Şevval ayı ne zaman? Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı ibadetleri

Şevval ayı ne zaman? Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı ibadetleri

Ramazan-ı Şerif’in ardından Şevval ayını oruçlu geçirenin tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılacağı, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem tarafından buyurulmuştur. Özellikle Şevval ayında yapılacak dua ve ibadetler de ayrı bir önem kazanıyor.

24 Mayıs itibarıyla başlayan ve 21 Haziran’da son bulacak olan Şevval ayı orucunun ne zaman tutulacağı konusu; her yıl ön plana çıkar. Ramazan’ı Şerif ayından sonra gelen Şevval ayı orucu, belirtilen dönem içerisinde herhangi bir gün art arda ya da aralıklarla da tutulabilir.

ŞEVVAL AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan’ı Şerif’in ardından Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Ramazan orucunun tutup da ardından Şevval ayında 6 gün daha oruç tutanın, yılın bütününde oruç tutmuş gibi olacağını buyurmuş. (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59). Bu orucun art arda tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabileceği vurgulandı. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile şeklinde tutulan oruç, Ramazan ayında tutulmayan oruçların yerine geçmiyor; yani Ramazan ayında tutulmayan oruçların öte yandan kaza edilmesinin farz olduğu kaydedildi. Bir oruçta kaza ve de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından ötürü Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan sadece birine niyet etmek gerekiyor. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazasına niyet edilmesi durumunda bu oruçlar da kaza orucu olarak geçer.

Müslümanlar, Ramazan’ın arkasından gelen 1 aylık Şevval ayı içerisinde herhangi bir 6 gün oruca niyetlenebilir. Bu şekilde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in buyurduğu gibi sanki bütün sene oruç tutmuş gibi olur.

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR VE NE ZAMAN BİTİYOR?

24 Mayıs 2020 Pazar günü itibarıyla başlayan Şevval ayı 21 Haziran tarihinde son bulacak.

ŞEVVAL AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Hazreti Ebu Eyyub’dan Radıyallahu Anh'dan rivayet edildiğine göre; Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Ramazan-ı Şerif ayını oruçlu olarak geçirip arkasından Şevval ayında da 6 gün tutanın, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olacağını, Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnet olduğunu, ancak farz ya da vacip olmadığını buyurmuş. Bugünlere özel bir ibadet olmamakla birlikte bol bol dua edip, zikir çekip, namaz kılıp, varsa kaza yoksa nafile namazlarının kılınması önerilmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN