Son dakika! Beştepe Millet Camii'nde cuma namazı kılındı

Son dakika! Beştepe Millet Camii'nde cuma namazı kılındı

Son dakika haberi... Beştepe Millet Camii'nde salgına karşı tedbirlerin alındığı açıklaması yapılarak cuma namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, cuma namazı sonrası salgınla ilgili hutbe verdi. Diyanet, daha önce koronavirüs salgını nedeniyle cuma namazlarının toplu bir şekilde kılınamayacağını açıklamıştı.

Beştepe Millet Camii'nde salgına karşı tedbirlerin alındığı açıklaması yapılarak cuma namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma namazı sonrası salgınla ilgili hutbe verdi.

Erbaş'ın hutbesinden bazı detaylar şöyle:

"İslam medeniyetinin en önemli coğrafyalarından olan cennet vatanımızda, İslam toplumunun şiarlarından biri olan cuma namazı ibadetinin devam etmesi ve namaza gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına salgın tehlikesi bitinceye kadar Türkiye'de sadece bir yerde, şu an içinde bulunduğumuz Millet Camisi'nde Başkanlığımız tarafından belirlenen çok az sayıda cemaatimizle cuma namazı eda edilecektir.

Bizi zorluklar karşısında diri tutan en büyük gücümüz imanımızdır. İmanı bize lütfeden Rabbimiz, varlıkta ve yoklukta, bollukta ve darlıkta, farklı sıkıntılar karşısında nasıl davranacağımızı bize öğretmiştir. Akıp giden hayatın, acısıyla tatlısıyla bir imtihan olduğunu bize haber vermiştir. Bu imtihan karşısında kulluk şuuruna, tedbir ve sorumluluğa, sabır ve metanete, dua ve tevekküle sarılmamızı istemiştir.

"BU SÜREÇTE HEPİMİZE AYRI SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR"

Yeni tip koronavirüs ortaya çıktığı andan itibaren devletimiz, bizlerin sağlığını korumak için olanca gayretiyle çalışmaktadır. Bu süreçte her birimize de ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Zira hepimiz hem kendi hayatımızı hem de sevdiklerimizin hayatını korumakla mükellefiz. Allah'ın en büyük nimetlerinden biri olan sağlığımızı muhafaza etmekle yükümlüyüz.

Özensizliğimiz ve dikkatsizliğimiz yüzünden toplum sağlığını tehlikeye atmak, mümine yakışan bir tutum olamaz. Sorumluluğumuzu ihmal ederek kendimize ve başkalarına zarar vermek, büyük bir vebaldir, kul hakkı ihlalidir. Oysa Peygamber Efendimiz, tedbirli olmayı, sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi, kul hakkını gözetmeyi emretmiştir. Bulaşıcı hastalığı bulunan bir kişiyle musafaha etmeyerek onu geri gönderen Allah Resulü, bizleri şöyle ikaz etmiştir; 'Bir yerde veba olduğunu duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba çıkarsa o bölgeden de ayrılmayın.' Peygamberimizin emri gayet açıktır, hastalık taşıyan kişi, sağlam kişinin yanına gitmesin.

"TAVSİYELERE TİTİZLİKLE UYALIM"

Millet olarak nice zorlukları birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhuyla aştık. Yaşadığımız bugünleri de tedbir ve tevekkülle, istişare ve sağlam bilgiyle, sağduyu ve basiretle, sabır ve duayla atlatacağız inşallah. Yeter ki sorumluluklarımızın bilincinde olalım. Tavsiyelere, kararlara ve tedbirlere titizlikle uyalım. İyiliğimiz, sağlığımız ve güvenliğimiz için özveriyle çalışan kardeşlerimizin işlerini zorlaştırmayalım. Birlik ve beraberliğin bizi güçlü bir geleceğe taşıyacağı şu günlerde birbirimize karşı daha hassas ve anlayışlı davranalım.

CUMA NAMAZLARI SADECE MİLLET CAMİİ'DE KILINACAK

"Giderek artan salgın tehlikesi sebebiyle maalesef bugün yine ülkemiz genelinde cuma namazları kılınmayacaktır" denilen Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bugün yazılı açıklama yapıldı: Ancak, İslam medeniyetinin en önemli coğrafyalarından olan cennet vatanımızda, İslam toplumun şiarlarından biri olan bu ibadetin devam etmesi ve cuma namazına gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına;

Türkiye’de sadece Ankara’da Beştepe Millet Camii’nde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen çok az sayıda katılımla ve salgına karşı gerekli tedbirler alınarak Cuma Namazı eda edilecektir. Milletimiz bugün, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın irad edeceği hutbeyi televizyonları aracılığıyla dinleyebileceklerdir."

AA'nın haberine din görevlilerinden oluşan cemaat maske taktı ve aralıklı olarak saf tuttu.

NE OLMUŞTU?

Diyanet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle cuma namazlarının toplu bir şekilde kılınamayacağını açıklamıştı.

Koronavirüse karşı önlemleri açıkladığı konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş "Yeni tip koronavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Erbaş, şöyle devam etti: "Cuma namazının yanı sıra vakit namazlarının da cemaatle kılınması huşunun değerlendirerek bu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duymuştur. Yeni tip koronavirüs bulunduğu ortamda insandan insana hızlı bir şekilde yayılarak çok kısa bir sürede salgın haline gelmektedir. Ülkemizde vakası sayısının artmaya başlamasıyla birlikte kamu otoritesi tarafından insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Yaşanan olağanüstü durum dikkate alındığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle beraber kılınmasına devam edilmesi halinde virüsün yayılma tehlikesi vardır. Bu amaçla İslam dini insan hayatını tehlikeye atacak uygulamalara cevaz vermez."

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsü nedeniyle ölenlerin sayısının 75'e, vaka sayısının da 3 bin 629'a yükseldiğini açıkladı.

Koca, dün akşam Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı: "Test sayımız dün 5.035'ti. Bugün 7.286 olarak gerçekleşti. 1.196 yeni tanı kondu. Hastalar ve temas çevreleri izole edildi. 16 hastamızı kaybettik. Bu sonuçlarla can kaybımız 75'e, hasta sayımız 3.629'a ulaştı. Sizi ısrarla tedbirleri uygulamaya davet ediyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN