‘İnce hesap’ derbisi

‘İnce hesap’ derbisi

Fenerbahçe ile Galatasaray bitime 6 hafta kala kritik derbide karşı karşıya geliyor. 32 puanla 13’üncü sırada bulunan Kanarya, düşme hattından uzaklaşmayı istiyor. Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Cim-Bom ise 20 yıllık galibiyet orucunu bozup evine üç puanla dönmeyi hedefliyor.

Spor Toto Süper Lig’in 28. haftasında üzerindeki kara bulutları dağıtmak isteyen Fenerbahçe, şampiyonluk ipini göğüslemeyi arzulayan Galatasaray’ı konuk edecek. Ülker Stadı’nda saat 19.00’da başlayacak maçı Ali Palabıyık yönetecek. Palabıyık’ın yardımcılıklarını Kemal Yılmaz ve Serkan Olguncan üstlenecek. Derbide dördüncü hakem olarak da Koray Gençerler görev alacak.

Süper Lig’de tarihinin en kötü sezonunu geçiren ve yalnızca 32 puan toplayablien Sarı-Lacivertliler, derbi galibiyetiyle taraftarının yüzünü güldürmeyi ve kötü günlere son vermeyi hedefliyor. Fenerbahçe’de derbi öncesi tek eksik futbolcu bulunuyor. Geçen hafta MKE Ankaragücü maçında kırmızı kart gören ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan 3 maç ceza alan Mehmet Ekici, ligin kaderini etkileyecek karşılaşmada takımını yalnız bırakacak. Öte yandan sarı-lacivertlilerde Martin Skrtel, İsmail Köybaşı, Roberto Soldado, Eljif Elmas, Nabil Dirar, Harun Tekin ve Roman Neustadter ise sarı kart ceza sınırında bulunuyor.

Süper Lig’de 55 puanla lider Medipol Başakşehir’in ardından 2. sırada yer alan Galatasaray, derbiden galibiyetle ayrılarak zirve yarışını sürdürmeye çalışacak. Fenerbahçe’ye karşı Kadıköy’de son galibiyetini 1999’da alan ve daha sonraki 22 resmi maçta kazanamayan Galatasaray, bu kötü istatistiği sonlandırabilmek için mücadele verecek. Sarı-Kırmızılılarda kart cezalısı olan stoperler Marcao ve Christian Luyindama, derbide forma giyemeyecek.

Galatasaray’da Fenerbahçe derbisi öncesinde 3 futbolcu sarı kart ceza sınırında bulunuyor. Sarı-Kırmızılı futbolcular Henry Onyekuru, Martin Linnes ve Emre Taşdemir yarınki maçta sarı kart görmeleri durumunda 29. haftadaki İstikbal Mobilya Kayserispor müsabakasında oynama şansını kaçıracak.

Spor Toto Süper Lig’deki son 13 maçında yenilgi yüzü görmeyen Galatasaray bu seriyi geliştirmek için sahaya çıkacak. Sarı-Kırmızılı takım, ligin 14. haftasında Beşiktaş’a 1-0 yenildikten sonra çıktığı müsabakalarda 9 galibiyet ve 4 beraberlik aldı.

EN KÖTÜ SERİ ASLAN'IN

Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin bazı dönemlerinde iki takım da birbirlerine karşı galibiyet bakımından üstünlük kurmakta zorlandı. Fenerbahçe üst üste 11, Galatasaray ise 18 maç galip gelemedi. Fenerbahçe, 20 Kasım 1949’da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953’te taraftarlarına 1-0’lık skorla Galatasaray galibiyeti armağan edebildi. Galatasaray ise 17 Mayıs 1942’de 3-1 kazandığı maçın ardından tam 18 maç galip gelemedi ve 1 Aralık 1946’daki 19. maçta sahadan 1-0 galip ayrıldı.

EN KALABALIK MAÇ OLİMPİYAT'TA

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922’deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası’nda sağanak yağış altında oynanan ve hakem Fethi Tahsin Başaran’ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı bu tarihi karşılaşmayı tamamı biletsiz 14 kişi izledi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 21 Eylül 2003’te yapılan Süper Lig maçını ise 70 bin 125 seyirci takip etti. Bu rakam, rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısındaki rekor olarak tarihe geçti.

DEV MAÇTA EN FARKLI SKOR 7-0

Fenerbahçe ile Galatasaray’ın 110 yılı geçen rekabetinde en farklı skorlu galibiyeti, 7-0’lık sonuçla Galatasaray aldı. İstanbul Ligi’nde 12 Şubat 1911’de yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazandı. Fenerbahçe ise şimdiye dek en farklı skorlu galibiyeti, 2002-2003 sezonunun ilk yarısında Kadıköy’de elde etti. 6 Kasım 2002’deki müsabakayı 6-0 kazanan sarı-lacivertli ekip, aynı zamanda lig maçlarında iki takım arasındaki en farklı skorlu galibiyete imza attı.

EN GOLCÜSÜ RIZA SPOREL

Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde en fazla golü Sarı-Lacivertlilerden Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, bu rekabette 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Sporel’i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izliyor. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaraylı Metin Oktay’ın ise rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın da 14’ü Galatasaray, 8’i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var. Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu.

EN DEĞERLİSİ VİCTOR MOSES

Spor Toto Süper Lig’in 28. haftasında oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi, ligin en değerli iki takımını karşı karşıya getirecek Transfermarkt’ın verilerine göre Cimbom’un kadrosunda yer alan futbolcuların toplam değeri 93 milyon 500 bin euro ile ligde ilk sırada bulunurken, Fenerbahçe’nin kadro değeri ise 90 milyon 100 bin euro ile ligde ikinci sırada bulunuyor. Merkez Bankası’nın günlük kuruna göre iki takımın toplam değerinin Türk Lirası karşılığı da yaklaşık olarak 1 milyar 197 milyon. Fenerbahçe’nin devre arasında İngiliz ekibi Chelsea’den kadrosuna kattığı Victor Moses, 14 milyon euro ile takımın en değerlisi konumunda bulunuyor. Moses, derbide oynaması durumunda sahanın da en değerli futbolcusu olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN