Son dakika! Miçotakis'ten Türkiye'ye 'şartlı' çağrı: İstikşafi görüşmelere hazırız

Son dakika! Miçotakis'ten Türkiye'ye 'şartlı' çağrı: İstikşafi görüşmelere hazırız

Son dakika haberi... Türkiye'nin, Oruç Reis kararının ardından tansiyonu düşüren bir adım da Yunanistan'dan geldi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis 'Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız' dedi. Türkiye ise Sakız Adası için yeni Navtex ilan etti, yeni Navtex'te Lozan Antlaşması çerçevesinde Sakız Adası'nın gayri askeri statüsünün bozulduğu belirtildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Akdeniz'in tüm Avrupa'nın güvenliği için önemine işaret eden Miçotakis, ülkesinin bu bağlamda diyaloğa açık olduğunu ileri sürdü.

"İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERE BAŞLAMAYA HAZIRIZ"

Miçotakis, 'tüm Akdeniz için hassas bir dönemde' olduklarının altını çizerek Türkiye ile yaşadıkları krizde "sadece Yunanistan'ın değil, AB'nin jeopolitik ve stratejik çıkarlarının da tehdit altında olduğunu" iddia etti.

Ankara ile sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi konusuna da değinen Miçotakis, "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda aramızdaki tek anlaşmazlık konusu (deniz yetki alanlarının belirlenmesi) için istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız" ifadesini kullandı.

NATO'DA İKİNCİ TOPLANTI BUGÜN

Bu arada Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri, NATO Karargahı'nda bugün ikinci kez teknik toplantı yapacak.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, teknik toplantının bugün öğleden sonra yapılması bekleniyor.

Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'ayrıştırma usulleri'nin görüşüldüğü toplantıların ilki 10 Eylül'de, NATO Karargahı'nda gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasındaki görüşme sonrasında NATO Karargahı'nda Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında toplantı yapılması kararlaştırılmıştı.

TÜRKİYE'DEN YENİ NAVTEX KARARI

Türkiye ise Sakız Adası için yeni Navtex ilan etti, yeni Navtex'te Lozan Antlaşması çerçevesinde Sakız Adası'nın gayri askeri statüsünün bozulduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Oruç Reis gemisi, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan müzakerelerin ardından dün Antalya Limanı'na geri dönmüştü. Atina yönetimi, atılan adımı 'pozitif bir sinyal' olarak nitelemişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Navtex süresi uzatılmayan Oruç Reis için "Oruç Reis'in Antalya'ya dönüşü olumlu bir adımdır. Umarım bu adımı başkaları da takip eder. Bu yönde adımlar atılırsa, Yunanistan Türkiye ile yeni bir keşif teması döngüsü başlatmaya hazır" yorumunda bulunmuştu.

Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışma süresi 12 Eylül'e kadar uzatılmıştı. Navtex süresi en son 12 Eylül'e kadar uzatılan Oruç Reis'in 25 Eylül'e kadar bölgede kalması ve çalışmalarını sürdürmesi bekleniyordu.

ORUÇ REİS ANTALYA LİMANI'NA GERİ DÖNDÜ

DOĞU AKDENİZ'DE SULAR DURULACAK GİBİ DEĞİL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN