Gürkan Sekmen: Sürü halinde kalabilmek için kurt masalı uyduruyoruz

Semra Alkan'la 40 Dakika'ya konuk olan yazar-eğitmen- yönetim danışmanı Gürkan Sekmen, kendini değersiz hisseden ve kendi olamayan insanın sürü halinde kalabilmek için kurt masalı uydurduğunu söyledi ve ekledi: Dünyamız ilkel beyin ile üst beynin savaşını yaşıyor. İlkel beyin kazandığında ise sürüden kapanı kurt kapıyor oluyor. İnsanlar, sürü halinde kalabilmek için aslında bir kurt masalı uyduruyor.

Semra Alkan'la 40 Dakika'ya yazar-eğitmen- yönetim danışmanı Gürkan Sekmen konuk oldu. Sekmen, 'El Yapımı Ruhlar' adlı kitabını KARAR TV'de anlattı. 

"SÜRÜ HALİNDE KALABİLMEK İÇİN KURT MASALI UYDURUYORUZ"

Sekmen, insanın kendi olamadığını ve bireysellikten kurtulmak için bir sürüye ayak uydurmak istediğini, aslında kendi kendilerine bir kurt masalı yarattıklarını belirterek "Dünyamız ilkel beyin ile üst beynin savaşını yaşıyor. İlkel beyin kazandığında ise sürüden kapanı kurt kapıyor oluyor. İnsanlar, sürü halinde kalabilmek için aslında bir kurt masalı uyduruyor" dedi ve söyle devam etti: 

"Bizi insan yapan şey; kendini gerçekleştirebilme iradesidir. Bu irade bizi insan yapan şeydir. Diğer motivasyonlar bizim ilkel beynimizdeki motivasyonlar hayvanlarda da var. Üst beyin ise açılmamış bir hediye paketi.

Bu dönemi anlamlandırmakta zorluk çekiyoruz. İçsel sorunlarımızı çözemediğimiz zaman dışarıdan dürtü satın alıyoruz. Bunu içeri ile yüzleşmemek için yapıyoruz. Peki, dürtü nasıl satın alınıyor? Bu diziler, sosyal medya vb..."

RUH VE EGONUN SAVAŞI

Ruh ve egonun görevini tanımlayan Sekmen, bu iki temel kavramın nasıl savaş halinde olduklarını anlattı:

"Ruh özgünlük arar, ego üstünlük arar. Çünkü ruhta henüz açılmamış hediye paketleri vardır. Ruh o hediye paketlerini açmak ve kendisini gerçekleştirmek ister. Ve başka insanlarla kıyaslamaz. Sadece kendi paketine bakar. Ego peki ne yapar? Bu ayrı, birbirine zıt yazılım zihnimizin içinde birleşmiş durumda. En büyük savaşımız da zaten bu. Egonun temel meselesi; değersizlik korkusudur. Ve üstünlük arayışı ile değersizlik duygusunu gidermeye çalışır."

"GÜÇ NE ZAMAN EL DEĞİŞTİRİRSE ŞEYTAN DA DEĞİŞTİRİR"

Kitabında 'Kendini bil, Kendini sev, Kendine yet' ilkesiyle yola çıkan Sekmen, insanın kendi olamamasının sebebini güce bağladı:

"Güç ne zaman el değiştirse şeytan da taraf değiştirir. Gücün kurbanları bile güce tapar. Özellikle doğu coğrafyasında, çoğu kere dini inançlardan bahsediyor olsak bile insanların taptıkları şeyin otorite olduğunu görüyoruz.

Sekmen'in diğer açıklamaları şöyle:

"Birey olmanın sancılarını biraz çekmek lazım. Kapitalist kültür insanları bir parça konformistleşti. Rahmetli Doğan Cüceloğlu'nun bir sözü vardı: Gönlünün muradını bulabildi mi? Değerli olan insanın gönlünün muradını arama yolculuğu."

Pandemi bizi test ettik, kendimiz ile baş başa kaldık. İnsanın tek başınalığı, insan mutluluğunda çok önemli bir şey. 16 saat kitap yazmak, insanın kendisi ile kaliteli vakit duygusunu çok geliştiriyor.

Milliyetçilik, dindarlık gibi... Bunlar son derece kutsal kavramlar. Fakat bu bir aidiyete dönüştüğü an, bir kamplaşmaya da oluyor. Ve otomatikman 'diğerleri' yaratarak, düşmanlaştırarak aslında zihnimiz bir savaşın içine giriyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN