EPDK'nın 3 sayaç okumadan fatura gönderme kararı tartışma çıkardı

EPDK'nın 3 sayaç okumadan fatura gönderme kararı tartışma çıkardı

Son dakika haberi... EPDK, koronavirüs nedeniyle elektrik ve doğal gaz faturaları için yeni düzenlemeye gitti. Buna göre, 3 ay boyunca elektrik ve doğal gaz faturaları için sayaç okuma yapılmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek. Söz konusu düzenlemeye muhalefetten tepki geldi. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan faturaların üç ay ertelenmesini öneriyor. CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel de "EPDK, sayaç okuyanlara gösterdiği bu özeni, abonelere de, yani vatandaşa da göstermeli” diyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kovid-19 salgınının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun sağlanması amacıyla uzman kurul ve kurumların tavsiyeleri doğrultusunda sayaç okumalarında yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, sektör çalışanlarının ve tüketicilerin sağlığının korunması amacıyla elektrik ve doğal gazda 'Kıyasen Fatura Düzenlemesi' hayata geçirilecek. Bu karar muhalefetin eleştirilerine neden oldu.

DÜZENLEME KARANTİNA BÖLGELERİ İÇİN GEÇERLİ

Söz konusu düzenleme, sadece karantinaya alınan, idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ve sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda geçerli olacak ve 3 ay süreyle uygulanacak.

Bu kapsamda, sayaç okunamayan tüketiciler için mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden veya tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması durumunda kendi beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak.

Sayaçları okunamayan tüketicilere kıyasen oluşturulan faturalar posta, kargo, SMS veya e-posta gibi yöntemlerle ulaştırılacak.

Bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığı ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltme yapılacağına yönelik bilgilendirme de yapılacak.

MAHSUPLAŞMA YAPILACAK

Sadece sayaç okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte mahsuplaşma işlemi gerçekleştirilecek. Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacak.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek ve tükecinin mağdur edilmesine izin verilmeyecek. Tüketiciler, kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumların internet sitelerinden veya e-Devlet üzerinden kontrol edebilecek.

İŞLETMELERİN DE SAYAÇ OKUMALARI ERTELECEK

Öte yandan, genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları ertelenecek.

Mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları EPDK tarafından değerlendirilecek ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacak.

Ayrıca, bu süreçte birçok iş ve işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkan oluşturmak amacıyla tüketicilerin iletişim bilgilerini ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletmesi ve gerekliyse güncellemesi öneriliyor.

TÜRKKAN: ERTELEYİN SONRA 12 AY TAKSİTE BÖLÜN

Sözcü'nün haberine göre ise EPDK'nın bu kararına, muhalefetten kimsenin mağdur olmaması için öneri geldi. Hem İYİ Parti, hem de CHP, doğalgaz ve elektrik faturalarının üç boyunca ertelenmesini önerdi. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, abonelerin elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay boyunca ertelenmesini, sonrasında tahakkuk eden miktarın, 12'ye bölünerek, sonraki bir yıl boyunca abonelerin gelecek faturalarına eşit miktarlar halinde eklenmesini önerdi.

ÖZEL: İŞ YERİNE GİTMEYEN ESNAF MAĞDUR OLUR

CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel de, doğalgaz ve elektrik fatura okuyanların corona ile mücadele çerçevesinde korumaya alınmasının “doğru bir karar” olduğunu vurgulayarak, “Ancak EPDK, sayaç okuyanlara gösterdiği bu özeni, abonelere de, yani vatandaşa da göstermeli” dedi.

Bu kararla, bazı vatandaşların ‘harcamadığı faturayı ödeme ihtimalinin ortaya çıkabileceğine’ dikkat çeken Özel, “Pek çok mağdur ortaya çıkabilir. Mesela evde kal çağrısına uyup iş yerine gitmeyen esnaf, üniversiteleri kapatıldığı için memleketine dönen öğrenciler, bu olağanüstü durumda geçici olarak evlerini birleştiren aile fertleri, bir yandan gelir kaybı yaşarken, diğer yandan harcamadıkları faturaları ödemek zorunda bırakılacaklar. Karar, bu gibi durumları da dikkat alarak gözden geçirilmeli” diye konuştu.

‘Evde kal’ çağrılarının yapıldığı bu dönemde fatura tahakkuk etmesinin, ödeme konusunda da sıkıntılar çıkarabileceğini kaydeden Özel, “Herkes faturalarını elektronik ortam üzerinden ödemiyor. Pek çok kişi hala bankalara ya da tahsilat yapan kuruluşlara giderek elden fatura ödüyor. Faturalar ertelenirse, vatandaşın ödeme yapmak için evden çıkmasının da önüne geçilmiş olur. Vatandaşın mağdur olmaması için, faturalar üç ay boyunca ertelenip, tahakkuk edecek miktar daha sonra eşit taksitler halinde vatandaştan tahsil edilebilir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 356'ya, vaka sayısı ise 18 bin 135'e yükseldi.

BİR GÜNDE 79 KİŞİ ÖLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'deki koronavirüs vaka ve ölü sayısına ilişkin güncel verilerini Twitter hesabından paylaştı. Son verilerine göre Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 79 kişi daha hayatını kaybetti.

Test sayısında da büyük artış gözlemlendi, yine dün açıklanan verilere göre son 24 saatte 18 bin 757 test yapıldı ve böylece 2 bin 456 yeni vaka tespit edildi.

415 HASTA TAMAMEN İYİLEŞTİ

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, koronavirüs tedavisi gördükten sonra tamamen iyileşen hasta sayısı 415'e yükseldi. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı ise bin 101'e oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN