Hatem Ete: AK Parti 'biz kaç kişiyiz' psikolojisine girdi

Hatem Ete: AK Parti 'biz kaç kişiyiz' psikolojisine girdi

KARAR TV canlı yayınında AK Parti'deki değişim ve 15 Temmuz süreciyle ilgili Ahmet Taşgetiren, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını cevaplayan Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Sosyolog Hatem Ete, çarpıcı tespitler yaptı. İktidarın içe kapandığı yönündeki tartışmaya değinen Hatem Ete "AK Parti, gelecek ufkunu kaybetti. Artık haftalık gündemlerden medet umuyor. İktidar endişesi taşımayan bir parti çoklu barodan medet ummaz. Biz kaç kişiyiz psikolojisine girildi. Biz bunu Cumhuriyet Mitingleri'nde görmüştük" dedi.

KARAR TV canlı yayınanda yazarlarımızın sorularını cevaplayan Hatem Ete'nin tespitlerinden öne çıkan başlıklar şöyle:

AYASOFYA TARTIŞMASI

Ayasofya açılacaksa, uluslararası aktörler engelleyemez. S-400'deki gibi alınmış kararın maliyetlerini azaltma meselesi olur iktidar için.

Ayasofya işler kötüye gidiyor ne yapabiliriz dendiği noktada kart olarak gündeme geldi. Bence ara bir formül bulunacak. Dindar kesim tatmin edilirken maliyetleri azaltacak bir statü tanımlanacak.

AK PARTİ'DEKİ DEĞİŞİM

AK Parti artık büyümeyi bırakıp küçülmemeye çalışan bir parti. Yeni kitlelere açılmaya çalışmıyor. Böyle bir parti gelecek kurgulayamaz. Kendi tabanına tutunmaya çalışıyor. Siyaseti de buna göre üretiyor. Ayasofya'nın ibadete açılması için atılan adımlarla tabanını sıkı tutmaya çalışıyor.

Gezi, MİT krizi AK Parti'nin ilkelerinden ne kadar kolayca vazgeçebileceğini gösterdi. Türkiye'yi taşıyan partiden içe kapanma eğilimine dönen partiye dönüştü. Menderes, Özal, Erdoğan paralellikleri kuranları haklı çıkaran tehditler bunda etkili oldu.

15 Temmuz sonrası Erdoğan'ın karar verdiği AK Parti'nin uyduğu bir süreç var. Beka ve güvenlik sorunu kalmadı ama bunlar iktidarın işini kolaylaştıran unsurlar olarak kullanılıyor.

AK Parti, gelecek ufkunu kaybetti. Artık haftalık gündemlerden medet umuyor. İktidar endişesi taşımayan bir parti çoklu barodan medet ummaz. Biz kaç kişiyiz psikolojisi hakim. Biz bunu Cumhuriyet mitinglerinde gördük en son.

'Erdoğan artık geri dönemez' şeklindeki yorumlara katılmıyorum. Taban da artık dönüştü yorumları da abartılı. Kararsızlar havuzu en çok AK Parti'den besleniyor bu doğru. Ama kararsızların başka bir partiye yöneldiği görünmüyor. 'Seçmen kim daha iyi ülkeyi yönetir' sorusuna cevap vermiş değil. Anketlerdeki belirsizliğin nedeni de bu. Anketler de kararsızlar en fazla yüzde 25 çıkıyor. Karasızlar arttıkça AK Parti'nin oyu düşüyor. İktidar Suriye'de operasyon gibi adımlar arttıkça bu kitle tekrar dönüyor partiye.

YENİ PARTİLER

Yeni partilerin (Gelecek ve DEVA) yu ana kadar yüzde 2-3'lük, toplamda yüzde 6'lık bir potansiyelleri var. Bu az bir oran değil. Kongreleri sahneye çıkış olacak. Orada verdikleri görüntü belirleyici. Halkla temas etmediler daha. Teşkilatları tam kurulmadı. Bu aşamada bir şey söylemek zor ama kongreden sonra önlerinde baraj kalmayacak. Yeni siyaset ürettikleri oranda karşılık bulurlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN