Son dakika! Barış Pınarı Harekatı başladı... TSK 30 km derinlikte vurdu

Son dakika! Barış Pınarı Harekatı başladı... TSK 30 km derinlikte vurdu

Son dakika haberi: Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki terör örgütü YPG'ye yönelik Barış Pınarı Harekatı resmen başladı. Türk savaş uçakları Resulayn'daki YPG karargahını vurdu. Kentten dumanlar yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını sosyal medya hesabından resmen duyurdu. AB Büyükelçileri bilgilendirilirken, ABD Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Türk savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda 30 kilometre derinliğe kadar girerek terör örgütü YPG/PKK hedeflerini vurdu. Akşam saatlerinde kara harekatına başlayan TSK, Fırat'ın doğusuna 3 koldan giriş yaptı.

ABD'nin askerlerini çekmesi ve sınıra çok sayıda sevkiyatın ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Suriye Milli Ordusu ile Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı, bugün saat 16.00'da resmen başladı.

19-10/09/de.png

KARA HAREKATI BAŞLADI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "TSK ve Suriye Milli Ordusu Barış Pınarı'nda Fırat'ın doğusunda kara harekatına başladı" denildi.

?NTV'ye konuşan askeri kaynaklar, Türk kara birliklerinin Resulayn ve Tel Abyad'da 4 koldan giriş yaptığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Akar: "Bugüne kadar olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı'nda da sivil, masum insanlar, tarihi eserler, kültürel ve dini yapılar ve çevre dokunulmazdır.

19-10/09/20191009_2_38648128_48329777.jpg

TÜM GÜN YAŞANANLAR

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn'dan dumanlar ve patlama seslerinin yükseldiğine ilişkin haberler paylaşıldı. Vurulan noktanın YPG karargahı olduğu da ileri sürüldü. Ardından beklenen harekatın başladığı ilan edildi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın başladığını hem Türkçe hem İngilizce hem de Arapça tweetlerle duyurdu.

19-10/09/20191009_2_38648241_48329924.jpg

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır" ifadelerini paylaşan Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

"Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile,

Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz.

Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

19-10/09/screenshot_1-1570625571.jpg

SAVAŞ UÇAKLARI 30 KM DERİNLİĞE İNDİ

Savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi.

Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı.

Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar da vuruldu.

Terör örgütü YPG/PKK mensupları ise Türk savaş uçaklarının görüşünü kısıtlamak amacıyla lastik yakıyor.

Öte yandan TSK Topçu birlikleri, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad'da örgütün mevzilerini obüs atışlarıyla hedef alıyor.

SURİYE DEVLET TELEVİZYONU DA DUYURDU

?Suriye devlet televizyonu, ülkenin kuzeyine hava saldırıları düzenlendiğini aktardı. Reuters ajansına konuşan bir Türk yetkili de harekatın hava bombardımanlarıyla başladığını söyledi. Kara harekatının başlayıp başlamadığına dair ise herhangi bir bilgi gelmedi.

19-10/09/haritasuriye-ld0ap_tnheoegkg9nf3syg.jpg

?ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Öte yandan ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

19-10/09/08-suriye-m4-yolu-1-harita-s3f_yourikkjuyul7gvadw-1570626802.jpg

SDG'DEN 'UÇUŞA YASAK BÖLGE' ÇAĞRISI

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) ve müttefiklerini Türkiye'nin operasyonuna karşı "uçuşa yasak bölge" ilan etmeye çağırdı.

SDG'den yapılan açıklamada "ABD ve Türkiye arasındaki güvenlik mekanizması anlaşmasına iyi niyet gösterdik. Bu bizim halkımızı savunmasız bıraktı." denildi.

19-10/09/20191009_2_38648535_48330447.jpg

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatıyla ilgili, Twitter paylaşımında şunları kaydetti:

"Barış Pınarı Harekatıyla, bölge teröristlerden temizlenecek, Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir."

19-10/09/20191009_2_38649817_48332157.jpg

ERDOĞAN LİDERLERİ BİLGİLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'ya ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak bilgi verdi.

19-10/09/20191009_2_38648535_48330449.jpg

DİYARBAKIR 8. ANA JET ÜSSÜ'NDE HAREKETLİLİK

Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasıyla 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözleniyor. 

Bazı Türk savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor. 

19-10/09/20191009_2_38648762_48330710.jpg

Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor.

CEYLANPINAR'DA OBÜS SESLERİ

Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasıyla Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi.

Ceylanpınar ilçesinde obüs sesleri duyulurken, Suriye sınırında savaş uçaklarının uçtuğu görülüyor.

19-10/09/20191009_2_38648762_48330708.jpg

Bu arada, Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi.

BÜYÜKELÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı başlatılan Barış Pınarı Harekatı hakkında BMGK üyesi ülkelerin büyükelçilerinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.

Aksoy, "BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır." ifadesini kullandı.

19-10/09/20191009_2_38649817_48332163.jpg

BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşuyor.

ŞENTOP'A HAREKAT BİLGİLENDİRMESİ

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Erdoğan, Şentop'a Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi. 

AB'DEN TÜRKİYE'YE TEHDİT

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Avrupa Birliği'nden (AB) ilk açıklamayı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara'ya itidalli davranma ve Suriye'deki Barış Pınarı Harekatını durdurma çağrısı yaptı.

Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyoruz. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin" dedi.

BAHÇELİ'DEN TAM DESTEK

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekatı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır. Terör örgütlerinin belinin kırılması, Türkiye’yi kuşatma ve kundaklama niyetine haiz mihrakların oyunlarının bozulması artık kaçınılmaz bir mecburiyettir" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK MESAJ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da harekara ilişkin, "Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan Barış Pınarı Harekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için" dedi.

19-10/09/20191009_2_38650132_48332588.jpg

CEYLANPINAR'A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Suriye tarafında işgal edilen bölgelerden atılan 2 havan mermisi Ceylanpınar ilçe merkezine düştü.

Bu arada, Resulayn'da terör örgütü YPG/PKK işgali altındaki bir bölgeden Ceylanpınar'a 2 havan mermisi atıldı. Saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

SOYLU: TERÖRÜN KÖKÜNÜ KAZIMAYA KARARLIYIZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Altında kimin imzası olursa olsun terörün kökünü kazımaya, zulmü bitirmeye kararlıyız. Bu coğrafyanın evlatlarına terörü değil huzuru miras bırakmak için yola çıktık. Cenab-ı Hak ordumuzu mansur ve muzaffer eylesin" dedi.

'DSG, NUSAYBİN'E TOP ATIŞLARI YAPTI'

Suriye'nin devlet televizyonu El-İhbariye de Türk Hava Kuvvetleri'nin Resulayn'a yönelik bombardımanları karşısında, bölgeyi kontrol eden Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) de sınırın karşı tarafında yer alan Mardin'in Nusaybin ilçesine havan topları attığını aktardı.

FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Barış Pınarı Harekatı, Fırat’ın doğusunda barış ve istikrarı, Suriyelilerin güvenle evlerine dönmelerini sağlayacak" dedi.

İNCİRLİK HAVA ÜSSÜ'NDE HAREKETLİLİK

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında da hareketlilik  gözleniyor.

Bazı Türk savaş uçakları üsse iniş yaparken, bazıları da pistte hazır bekliyor. Öte yandan askeri kargo uçakları ve tanker uçaklarının da üsse geliş ile gidişleri sürüyor.

DAVUTOĞLU: BARIŞ VE GÜVEN GETİRECEK

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki terör unsurlarına yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu. Davutoğlu, "Umuyorum ki bu operasyon Suriye’deki kardeşlerimize de barış ve güven getirecektir" dedi.

İMAMOĞLU: AKLIMIZ, KALBİMİZ BÖLGEDE

İBB Başkanı İmamoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı sebebiyle aklımız, kalbimiz bölgede. Tek dileğimiz tüm bölgeye barış ve huzurun bir an önce egemen olması. Silahlı Kuvvetlerimizin ve Mehmetçiğimizin her zaman yanındayız, dualarımız askerlerimiz için" dedi.

NATO'DAN DESTEK VE UYARI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" dedi.

KARAMOLLAOĞLU: ORDUMUZA BAŞARI DİLİYORUM

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, Twitter hesabından harekata ilişkin paylaşımda bulundu.

Temel Karamollaoğlu, "Barış Pınarı Harekatı" etiketiyle yaptığı paylaşımda, "Ordumuza başarı, devletimize feraset ve dirayet diliyorum. Mehmetçiklerimizin sağ salim yurdumuza dönmesini ve bir an evvel coğrafyamızda huzurun hakim olmasını temenni ediyorum. Allah yardımcımız olsun." ifadelerine yer verdi.

AKŞENER: TÜRK TOPÇUSU ATIŞA BAŞLADIĞINDA HERKES SUSAR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Allah Mehmetçik'imizin ayağını taşa değdirmesin, en kısa zamanda muvaffakiyet nasip etsin" değerlendirmesinde bulundu.

Akşener Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk topçusu atışa başladığında herkes susar. Ve Yahya Kemal der ki; 'Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi, senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın galib et; çünkü bu son ordusudur İslam'ın.' Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN HAREKAT MERKEZİNDE

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

19-10/09/erdogan-1570637790.jpg

19-10/09/20191009_2_38652982_48336943-1570637798.jpg

19-10/09/20191009_2_38652982_48336944-1570637803.jpg

SURİYE'YE DÜZENLENEN BEŞİNCİ OPERASYON

Barış Pınarı Harekatı, Türk odusunun Suriye'ye düzenlediği beşinci operasyon. 

Operasyonların ilki Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi için Şubat 2015'te gerçekleştirilen Şah Fırat'tı. 

İkinci operasyon Fırat Kalkanı, Ağustos 2016'da başlayıp yedi ay beş gün sürdü. Operasyonun amacı "Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak" şeklinde açıklanmıştı. 

Ekim 2017'de başlatılan üçüncü askeri harekat, İdlib Operasyonu'ydu. 

Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte uygulamaya geçirdiği Astana sürecinin bir sonucu olan operasyon, dördüncü çatışmasızlık bölgesinin İdlib'de kurulmasını amaçlıyordu. 

Barış Pınarı'ndan önceki son harekat Zeytin Dalı ise Ocak 2018'de başlatılan, Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat kentine yönelik operasyondu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN