Fenerbahçe’de ekonomik çöküş

Fenerbahçe’de ekonomik çöküş

Spor Toto Süper Lig’de tarihinin en kötü dönemini geçiren Fenerbahçe’de, yapılan yanlış hamlelerin sonucu bütçeye maddi kayıp olarak yansıdı. Sarı-Lacivertlilerin, TFF ve UEFA gelirlerinden mahrum kalmasının yanı sıra, hatalı transferler için yapılan harcamalar ile zarar 323 milyon TL’yi buldu.

Fenerbahçe bu sezon yaşadığı başarısızlık nedeniyle büyük bir maddi kayıp yaşadı. Ligde tarihinin en kötü dönemini yaşayan Sarı-Lacivertliler, 7 galibiyet, 12 beraberlik ve 10 mağlubiyet alarak topladığı 33 puanla Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) 33.8 milyon TL galibiyet primi ödülüne hak kazandı. TFF’nin galibiyete 2.6, beraberliğe de 1.3 milyon TL verdiği göz önüne aldığında Fenerbahçe’nin şu ana kadar kaybı 41.6 milyon TL oldu.

Ligde şampiyonluğa ulaşan ekibe 33 milyon TL ödül veriliyor, ikinciye 26 milyon TL, üçüncüye de 21 milyon TL veriliyor. Sarı-lacivertli ekip, yarıştan erken koparak bu ödüllerden de mahrum oldu. Fenerbahçe’nin, kalan maçlarını kazansa da maddi kaybının 74.6 milyon TL olacağı belirtildi. Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacak olunması nedeniyle en az 30 milyon euroluk kayıp ortaya çıkıyor. Bu da yaklaşık olarak 196.5 milyon TL’ye denk. Bütün bu kötü gidişatın sonucunda, Sarı-Lacivertlilerin ligdeki başarısızlığı nedeniyle maddi kaybı 238 milyon TL olacak.

Öte yandan 238 milyon TL’lik bu kayba, futbol takımı üzerinde yapılan yanlış hamlelerin külfeti de bindi. Yanlış transferlere ödenen bonservis bedelleri, yıllık ücretler ve teknik heyet değişikliği nedeniyle yapılan harcamalar da eklendiğinde rakam 323 milyon TL’ye ulaşıyor.

Fenerbahçe’de, kadro dışı kalan Kameni, Benzia ve Slimani’nin yıllık ücreti yaklaşık 8 milyon euro (52.4 milyon TL) olarak göze çarpıyor. Görevden alınan Philip Cocu, Chris van der Weerden ve Erwin Korman’a ödenen tazminat en az 5 milyon Euro (yaklaşık 33 milyon TL). UEFA’nın Finansal Fair Play kriterlerine uymak için 65 milyon euro toplamak zorunda olan Fenerbahçe’nin sadece tarihi başarısızlık nedeniyle kaybı 323 milyon TL, yani yaklaşık 50 milyon Euro olarak göze çarpıyor. Sezon öncesinde ve devre arasında yapılan 16 transfer için 26.7 milyon euro harcanırken, maddi kayba bu rakam da eklendiğinde harcanan miktar yaklaşık 500 milyon TL’yi buluyor.

YANAL BEKLENENİ VEREMEDİ

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal’ın hedeflerinde büyük şaşma yaşandı. 17 Aralık’ta doğum günü mutluluğuyla görevine Erzurum maçıyla start verip, 2-2’lik sonuç alan Yanal, 1 gün sonra oldukça umut saçmıştı. Yanal, camiaya ve taraftara başarı sözü vermişti ancak somuta dönüşemedi. Bu törende, yapılacak takviyelerle ikinci yarıda Sarı-Lacivertli takımın en az ilk 3 içinde olacağı ve Türkiye Kupası’nın kazanılması hedef olarak gösterilmişti, fakat küme düşme hattından uzaklaşılamadı. Fenerbahçe, Yanal’la ligin ikinci yarısında çıktığı 12 karşılaşmada 4 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi aldı. İlk yarıdaki Erzurum ve Bursa maçlarında da takımın başında olan Yanal, o maçlardan da beraberlikle ayrılmıştı. Bahsi geçen 12 haftada Fenerbahçe rakip ağlara 18 gol gönderirken, kalesinde ise 16 gol gördü. Sarı-Lacivertliler, 32’şer gol atan iki ezeli rakibi Beşiktaş ve Galatasaray’dan, gol bulma açısından da epey geride kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN