Son ‘empati’ evlerde kurulacak

Son ‘empati’ evlerde kurulacak

‘Empatiye Dönüş’ mottosuyla Ekim 2020’de başlayan 5’inci İstanbul Tasarım Bienali maratonunda son etaba gelindi. Bienalin ‘Pek Kapanış Sayılmaz!’ etkinliği takipçileriyle online buluşacak. Film gösterimlerinden, performatif derslere, videolu podcastlerden, ses manzaralarına birçok çalışma Kovid kısıtlamaları nedeniyle bienalden mahrum kalanların evlerine gelecek.

SALİHA SULTAN | KARAR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 5’inci İstanbul Tasarım Bienali, 24 Nisan’da ‘Pek kapanış sayılmaz!’ başlıklı çevrimiçi etkinlikle son etabını tamamlıyor. Ekim 2020’de ‘Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım’ mottosuyla başlayan ve evrilerek bugüne gelen bienal, son edisyonu aracılığıyla, tasarıma empati üzerine temellenen yeni bir rol biçme arayışına ve diğer türler ve bedenlerle nasıl bir duygu ilişkisi kurduğumuz sorusuna yanıtlar arayacak.  

Edisyonda, bienalin ruhunu yansıtan film gösterimleri, performatif dersler, videolu podcastler, ses manzaraları, yürüyüşler ve sohbetlerden oluşan etkinlik Dele Adeyemo, Ibiye Camp ve Dámaso Randulfe, Black Athena Collective, Counterspace, Linda Schilling Cuellar, Dansbana!, Sophie Krier & Eric Wong, Aslıhan Demirtaş, FRAUD, Ilana Harris-Babou, Ayşenaz Toker ve Merve Tuna, Anna Puigjaner – MAIO & Alina Abouelenin, BUREAU, Pelin Tan & Vivien Sansour & Luigi Coppola, Orkan Telhan & elii, theOtherDada, TiriLab, Aslı Uludağ gibi uluslararası tasarımcı, mimar ve sanatçıların projelerine odaklanıyor. 

Etkinliğin Can Remzi Ergen moderatörlüğünde gerçekleşecek açılış ve kapanış konuşmalarının konukları ise bienal direktörü Deniz Ova’nın yanı sıra bienalin küratoryal ekibi Mariana Pestana, Sumitra Upham ve Billie Muraben olacak.  

VitrA sponsorluğunda ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği bienal cumartesi günü saat 12.00’den itibaren İKSV YouTube kanalından izlenebilecek. calling iş birliğiyle gerçekleştirilecek etkinliği ayrıca kalıcı olarak yayımlanacağı İKSV YouTube kanalının yanı sıra Tasarım Müzesi (Londra) ve Het Nieuwe Instituut’un web sitelerinden de takip edilebilecek. Bienal, İstanbul’a bu yıl da hediye ettiği kalıcı projelerle yaşamaya devam etmeyi hedefliyor. 

KÜRESEL KAPİTALİZMİN AYAK İZLERİ 

İstanbul Tasarım Bienali’nin kapanış etkinliğinde üç filme yer verilecek. Saat 12.55’de yayınlanacak FRAUD imzalı ‘Sahipsiz Köle Çiftliği: Ortaklıklar’,, AB-Fas Balıkçılık Ortaklığı Antlaşması’na ve bu antlaşmanın ‘Akdeniz-ötesi’ deniz yaşamını uğrattığı, balık stoklarının ve yerel balıkçılığın tükenmesi gibi yıkıcı etkilere odaklanıyor. 13.25’te başlayacak olan ve TiriLab imzalı ‘Uydu Mutfaklar’ filmi, mutfağı buluşma, direniş, güçlenme ve bakım alanı olarak inceleyen bir araştırma projesi olarak ekranda.

14.04’de yayınlanacak ‘(Irksal) Kapitalizmin Kozmogonisi’ filminde ise hareket noktası olarak Portekizlilerin Batı Afrika’da Yorubalar arasındaki öncü toplumlardan Benin Krallığı’ndaki Edo halkı ile karşılaşmasını seçen tasarımcı Dele Adeyemo, Avrupa ve Afrika toplumlarının haritacılık pratiklerini gözden geçirerek küresel kapitalizmin başlangıcındaki koşulları araştırıyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN