SpaceX'in uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na indi

SpaceX'in uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na indi

NASA ve SpaceX'in ortaklığında Amerikalı astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i taşıyan uzay aracı Crew Dragon, 19 saat süren yolculuk sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu'yla kenetlendi.

İş insanı ve uzay yatırımcısı Elon Musk'un başında olduğu SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği, içinde 2 astronot bulunan Crew Dragon, Falcon 9 roketi ile uzaya taşındı.

Crew Dragon, 7.662 km/s hızla seyrederken 421.7 km rakımda Uluslararası Uzay İstasyonu'yla kenetlendi.

SpaceX, tarihte ilk defa uzaya insan yollayan özel şirket unvanını elde etti.

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği denemesi bugün ABD'nin Florida eyaletindeki uzay merkezinden yapıldı.

İLK KEZ ÖZEL BİR ŞİRKET UZAYA İNSAN YOLLADI

SpaceX ile tarihte ilk kez özel bir şirket tarafından uzaya insan yollanıyor.

İki NASA astronotu, SpaceX roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderiliyor.

İçinde iki astronotun bulunduğu Dragon kapsülü dakikalar sonra Uluslararası Uzay İstayonu'na kenetlenecek.

İlk deneme hava koşulları sebebiyle ertelenmişti.

Çarşamba günü uygunsuz hava koşulları yüzünden yapılamayan SpaceX'in "Crew Dragon" isimli uzay mekiğiyle ilk insanlı uçuş denemesi, dün Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden ABD doğu saati ile 15.22'de gerçekleştirildi.

SON 6 YILDIR ÇALIŞIYORLAR

NASA'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Doug Hurley (53) ve Bob Behnken (49) isimli astronotların daha önce iki defa uzay uçuşu gerçekleştirdiğini ancak ilk defa bir arada, ABD'de ve ticari bir firma ile uzay yolculuğuna çıkacaklarını belirtti

İş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.

Şirket, yıllardır uzay istasyonuna birçok defa malzeme taşımak için seferler düzenledi.

Bugün, ''SpaceX Demo-2'' isimli test uçuşunda Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılacak yolculukta ise ilk defa içinde mürettebatı olan bir uzay mekiğinin alçak yörüngeye ulaştırılması denenmiş olacak.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU HAKKINDA

International Space Station (ISS), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydu.

İlk kısmı 1998 yılında fırlatılan istasyon, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezi.

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir proje, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı.

İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN