Spacex roketi başarıyla uzaya fırlatıldı | Space X roketinin fırlatılışı videoya çekildi

Spacex roketi başarıyla uzaya fırlatıldı | Space X roketinin fırlatılışı videoya çekildi

İlk defa özel bir ticari şirket tarafından gerçekleştirilecek olan uzaya insan yollama denemesini bekleyenler, Elon Musk tarafından kurulan SpaceX'in "Crew Dragon" isimli uzay mekiğinin fırlatılışını canlı yayında izledi. Türkiye saatine göre ise 22:22'de fırlatılan mekik NASA tarafından canlı olarak yayınlandı…

Uygunsuz hava koşulları nedeniyle 27 Mayıs’ta fırlatılamayan SpaceX'in Crew Dragon isimli uzay mekiğinin uçuşu, 30 Mayıs Cumartesi günü akşam saatlerinde tüm dünyada canlı yayın ile uzaya fırlatıldı. Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden ABD doğu saati ile 15.22'de fırlatılan Space X roketi, NASA’nın Youtube kanalı üzerinden canlı olarak izlendi.

Douglas Hurley ve Robert Behnken isimli astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlattığı ve dünyanın merakla takip ettiği uçuş, tarihî anlar yaşattı

NASA sosyal medya hesabı Twitter hesabında bir paylaşım yapmıştı. NASA tarfından yapılan açıklamada; 30 Mayıs Cumartesi günü Crew Dragon misyonunun lansman girişimini planlamaya devam ettiklerini ve hava şartlarında bir iyileşme gözlemlense bile ekiplerinin fırlatma rotasındaki hava durumunu takip ettiklerini ifade edildi.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından paylaşılan bilgilendirme videosunda 49 yaşındaki Bob Behnken ve 53 yaşındaki Doug Hurley isimli astronotların bundan önce iki defa uzay uçuşu gerçekleştirdiği ancak ilk defa birlikte, ticari bir firma ve Amerika topraklarından ile uzay yolculuğuna çıkacakları belirtildi.

NASA yetkilileri 25 Mayıs tarihinde hava şartlarının elverişsiz olduğu gerekçesi uçuşa dakikalar kala, test uçuşunu ile ertelediğini duyurmuş ve bir sonraki uçuşun 30 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşeceğini bildirmişti.

Alçak dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için her seferinde Rusya’ya koltuk başına 85 milyon Dolar ücret ödeyen ABD, insanlı uçuş denemesinin başarılı olması durumunda bu masraftan kurtulmuş oldu.

2011 yılından itibaren mürettebatlı uçuş projesini askıya alan NASA, astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için her defasında Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanmak durumunda kalıyordu.

SPACEX NEDİR?

Tam adı Space Exploration Technologies Corporation, Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi olan SpaceX, Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir ve merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunmaktadır.

2002 yılında Tesla Motors şirketinin CEO'su Elon Musk tarafından kurulan şirket, Mars'ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle kuruldu.

California merkezli SpaceX firması ile Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından uygulamaya konulan tarihî fırlatılış, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden ABD doğu saati ile 15.22'de (TSİ 22.22) yapıldı.

Başarı ile gerçekleşen tarihî insanlı fırlatılış ve tekrardan kullanılır roketle gerçekleştirilen uzaya yolculuk neticesinde, NASA'nın dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek adına her seferinde Rusya'ya koltuk başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan kurtulmasının da yolu açıldı.

NASA, 2011’den beri mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından ötürü astronotlarını uzay istasyonuna taşımak adına Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.

CREW DRAGON’UN İNŞASI İÇİN YILLARCA ÇABA HARCANDI

Dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, Crew Dragon kapsülünü inşa ve test etmek adına 6 sene çaba sarfetti.

İnsanlı uçuşu yapılması projesi adına NASA'dan 3 milyar doların üstünde bir bütçe alan SpaceX, yapılan başarılı test uçuşu ile uzay endüstrisi için atacağı diğer hamlelerde güven tazelemiş oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN