Ferrari Şampiyonluk Hasretine Kavuşabilecek Mi? Neyi yanlış yapıyorlar?

Ferrari Şampiyonluk Hasretine Kavuşabilecek Mi? Neyi yanlış yapıyorlar?

Formula 1'in süperstar takımı olan Ferrari, 2022 yılına harika bir şekilde başlamasının ardından yaşadığı türlü türlü sorunlar ve hatalar ile hak ettiği yerden geride kalmayı tekrardan başardı. Tarihinde de benzeri şeyleri sürekli yaşamış olan bu özel şahlanmış at, destekçileri tifosi'nin yüzünü yıllardır güldürmeyi bekliyor fakat o yılın bu yıl olamayabileceği gerçekleri yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Peki Ferrari yine nerede hata yaptı?

BARAN BEKİ | KARAR

Sezona bomba gibi başlayan Ferrari 'O yıl bu yıl mı?' sorularını soran tifosi'yi tekrardan hayal kırıklığına uğratacak gibi gözüküyor.

Bunların başlıca sebebi ise Ferrari hakkında söylenilen ve tifosi'nin inatla kabul etmek istemediği, Ferrari'nin ta kendisidir. Ferrari tarihi boyunca aslında bakıldığında hep birilerinin ekmeğini yemiş, boynuzu olmayan bu ünlü şahlanan at hep birlerinin üzerinden ekmek yemeye de öylesine alışmıştır ki takım nedir, takım nasıl olunur tamamen unutmuşlardır.

tifosi.jpg

GERÇEKLER TİFOSİ'Yİ KIZDIRIYOR

Özellikle de Tifosi'yi oldukça kızdıran bu söylemler ne yazık ki takıma olan bağlılıkları nedeniyle motor sporları severlerin gözlerinden hep kaçmaktadır. Bu takıma gelen birçok ünlü pilotun kariyerini peynir ekmek edasıyla tüketmiştir Ferrari. Formula 1'in açık ara en ünlü takımı olan bu İtalyan hırçın at, geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Niki Lauda ve ezeli rakibi James Hunt'ın hayatını anlatan Rush filminde de belirtildiği üzere bu takım karakterini te o dönemden belli etmiştir. Lauda'nın yaptığı büyük kazanın ardından Ferrari'nin yıldız pilotları daha hastaneye dahi yetişmeden yeni pilot aradığı belirtilmiştir gerçek hikayelerden alınan Rush filminde. Daha sonrasında 1977'de ise Ferrari'den ayrıldıktan sonra takımın sahibi Enzo Ferrari, efsanevi sürücü Lauda'ya arkasından 'hain' diye hitap etmişti. Anlayacağınız bu takımın geçmişi hiç de parlak sayılmaz.

Belirtmekte de fayda var Brabham'ın sahibi o zamanlar, günümüzde motor sporları tutkunları tarafından pek de sevilmeyen Bernie Ecclestone idi. Bu yaşlı amcamız da aslında sütten çıkmış ak kaşık sayılmaz zira kendisi bir sürü skandala imza atmasının aynı sıra Rusya Ukrayna savaşında da sıkı bir Putin destekçisidir ve kendisi için 'Kurşun yerim' diye bahsetmiştir.

kimi.jpg

TAKIMDAN AYRILAN BAĞI KESTİ

Yakın geçmişte ise Scuderia Ferrari'nin son şampiyonu olan 'Rainman' Kimi Räikkönen'in takımdan ayrılmasıyla takıma getirilen Charles Leclerc ve 4 kez Dünya Şampiyonu olmuş Sebastian Vettel arasında yine sadece Ferrari'de olacağını bildiğimiz türden olaylar yaşandı. Son şampiyon ve kırmızı tulumun kendisine oldukça yakıştığı Kimi dahi bu takımdan ayrılırken Ferrari'ye büyük bir sevgi ve bağlılık göstermiyordu aslında. Ayrılığın ardından, 2020 yılında ise Ferrari süperstar olmaktan yer temizleyen süperstar olmaya terfii etmişti. Ferrari 2020 yılında, 2019 yılında kullandıkları motora getirilen incelemeler sonucunda yere çakılmıştı ve orta grupla zar zor mücadele ederek takımlar şampiyonasında altıncı olmayı başarmıştı fakat sebebi anlaşılamayan bir şekilde kimsenin gözüne yeteri kadar batmamıştır bu büyük başarısızlık.

vettelsad.jpg

FERRARİ PİLOTLARINI HARCAMAYI SEVİYOR

Takıma Leclerc'in ve bazı lobilerin de gelmesiyle, Kimi ile 'akıl oyunlarından' uzak olan Vettel'in pabucu dama atıldı ve 4 kez Dünya Şampiyonu olan Red Bull efsanesi pilot, Leclerc ile geçirdiği sezonlarda adeta 'aşağılanarak' yarıştı ve büyük skandal olan sorunlarla boğuştu. Ferrari yine yetenekli bir pilotu harcamıştı fakat tifosi'nin gözleri o güzel kırmızı renkten başka bir şey görmüyordu.

Böylesine bir tarihi olan ve aslında Mercedes ve Red Bull'a çirkef ve lobici oldukları sebebiyle ağır ithamlarda bulunan tifosi'nin aslında dönüp kendi takımlarına bakmaları gerekiyor çünkü Mercedes ve Red Bull daha birkaç yıldır bu işleri yürütürken Ferrari 1950'de katıldığı Monaco Grand Prix'den beri bu işin kitabını yazmaktadır ve tarihi boyunca da hep Micheal Scumacher gibi pilotlardan ekmek yiyerek bu başarılara ulaşmıştır. Çok güzel bir at olsa da bu marka bu sporda, özellikle de günümüzde aslında 'gerçek' bir takım değildir.

f1team.jpg

AYRILAN BİRİNİN EKSİKLİĞİ HİSSEDİLMEMELİ

Takım dendiğinde bir kişinin eksiğini bir diğerinin kapatması gerekir diye düşünür çoğu kişi. Mercedes'in takım patronu Totto Wolf'a göre takımdan herhangi bir kişinin ayrılması durumunda kimsenin eksiği hissedilmeyecektir çünkü kendileri bir bütün halinde, takım olarak çalışmaktadırlar ve herkesin yeri doldurulabilir. Ferrari'de ise sistem yıldız pilotun üzerine binen yüzlerce kişiden oluşmaktadır. Yıllardır yerlere paspas olan Williams takımı bile Ferrari'den daha takımdır aslına bakıldığında çünkü onlarda en azından bir tutku ve bağlılık vardır. Diğer tarafta ise Ferrari ve gereksiz milliyetçilik duygularıyla beraber gelen akılalmaz hatalar ve kariyer yok ediciler var.

leclerc.jpg

FERRARİ LECLERC'İ YARI YOLDA BIRAKTI

Ferrari 2022 sezonuna gerçekten bir fırtına gibi başladı. Muazzam bir dengeye sahip otomobile sahiptiler ve en hızlı araç birçok kişiye göre Red Bull olsa da Ferrari'nin şampiyonluk adına çok büyük bir şansları vardı fakat bu şanslarını yine 'Ferrarilik' yaparak çöpe attılar desek yeridir. Gelişim konusunda bu yıl fiyasko olan takım Leclerc ve onun attığı mükemmel turlarla aldığı pozisyonlarda Monakolu pilotu motor arızası ve diğer türlü türlü hatalarla yarı yolda bırakmayı başardı. Oysa ki Leclerc'in tek ihtiyacı olan şey başarıya ulaşmak için takımından gelecek olan minik bir destekti.

sadkid.jpg

ŞAMPİYONLUK İÇİN SAVAŞMASI GEREKEN TAKIM ARKA TARAFA PUAN KAYBEDİYOR

Sezon başından beri geçtiğimiz yılların dominasyoncusu olan Mercedes, getirdiği 'çılgın' konsept nedeniyle bir sürü sorunla boğuşuyordu fakat her yarış ileriye gitmeyi başardılar. İstedikleri yere gelemeseler de bir gelişim ortaya koydular, takım olarak hareket ettiler ve 7 kez Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton kendini deney tahtası olarak mühendislere sundu ve bu gelişim sayesinde Azerbaycan'daki gibi puansız yarışlar geçiren Ferrari'ye koşar adımlarla yaklaşmaya başladılar. Ferrari'nin Mercedes'e yerini kaybetmesi için daha çok ekmek yemesi gerekse de Ferrari'nin karnı açtır, ne olacağı belli olmaz diyerek temkinli davranmak lazım ki tekrardan 2020 gibi hayal kırıklığı yaşanmasın.

67.jpg

SCUDERİA FERRARİ YENİLENMEYE İHTİYAÇ DUYUYOR

2019 yılında motorunda şaibeli işler olduğu iddia edilen Ferrari bu denli çevresi, lobisi, veto hakkı gibi imtiyazlarına rağmen ne yapıp ne edip yine kabağı kendi başında patlatmayı hep en iyi bilen takımlardan. Motor sporları tarihi bir yana otomotiv sektöründe de çok özel bir yere sahip olan bu değerli markanın kendini daha da fazla küçük düşürmeden bir an önce çaktıkları çiviye kadar yenilenmeye gitmeli ve gerçek bir takım olma yolunda adımlar atması gerekmektedir.

tifosii.jpg

O YIL BU YIL DEĞİL, FERRARİ'NİN DİBİ GÖRMESİ LAZIM

Tifosi'nin 'O yıl bu yıl mı?' sorusunu hüsrana uğratan etken de yine kendilerinin gözleri kapalı bir şekilde bağlılık ve sempati duyduğu Ferrari'dir ve böylesine yüksek egoya ve kendini bilmişliğe sahip bir markanın, bir takımın, 'Rock Bottom' denilen dibi görmeden akıllanacağı düşünmek oldukça güç görünüyor.

Formula 1 gibi bir sporda, özellikle de günümüzde sadece sürmek yeterli olmazken başarıya ulaşmak için bir takım halinde hareket etmek ve azimli olmak gerekmektedir çünkü gelişen teknolojiyle beraber Formula 1'de evrim geçirdi ve öncelikler değişiklik gösterdi. Bu sporda başarıya ulaşmak isteyen bir takım kurallar dahilinde her yolu denemelidir ve niteliği milliyetçiliğe değiştirmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN