Sosyal medya pandemide de okuttu

Sosyal medya pandemide de okuttu

Online düzenlenen ‘Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi’ panelini KARAR’a değerlendiren OKUYAY Platformu Proje Koordinatörü Ebru Şenol, daha önce okumaya olumlu etkisi olduğunu tespit ettikleri sosyal medyanın pandemi sürecinde de okumayı teşvik ettiğini saptadıklarını söyledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tarafından yürütülen OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) düzenlediği OKUYAY Konuşmaları’nın 7’ncisi geçtiğimiz Cuma günü online yapıldı. 80’in üzerinde izleyicinin katıldığı ‘Pandemi Günlerinde Sosyal Medyanın Okuma Kültürüne Etkisi ve Katkısı’ başlıklı panelde, OKUYAY’ın pandemi öncesi KONDA’ya yaptırdığı ‘Türkiye’nin Okuma Kültürü Araştırması’nda ortaya çıkan sosyal medyanın okuma kültürüne olumlu etkisi yeniden masaya yatırıldı.

Henüz sosyal medyaya yüklenmeyen paneli KARAR’a değerlendiren OKUYAY Platformu Proje Koordinatörü Ebru Şenol, sonuçları 2019 Eylül’de paylaşılan araştırmanın Dijital Dünya, Medya Tercihleri ve Okuma Kültürü başlığı altında ele alınan verilerinde Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının daha fazla okuduğunun tespit edildiğini hatırlatarak “Bu verilerin detaylarına bakıldığında, sosyal medya mecralarının okumayla doğru orantılı olarak sıralaması yüksekten düşüğe; Twitter, Instagram, Youtube, Whatsapp ve Facebook kullanıcılarıdır. Dünyada gençlerin sosyal medya kullanımı artarken okuma oranı düşmektedir ancak Türkiye’de sosyal medyayı yoğun kullanan gençlerin okuması da artmaktadır. Bunun da toplumsal bir avantaj olduğu ve pozitif yönde değerlendirilmesi gereken bir veri olduğu ortaya çıkmaktadır. Özellikle pandemi döneminde de sosyal medya üzerinden yaptığımız okuma kültürünü yaygınlaştırma çalışmalarının, araştırmaya paralel olarak, olumlu sonuçları olduğunu gerek kendi kampanyamızdan (#evdeyimokuyorum), gerek sosyal mecralardaki diğer paylaşımlardan, gerekse de online kitap satışlarının bu dönemde %80 artmış olmasından görebiliyoruz. Online kitap satışlarındaki artışın bir kısmının sosyal medyada kitaplara yönelik yapılan paylaşımların etkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi. Şenol, pandemi sürecinde sosyal medyada yürüttükleri ‘#evdeyimokuyorum’ kampanyasından önemli veriler aldıklarını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN