara bağlı bir yan etkinin olup olmadığı toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılırsa çok ciddi etkisi olacaktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN