SGK prim borcu olanlar dikkat! Yapılandırma başvuruları sona eriyor

SGK prim borcu olanlar dikkat! Yapılandırma başvuruları sona eriyor

SGK prim borcu olan vatandaşlar, yapılandırma işlemlerine yoğun ilgi gösteriyor. Yapılandırmanın ardından ilk taksiti ödeyen vatandaşlar, kurumdan 'borcu yoktur' yazısı alabilecek ve prim teşviklerinden faydalanmaya devam edebilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, SGK'ya borçlu işveren ve sigortalılara çağrıda bulunarak, yapılandırmada son başvuru tarihinin 1 Şubat 2021 olduğunu, ilk taksitin son ödeme tarihinin ise 31 Mart 2021 olduğunu söyledi.

SGK BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SGK'ya borçlu işveren ve sigortalıların, 2020'nin ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait SGK alacaklarının yapılandırma kapsamında olduğunu belirten Göktaş, "İşveren ve sigortalılarımızın müracaatlarını bekliyor 'bu fırsatları kaçırmayın' diyoruz. Başvurularınızı 1 Şubat 2021 tarihine kadar, e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapabileceğiniz gibi, şahsen veya posta yoluyla sosyal güvenlik kurumu birimlerine de yapılabilirsiniz.

Yaşanmakta olan pandemi süreci nedeniyle işveren ve sigortalılarımıza, yapılandırma müracaatlarını e-sigorta kanalıyla veya e-Devlet yoluyla yapmalarını tavsiye ediyoruz. Borcunu peşin ödeyen işverenler için Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı, ilk iki taksit süresi içinde taksitle ödeyen işverenler için Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'si siliniyor. Taksitli ödemeyi tercih edenler ikişer aylık dönemlerde 6,9,12 ve 18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir" dedi.

2021-01-31-141713.jpg

SGK YAPILANDIRMASININ AVANTAJLARI NELER?

Sosyal güvenlik borçlarını yapılandıran işveren ve sigortalıların geçmiş dönem borçlarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, borç asıllarına Yİ-ÜFE uygulanacağından, ekonomik olarak daha uygun şartlarda ödeme imkanına kavuşacaklarının altını çizen Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda birikmiş borçlara taksitle ödeme seçeneği getirildiğinden, ilgililer kolay ödeme imkanına sahip olabilecektir. Ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlerimiz; prim teşviklerinden yararlanmaya devam edebilmekte, borçlularımıza uygulanması gereken icra işlemleri durdurulmakta, ilk taksitin ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilmektedir."

SİGORTALILARA, KREDİYLE EMEKLİ OLMA İMKANI

İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, protokol ile sigortalılara, kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkanı getirildiğini belirterek, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TC Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında emekli olabilecek sigortalılara yönelik kredi iş birliği protokolü imzalandığını ve Protokol ile yapılandırılan borcun peşin ödeme tarihinin son gününe yani 31 Mart’a kadar aylık 1,60 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanarak ödemesi halinde aylık bağlanabilecek sigortalılarımıza, banka kredisi ile emeklilik imkanı kavuşacaklardır" dedi.

YAPILANDIRMANIN ÖDEMESİ YAPILAMAZSA NE OLUR?

İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacak.

Taksitli ödemelerde (taksitin yüzde 10'unu geçmemek üzere) 10 TL'ye kadar eksik ödemeler yapılandırmayı bozmayacak.

Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarı kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecek.

558311-673459319.jpg

YAPILANDIRMA ÖDEMESİ VE TAKSİTLENDİRME NASIL YAPILACAK?

Peşin veya iki taksitte ödeme avantajları şöyle:

* Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 10'nun, en son 31.03.2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammıyla birlikte 30.04.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı silinecektir.

* İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla kalan prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'sinin 30.04.2021 tarihine kadar tamamının ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50'si silinecektir.Taksitli ödemeyi tercih edenler ikişer aylık dönemlerde 6,9,12 ve 18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir.

* Tercih edilen taksit sayısına göre güncellenecek tutar aşağıdaki katsayılara göre belirlenecektir.

* 6 eşit taksit için (1,045), 9 eşit taksit için (1,083), 12 eşit taksit için (1,105), 18 eşit taksit için (1,15).

* Ayrıca prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 01.02.2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde; 31.10.2020 (ekim ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecektir.

* Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 01.11.2020 itibariyle yeniden başlatılacak.

SGK PRİM BORCUNU E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILANDIRMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN