Sokağa çıkma yasağının iptal edilmesi kafaları karıştırdı

Sokağa çıkma yasağının iptal edilmesi kafaları karıştırdı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, bu hafta sonu 15 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağının nedeninin bazı yerlerdeki vaka artışları olduğunu açıkladı. Bilim Kurulu üyelerinin bu görüşüne rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sokağa çıkma yasağını kaldırması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma yasağını iptal etti. Ancak Bilim Kurulu üyelerinin yasakla ilgili gerekçeleri anlatırken anlattığı tablo ise endişelere neden oldu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap "Salgın İstanbul'da kontrol altına alındı ama bazı illerde vaka artışları var. Ankara, Gaziantep, Diyarbakır ve Karadeniz'deki bazı şehirlerde artışlar gözlemlendi" dedi.

Prof. Dr. Alpay Azap, hafta sonu neden sokağa çıkma yasağı uygulandığını açıkladı. Prof. Alpay Azap, Habertürk TV'de yayınlanan Gün Başlıyor programına katıldı. Serap Belet Douillet ve Selçuk Tepeli'nin sorularını yanıtlayan, Prof. Azap, normalleşme takviminin ardından gelen hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini paylaştı:

"İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var."

"SALGIN İSTANBUL'DA KONTROL ALTINA ALINDI"

"Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık."

SAĞLIK BAKANI NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili konuşmuştu. Koca, "Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok" demişti.

Koca'nın sözleri şu şekilde:

Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok özellikle en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uyguladığımız bir durumdu. Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Ama il bazında, illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa gerektiğinde o anlamda her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu'nun böyle bir önerisi oldu. Şu anda uygulanma noktasında bir önerisi olmadı. Gerektiğinde iller bazında gündeme gelebilir.

Koca'nın bu sözlerine karşın dün gece İçişleri Bakanlığı tarafından Zonguldak ve 14 büyükşehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLEN VE ARDINDAN KALDIRILAN İLLER ŞÖYLE:

Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van, Zonguldak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN