Son dakika! Mart ayı enflasyonu açıklandı

Son dakika! Mart ayı enflasyonu açıklandı

Son dakika haberi... Türkiye'de 11 Mart'ta ilk koronavirüs vakasının duyurulmasının ardından, vatandaşların büyük bir bölümü evinde karantinaya çekildi. Karantina dönemini kapsayan mart ayı enflasyon rakamları da açıklandı. TÜFE martta yüzde 0,57, ÜFE yüzde 0,87 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 11.86 oldu. TÜİK'in kolonya hesabı ise şaşırttı. TÜİK'e göre şubat ayında litresi 24,70 TL olan limon kolonyasının fiyatı mart ayında 25,18 TL'ye yükseldi. Yani kolonyaya sadece yüzde 1,94 zam geldi. İTO ise mart ayında kolonyaya yüzde 72 zam geldiğini açıklamıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 13,33, yurt içi üretici fiyatları yüzde 12,61 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 0,57, Yİ-ÜFE yüzde 0,87 artış gösterdi.

TÜFE, martta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 2,29, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,86 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2019'a göre yüzde 3,22, geçen yılın mart ayına göre yüzde 8,50 arttı.

TÜİK'İN ŞAŞIRTAN KOLONYA HESABI

TÜİK’in hesabına göre kolonya fiyatının neredeyse artmamış olması dikkat çekti. TÜİK’e göre şubat ayında litresi 24,70 TL olan limon kolonyasının fiyatı mart ayında 25,18 TL’ye yükseldi. Yani kolonyaya sadece yüzde 1,94 zam geldi. İstanbul Ticaret Odası ise mart ayında kolonyaya yüzde 72 zam geldiğini açıklamıştı.

TÜİK uzmanları enflasyonun hesaplanmasında bu ay bir değişim olmadığını ifade etti. Enflasyon sepetinde maske ve dezenfektan gibi ürünler ayrı olarak bulunmuyor. Bu ürünlerde yaşanan fiyat değişimleri enflasyondaki genel tabloya yansımadı.

8 FİRMA ZAM YAPMAMA SÖZÜ VERMİŞTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kolonya üreticilerinden Deva Holding (Boğaziçi Kolonyaları), Eczacıbaşı (Selin Kolonyaları), Eyüp Sabri Tuncer, Evyap (Duru Kolonyaları), Eser, Marmara Kolonyaları-Senso Kozmetik, Pereja, Rebul firmalarının fiyat artırmama taahhüdünde bulunduğunu açıklamıştı.

YILLIK BAZDA ARTIŞIN YÜKSEK VE DÜŞÜK OLDUĞU GRUPLAR

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,18 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 6,72 ile eğlence ve kültür ve yüzde 7,69 ile ev eşyası oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 40,19 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 17,21 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 15,31 ile konut oldu.

AYLIK BAZDA ARTIŞIN YÜKSEK VE DÜŞÜK OLDUĞU GRUPLAR

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Mart ayında azalış gösteren diğer grup ise yüzde 0,05 ile haberleşme oldu.

Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, yüzde 2,78 ile sağlık, yüzde 1,95 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,24 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

98 MADDENİN FİYATI DÜŞTÜ

Mart 2020'de, endekste kapsanan 418 maddeden, 98 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 32 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 288 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

BEKLENTİLER

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasının yüzde 0,53, yıllık enflasyonun yüzde 11,81 olacağını öngörmüştü.

TÜRKİYE'NİN KORONAVİRÜS TABLOSUNDA SON DURUM

Türkiye'de son 24 saatte 79 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayıyla birlikte koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 356'ya yükselmiş oldu. Vaka sayısı ise 2 bin 456 kişi kişi artarak 18 bin 135'e yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN