Sorgun'da zengin Uranyum yatakları bulundu

Sorgun'da zengin Uranyum yatakları bulundu

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, nükleer enerjinin hammaddesi uranyum bulundu. Üstelik Türkiye'deki 9 bin ton rezervden 6 bin tonu sondaj yapılan bölgede.

Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ile Akoluk Köyü arasında özel sektör tarafından yaklaşık 8 yıldan bu yana yürütülen sondaj ve fizibilite çalışmaları sonucu zengin uranyum yataklarına rastlandı.

Türkiye'deki uranyum rezervlerinin 9 bin ton olduğu belirtilirken, bu rezervin 6 bin tona yakınının Sorgun'da olduğu belirtildi. Adur Madencilik Şirketi tarafından 2007 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda büyük yol kat edildiği kaydedilirken, şirket yetkilileri köylülerle bir araya gelip, bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

MTA, 1980'de 507 kuyu açtı

Adur Madencilik Şirketi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk Köy halkı katıldı. Toplantıda konuşan Adur Madencilik Şirket yetkilisi Cevat Er, 1980 yılında Maden Teknik Arama (MTA) tarafından Sorgun'a bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köylerinde toplam 507 kuyu açıldığını söyledi. Er, şöyle konuştu:

"MTA, bu tarihte toplam 74 bin metre derinlikte kuyu açmış. Daha sonra MTA'nın bu bölgeyi ihaleye çıkartması souncu şirketimiz 2007 yılında burayı devraldı. MTA'nın bulduğu rezervleri biz teyit ettik. Ardından projeleri yeniden gözde geçirdik. Şu anda gerekli izinler alındıktan sonra çalışmalara başlayacağız."

3 bin 739 sondaj çalışması yapılacak

Madencilik şirketi yetkilisi Cevat Er açıklamasının davamında, şu bilgileri verdi:

"Uranyum Çözelti Madenciliği ve Konsantre Tesisi Projesi uygulaması dediğimiz son teknoloji uygulamalarla yeraltındaki uranyumu yeryüzüne çıkartacağız. Bu sistem sayesinde toplam 3 bin 739 adet sondaj çalışması yapacağız. İlk etapta 150 kişi, daha sonra ise 200 kişiye istihdam sağlayacağız. Ayrıca bu sistem sayesinde çalışan işçiler hiçbir şekilde radyasyona maruz kalmayacaklar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN