Son dakika! Oruç Reis geri döndü, Yunanistan Meis'e çıkarma yaptı

Son dakika! Oruç Reis geri döndü, Yunanistan Meis'e çıkarma yaptı

Son dakika haberi... Navtex süresi uzatılmayan Oruç Reis Antalya'ya dönerken, 'yumuşayan krizi' tırmandıracak adım yine Yunanistan'dan geldi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, Lozan ve Paris anlaşmalarını hiçe sayarak silahlandırdığı Meis Adası'nı ziyaret etti. Burada Türkiye'yi saldırgan olmakla suçlayan Sakelaropulu 'Türk liderlerin saldırgan söylemleri halklar arasında engelleri yükseltiyor, şüphe ve düşmanlık yaratıyor, aralarındaki bağları sarsıyor' dedi. Ziyarete tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Akar da 'Sanki kutlama için başka ada kalmamış gibi bunlara geliniyor. Bunlar tabii bizleri rahatsız eder' dedi.

Oruç Reis araştırması gemisinin Antalya Limanı'na döndüğü gün, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu Lozan ve Paris anlaşmalarını hiçe sayarak silahlandırdığı Meis Adası'nı ziyaret etti.

Bu arada konuşan Sakelaropulu, "zor ve tehlikeli bir dönem yaşadıklarını" belirterek, "Türk liderliğinin ülkelerine yönelik baskı ve saldırgan söylemlerinin arttığını" söyledi.

"DÜŞMANLIK YARATIYORLAR"

"Türkiye'nin, Yunanlı ve Türkler tarafından çok uzun yıllar boyunca inşa edilmiş iyi komşuluk ve barış içinde yaşama ortamını sabote ettiğini" öne süren Sakelaropulu, "Türk liderlerin saldırgan söylemleri halklar arasında engelleri yükseltiyor, şüphe ve düşmanlık yaratıyor, aralarındaki bağları sarsıyor" diye konuştu.

Sakelaropulu, Meis'in Yunanistan’ın hak talebinde 'yüksek stratejik öneme sahip olduğunu' savunarak "Adanın ahlaki öneme de sahip olduğunu ve takım adalarının doğu ucunda 5 bin yıl boyunca gelenek ve göreneklerini koruduğunu" söyledi.

"TÜRKİYE'NİN NAVTEX YENİLEMEMESİ DOĞRU BİR ADIM"

Meis'teki Savaş Müzesi'ni de ziyaret eden Sakelaropulu "Atina'nın uluslararası camia ve ortaklarıyla da sürekli iş birliği ve iletişimde olduğunu" belirterek, ülkesinin diplomasi ve diyalog yolunu izlediğini öne sürdü.

Sakelaropulu, "Yunanistan'ın Türkiye ile diyaloğa uluslararası hukuk temelinde açık olduğunu ve kimseyi tehdit etmediğini" ileri sürerek, "Türkiye'nin Navtex'i yenilememesi doğru yönde bir adımdır. Hepimizin arzusu normallik ve sakinliğe geri dönmek olmalıdır" diye konuştu.

AKAR'DAN MEİS ADASI ZİYARETİNE TEPKİ

Ziyarete tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da "Sanki kutlama için başka ada kalmamış gibi bunlara geliniyor. Bunlar tabii bizleri rahatsız eder" dedi.

İKİ ANLAŞMAYI DA İHLAL ETTİLER

Yunanistan, son olarak silahlandırılması yasak olan Meis Adası'na 30 Ağustos'ta turist feribotlarıyla asker konuşlandırmıştı.

AFP tarafından servis edilen görüntülerde, Yunan askerlerinin adaya turist feribotları ile geldiği görülmüştü.

Yunanistan'ın bu adımları, 1923 tarihli Lozan ve 1947 tarihli Paris antlasmalarının ihlali anlamına geliyor. Yunanistan, yasak olmasına rağmen 1960 yılından bu yana bu adaları silahlandırılıyor.

MEİS ADASI'NIN KONUMU

Yunanistan'ın askeri sevkiyat yaptığı haberleriyle gündeme gelen, Türkçe adı Kızılhisar olan Meis Adası, Türkiye kıyılarından Antalya'nın Kaş ilçesine sadece 2,1, Yunanistan'ın ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Kendisine özgü mimarisi ve doğal yapısıyla ilgi gören 7,3 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Meis (Kastellorizo) Adası, Kaş ilçesinin tam karşısında ve görme mesafesi uzaklığında bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Oruç Reis gemisi, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO nezdinde başlayan müzakerelerin ardından bugün Antalya Limanı'na geri dönmüştü. Atina yönetimi, atılan adımı 'pozitif bir sinyal' olarak nitelemişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Navtex süresi uzatılmayan Oruç Reis için "Oruç Reis'in Antalya'ya dönüşü olumlu bir adımdır. Umarım bu adımı başkaları da takip eder. Bu yönde adımlar atılırsa, Yunanistan Türkiye ile yeni bir keşif teması döngüsü başlatmaya hazır" yorumunda bulunmuştu.

Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışma süresi 12 Eylül'e kadar uzatılmıştı. Navtex süresi en son 12 Eylül'e kadar uzatılan Oruç Reis'in 25 Eylül'e kadar bölgede kalması ve çalışmalarını sürdürmesi bekleniyordu.

24-25 Eylül'de Avrupa Birliği de Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yükselen gerilimi ele alacağı özel bir zirve toplantısı planlamıştı.

ORUÇ REİS ANTALYA LİMANI'NA GERİ DÖNDÜ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN