İşçilerin kabusu olmuştu: SGK'dan Kod-29 ayarı

İşçilerin kabusu olmuştu: SGK'dan Kod-29 ayarı

SGK, işten çıkarma kısıtlaması ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı, 'Kod 29' olarak yer alan istisnalar alt başlıklara ayrıldı. Görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek, cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak ve hırsızlık gibi haller artık ayrı ayrı bildirilecek. Pandemi döneminde işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, 176 binden fazla işçi Kod-29 gerekçe gösterilerek işten atılmıştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işten çıkarma kısıtlamasını yeniden düzenledi. Yeni düzenleme ile SGK sisteminde 'Kod 29' olarak yer alan istisnalar alt başlıklara ayrıldı.

SGK'dan yapılan açıklamada 'çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine', istisna olarak uygulanan 'ahlak ve iyi niyet' maddesindeki işten çıkarma sebeplerinin, artık ayrı başlıklarda yer alacağı belirtildi.

CİNSEL TACİZ AYRI BAŞLIK OLACAK

Görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek, cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak ve hırsızlık gibi haller artık ayrı ayrı bildirilecek.

Böylelikle bu istisna maddeleri kullanılarak, haksız işten çıkarılmaların önüne geçilmesi planlanıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır işten çıkarmalar yasaklanmış, bu uygulamada, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' istisna kabul edilmişti.

SGK'DAN İDDİALARA YALANLAMA

Öte yandan SGK, işten çıkarma yasağına rağmen salgın dönemde çok sayıda çalışanın mağdur olduğu iddiasını da yalanladı.

SGK'dan yapılan açıklamada, Kod 29 maddesi ile işten çıkarma sayılarının geçen yıllardan daha az olduğu belirtildi.

SGK verilerine göre işten ayrılış nedeni Kod-29 olarak belirtilen çalışan sayısı 2018'de 233 bin 430, 2019'da 194 bin 524, 2020'de ise 176 bin 662 oldu.

KOD 29 NEDİR?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/2. maddesi kapsamında belirtilen kabahatleri işleyen çalışanların sözleşmeleri, SGK'nın işten ayrılış kodlarından biri olan 29 koduyla işveren tarafından feshedilebiliyor.

Bu maddede, işyerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan işçilerin işten çıkarabilecekleri belirtiliyor.

Kod-29'la işten atılan bir işçi tazminat ya da işsizlik maaşı alamıyor. Üstelik bu kodla çıkartılan işçilerin bir daha iş bulmaları çok zor.

Pandemi döneminde işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, 176 binden fazla işçi Kod-29 gerekçe gösterilerek işten atılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN