SpaceX roketi nereye gidiyor? SpaceX uzay istasyonuna ne zaman ulaşacak? SpaceX'in uzaya çıkması neden önemli?

SpaceX roketi nereye gidiyor? SpaceX uzay istasyonuna ne zaman ulaşacak? SpaceX'in uzaya çıkması neden önemli?

SpaceX nereye gidiyor? SpaceX roketi uzaya çıktı mı? sorularının yanıtlarını haberimizde aktardık. Ünlü iş insanı ve girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in uzaya astronot gönderme girişimi, sosyal medyada ilgiyle taki pediliyor. İşte tüm detaylar...

'SpaceX roketi uzay istasyonuna ne zaman ulaşacak?', 'SpaceX nedir?', 'SpaceX roketi nereye gidiyor?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Uzun zamandır dört gözle beklenen fırlatma, dün gece (30 Mayıs 2020 Cumartesi günü) TSİ 22.23'te gerçekleşti. SpaceX'in insanlı roketi, yaklaşık 19 saat sürecek uzun uçuşa başlamış oldu. Peki, 'SpaceX'in uzaya çıkmasının insanlık için nasıl bir önemi var?', 'Elon Musk kimdir?' Detaylar haberimizde...

SPACEX ROKETİNDEN CANLI YAYIN

SPACEX ROKETİ NEREYE GİDİYOR?

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği denemesi Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

SpaceX'in roketinin içinde 2 astronot bulunuyor. NASA'nın deneyimli astronotları 49 yaşındaki Robert Behnken ve 53 yaşındaki Douglas Hurley, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na vardı. Uçuşta herhangi bir aksaklık olmazken yolculuk 19 saat sürdü.

SPACEX ROKETİ UZAY İSTASYONUNA NE ZAMAN ULAŞACAK?

Fırlatma işlemi, 1969 yılında Ay'a gönderilen ilk uzay aracının fırlatıldığı yerden yapıldı. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'na 31 Mayıs 2020 Pazar günü TSİ 17.30'da başarıyla ulaştı.

Hava durumu uzmanları hava koşullarının riskli olabileceği tahmininde bulunuyordu. Ancak koşulların elverişli olmasına karar verilmesinin ardından fırlatma işlemi tamamlandı. Bu uzay görevinin 'ilkler tarihine' geçiren nedenlerinden biri, NASA'nın astronotlarını uzaya göndermek için ilk defa özel bir şirketle çalışıyor olması.

SpaceX'in roket prototipi de cuma günü şirketin Teksas'taki Ar-Ge tesisinde patlamıştı. Şirket, Starship adını verdiği uzay aracının yeni tasarımı için testler yapıyordu. Son model patlamayla tamamen yok oldu.

SpaceX'in Meksika sınırındaki Boca Chica'da bulunan Ar-Ge tesisinde yürütülen çalışmalar, SpaceX'in Nasa ile yürüttüğü ticari faaliyetlerden bağımsız olarak yürütülüyor.

ISS: Uluslararası Uzay İstasyonu

BU FIRLATMA NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

SpaceX roketinin uzaya gönderilmesiyle 9 yıl aradan sonra ABD topraklarından uzaya astronot gönderilmiş oldu. NASA Temmuz 2011'de uzaya astronot göndermeyi durdurmuş, bu tarihten sonra astronotları uzaya Rusya'ya ait Soyuz adlı kapsülleri taşmaya başlamıştı.

Falcon 9 roketlerin yeniden kullanılabilir olmasıyla maliyetleri büyük oranda düşürmeyi başaran 2002 kuruluşlu SpaceX firması, 2012'den beri uzaya kargo taşıyor.

Başarılı olan fırlatma sonrası NASA, alçak dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için her seferinde Rusya'ya koltuk başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan da kurtulmuş olacak.

NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı her seferinde astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.

İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe alan SpaceX'in bugün yapılacak test uçuşunun başarılı olması durumunda uzay endüstrisini için atılacak diğer adımları cesaretlendireceği öngörülüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nu 4 ülke ve Avrupa Birliği finanse ediyor

UZAYA GÖNDERİLEN ASTRONOTLAR KİMLER?

NASA astronotu Bob Behnken ve Doug Hurley, 2000 yılında seçilmişlerdi ve ikisi de uzay mekiğiyle iki kez uzaya fırlatıldı. NASA astronotlarının en deneyimlilerinden olan astronotlar yeni uzay aracı Crew Dragon kapsülünde pilot olmak için eğitildiler. Doug Hurley uzayda 28 gün 11 saat geçirirken, Bob Behnken, 37 saati uzay yürüyüşü olmak üzere, 29 gün 12 saat geçirdi.

Fırlatmadan kısa bir süre önce SpaceX ekibi astronotlara teşekkür ederek, "Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın" dedi. Astronotlardan Hurley de, "ABD'yi yeniden uzaya araç gönderme işinin bir parçası yapan bu devasa çabaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yörüngeye ulaşınca haberleşiriz" yanıtını verdi.

ASTRONOTLAR KAPSÜLDE NE YAPACAK?

Fırlatma başarıyla gerçekleştirildikten sonra roketten ayrılarak yörüngeye giren Crew Dragon kapsülü, astronot Behnken ve Hurley tarafından test edilecek. Kapsülün çevre kontrol sistemini, ekranlarını, kontollerini ve manevra iticilerini test edecek olan astronotlar 18 saat sonra UUİ'ye kenetelenecek. Oradaki meslektaşlarıyla bilimsel görevler yürütürken, Crew Dragon'un uzay istasyonu ile ilgili testleri yapılacak.

Dünya'ya dönme zamanı geldiğinde kapsül Atlantik denizine paraşütle inecek ve Go Navigator adlı bir gemi kapsülü ve mürettebatı kurtaracak.

YENİ UZAY GİYSİSİ UZAY YÜRÜYÜŞÜNDE KULLANILACAK MI?

Behnken ve Hurley'nin kapsülde giyeceği uzay giysileri, uzay yürüyüşü için tasarlanmadı. Giysiler, uzay aracındaki havanın azalması durumunda astronotları hayatta tutması için tasarlandı. Her biri uzaya gidecek astronotlar için özel olarak üretilen giysiler Batman, X-Men ve Thor filmlerindeki kıyafetleri tasarlayan Jose Fernandez tarafından tasarlandı.

DAHA SONRA NE OLACAK?

Crew Dragon Demo-2 insanlı test de başarıya ulaştığında SpaceX, NASA ile 2.6 milyar dolarlık sözleşme imzalayarak 6 insanlı görev daha yürütecek.

SPACEX NEDİR?

Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleriyle resmi ve ticari fırlatma hizmeti veren özel bir Amerikan şirketi olan SpaceX, 2002 yılında Elon Musk tarafından, uzay taşımacılığını uygun maliyetlerde gerçekleştirmek ve Mars'ı kolonileştirme çalışmalarını başlatmak amacıyla kurmuştu.

SpaceX, uzaya araç fırlatmak için ürettiği roketleri fırlatmadan sonra onları sağlam geri getirmeyi başararak gündem olmuştu. Bu şekilde tekrar yeni roketler üretmeye gerek kalmadan aynı roketler kullanılabilecek. Uluslararası Uzay İstasyonuna düzenli olarak kargo gönderen şirket, 2 Mart 2019'da insansız gerçekleşen Crew Dragon Demo-1 test görevini başarıyla tamamlamıştı.

ELON MUSK KİMDİR?

Güney Afrika doğumlu Elon Musk, PayPal satışından 160 milyon dolardan fazla para kazanmıştı. Elon Musk'ın insanlığı uzay yolculuğunda daha ileri götürme amacı, SpaceX'in kurulmasında etkili bir faktördü. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketinin sahibi olan Musk, ABD'nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısı SolarCity şirketinin en büyük hissedarıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN