Mahmut hocanın müthiş başarısı: Tenis kortları bile yok ama şampiyon oldular

Mahmut hocanın müthiş başarısı: Tenis kortları bile yok ama şampiyon oldular

Tenisin yanında birçok spor dalında takımlar kurarak öğrenciler yetiştiren beden eğitimi öğretmeni Mahmut Samat, hiçbir kurumdan destek almadan ayakta durmaya çalışan takımın, Türkiye bazında elde ettiği başarıları anlattı: Osmaniye bölgesinde biz tekiz. Bu işe 20 yılımı verdim. 200'den fazla kupa kazandık. Hedefimiz milli takıma yükselmek.

DEMET İLCE | KARAR

Hatay'ın Erzin ilçesine bağlı Gökdere köy okulundaki öğrencilerden tenis takımı kurarak, çocukları tenisle tanıştıran eğitmen Mahmut Samat, sorularımızı yanıtladı. Samat, kurduğu tenis kulübünün başarılarını ve hedeflerini anlattı. Çocuklardan hiçbir şekilde ücret talep etmeden gönüllü olarak eğitim verdiğini söyleyen Samat, eğittiği öğrencilerin Türkiye bazındaki başarılarını paylaştı. Samat, henüz bir tenis kortuna bile sahip olmayan öğrencilerin, kısıtlı imkanlarla nasıl büyük başarılar elde ettiklerini açıkladı.

1.jpg

Filiz Noyan TTF 14. Ulusal Tenis Turnuvası

"BIRAKIN TENİSİ DAHA SPORU BİLMİYORLARDI"

Hatay Erzin Gökdere köy okulunda, spor kulübü adı altında birçok branşta takımlar kurduğunu söyleyen tenis eğitmeni Mahmut Samat, şunları anlattı:

"Tenis kulübümüz 2012 yılında kuruldu. Okullar arası yarışmalara girdik. İl, ilçe ve bölge bazında, Türkiye çeyrek finali ve yarı finallerine başarı sağladık. Çocukları sporla tanıştırdığımda bırakın tenisi daha sporun ne olduğunu bilmiyorlardı. Çocuklar tenise başladıklarında topla raketi birleştiremiyorlardı. Yetenek seçimi yapmadım. Kim oynamak istiyorsa geldi.4. ve 5. sınıfta ellerine raket aldılar. Öğrenci sayımız az olduğu için tenis takımına sadece tenise ilgi duyanları aldım. Deneme ve seçme şansım olmadı. Okulun tamamı 70-80 kişiydi. 4-5 takım kurdum. Voleybol, futbol, atletizm, tenis, masa tenisi... Osmaniye'nin bir İmam Hatip Ortaokulu'nda nüfusu az olmasına rağmen futsal takımı çıkardık, masa tenisinde çeyrek final oynadık, atletizmde birinci olduk. Suriyeli öğrencilerden oluşturduğum bir voleybol takımım vardı. Öğrencilerin özellikle teniste başarılı olmalarını çok istiyordum. Çünkü tenis benim için özel bir spor. Bana göre diğer sporlardan daha zor, daha çok beceri gerektiren ve emek isteyen bir spor. Bireysel sporların hepsi özeldir. Ama tenisin zorluğunu oynayan bilir. Mental güç, kondisyon, raketi kullanabilme, ayak çalışması, kol ve bel gücü..."

2-003.jpg

Filiz Noyan Osmaniye Gençlik Spor Tenis Turnuvası

"NEREDE KORT BULURSAK ORADA ÇALIŞIYORUZ"

"Teniste imkan çok kısıtlı. Bizim kortumuz yoktu. Filemiz bile yoktu. Voleybol sahasındaki fileyle küçük ve kötü bir zemin üzerinde tenis takımı kurup, bölge şampiyonlarına katıldık" diye konuşan Samat, imkansızlıklar içinden nasıl Türkiye şampiyonasına yükseldiklerini anlattı:

"Türkiye'nin neredeyse 20-30 tane ilini mağlup ettik. Maçları hep son anda kaybettik. Çok büyük şanssızlıklar yaşadık. Ama sonuçta öğrencilerim Türkiye çeyrek finalinde oynamış oldu. Takımımız 70 kişilik İstanbul şampiyonasında Bahçeşehir Koleji ile final maçı oynadı. Şu an öğrencilerimiz Türkiye şampiyonasına hazırlanıyorlar. Türkiye'de birçok derece yaptılar, daha iyiye gitmeye çalışıyoruz. Nerede kort bulursak orada çalışıyoruz. Çocuklar kendi evlerinin önünde belki de yolda bile tenis çalışmaları yapıyorlar. Osmaniye'de bize kort olarak yardım eden tek kişi üniversite öğretim görevlisi aynı zamanda tenis eğitmeni İsmail Delhi bey. Üniversitenin kortuna erkenden gidip 1-2 saat antrenman yapma imkanı buluyoruz.

3.jpg

Hatay Okul Sporları Tenis Yıldızlar Kız Takımı İl İkincisi

"200'DEN FAZLA KUPA KAZANDIK"

Öğrencilerle iletişimim ders dışında da devam ediyor. Sonuç odaklı çalışıyoruz. Ders dışında çocukların evde yapacakları çalışmaları tek tek planlıyoruz. 1 ay çalışma sonucunda 2-3 defa öğrencilerime il birinciliği yaşattım. Osmaniye'de bana göre biz tekiz. Bu işe 20 yılımı verdim. 200'den fazla kupa kazandık. Ben emektar bir eğitimciyim, amatör çalışıyorum."

4.jpg

Hatay Okul Sporları Küçük Erkekler ve Küçük Kızlar Birincileri

"HİÇ YENİLMEYEN ÖĞRENCİLERİM VARDI"

2018'den beri eğitmenlik yapan Samat, öğrencilerinin neredeyse yüzde 85'inin derece yaptığını söyledi. 16-21 yaş aralığında öğrencilerinin bulunduğunu belirten Samat, şöyle devam etti:

"Eğitime Gökdere Ortaokulu kulübü olarak 20-25 öğrenci ile başladık. Öğrenci sayımı zamanla 30-40'lara kadar çıkardım. İl düzeyinde dereceler elde edebilecek 25'e yakın tenisçi yetiştirdim. Hatay'da, Mersin'de, Adana'da hiç yenilmeyen öğrencilerim vardı. Çoğu ailevi nedenlerden dolayı tenisi bırakmak zorunda kaldı. Şu an kulübün içinde aktif tenis oynayan 10 öğrencim var. Ama bu sayı önceden 30-40 civarındaydı. Tenisi bırakan çocukların ellerinde imkan olsa geri dönerler ve 1-2 sene içerisinde derece sahibi olurlar.

5-001.jpg

Hatay Okul Sporları Küçük Erkekler Hatay İkincisi

"HİÇBİR KURUM DESTEK OLMADI"

Yıllardır gönüllü eğitmenlik yapan Samat, kulüplerine hiçbir kurumun destek çıkmamasına şöyle sitem etti:

"Bir öğrencinin iyi bir raketle tenis oynayabilmesi için en az 4500 lira parası olması lazım. Bizim çocuklar ise tek raketle idare etmeye çalışıyor. Raketlerinin teli koptuğu zaman benim raketimle maça çıkıyorlar. Kulübü bağımsız yürütüyorum. Hiç bir kurumla bir türlü irtibat kuramadım, destek olmadılar. Çocukların turnuva ücretlerini ödeyelim bile demediler. Artık kimseden bir şey beklemiyorum. İleride 'bu işi yapamazsın' diye beni engelleyebilirler. O kadar boğuldum ki... Gölge etmesinler başka bir şey istemem."

6.jpg

Hatay Okul Sporları Küçük Kızlar Hatay Birincisi

Özel dersler de vererek elde ettiği gelirle kulübüne destek sağlayan Samat, şunları söyledi:

"Bu işi gönüllü yapıyorum ve yapmaya da devam edeceğim. Öğrencilerin eksiklerini, malzemelerini, giderlerini karşılamak için özel dersler veriyorum. Özel ders verdiğim öğrencilerden durumu olmayanlara ücretsiz ders bile veriyorum. Özel ders verdiğim kişiler de bana yardımcı antrenör olarak yardım ediyor. Kazandığım parayla çocukların raketlerini, toplarını, yol masraflarını karşılamaya çalışıyorum. Çocukların aileleri de ellerinden geleni yapıyor. Sadece parmakla sayılabilecek kişilerin maddi ve manevi olarak destekleri ile ayaktayız.

7.jpg

Hatay Okul Sporları Yıldız Kızlar Birincisi

"DAHA KÖTÜ HAKSIZLIKLARLA KARŞILAŞTIM"

Öğrencilerimin hepsi Erzin Gökdere köyünden. Köyden ayrılıp Osmaniye'ye geçtiğimde bize orada yapılan haksızlıklar Osmaniye'de devam etmez sanmıştım fakat daha kötüsüyle karşılaştım. Çocuklarımızı geleceği için gerekirse masaya yumruğumuzu vuruyoruz ama sorsanız biz haksız oluyoruz. Mersin Türkiye şampiyonasına bir öğrencimi kendi arabamla yolladım. Aracın yakıtını, çocuğun raketini ve turnuva ücretini ben karşıladım."

8.jpg

İskenderun 5 Temmuz Turnuvası Çiftler İkincisi -18-30 Yaş Kadınlar Birincisi

"HEDEFİMİZ MİLLİ TAKIMA YÜKSELMEK"

Öğrenciler ile bireysel olarak ilgilendiğini, bir öğrenci ile günlük 1 saat zaman ayırmam gerektiğini fakat bunun mümkün olmadığını söyleyen gönüllü eğitmen, 10 öğrenciye günlük 2 saat bile zaman ayıramadığını belirtti. İmkansızlıklardan yakınan Samat, şunları aktardı:

"Ben ücra köşelerde, köy çocuklarının da adının tenisle anılmasını istiyorum. Bu çocukların, 'Burada biz de varız, biz de tenis oynayabiliyoruz' diyerek diğer dezavantajlı çocuklara örnek teşkil etmesini istiyorum. Tek amacım çocukların sosyal açıdan kendilerini geliştirmelerini ve özgüven sahibi olmalarını sağlamak. Çocuklara gittikleri her yerde özeniyorlar. 'Ne kadar iyi çocuklar' diyorlar. Amacım buydu. Aslında amacıma ulaştım ama bunu sonuca bağlamak istiyorum. Hedefimiz milli takıma yükselmek. En son bir öğrencim Türkiye çeyrek finalinde oynadı."

9.jpg

TTF Ulusal 12 Yaş Turnuvası İkincisi

"TENİS HATALARIMIZIN YÖN VERDİĞİ BİR SPOR"

Samat, tenisle nasıl tanıştığını ve neden çocukları tenise yönlendirdiğini şöyle anlattı:

"Küçükken tenisi televizyondan izlerdim. Kurallarını bilmezdim, imkanımız yoktu. Oynayacak yerimiz yoktu. Ama izlerken büyük keyif alıyordum. Yaptığımız tek spor futboldu. Sürekli top peşinde koşardım. Çocukluğumda hayalim futbolcu olmaktı. Ailemin baskısından dolayı spordan bayağı bir uzak kaldım. Spor, hep içimde kaldı. Lisans çıkarmak istiyordum. Lisansı babam imzalamadı. Anneme imzalattım, kabul etmediler. Kendim imzaladım, yine olmadı. Lisanssız bir süre oynadım. Sonra babam gelip beni sahadan aldı, herkesin içinde azarladı. Bayağı bir travma yaşadım. Üniversitede beden eğitimi okudum. Kendi kendime hazırlandım. Üniversitede tenisle tanıştım. Aytuğ Çelikkanat hocam vardı, tenisle beni o tanıştırdı. Tenis diğer sporlarla karşılaştırdım ve dedim ki 'gerçekten bir insanın kimsede hata ve bahane bulamayacağı, kendiyle baş başa olduğu, kendi hataları ile oyuna yön verdiği bir spor. Bu da tam bana göre.' İşte bu düşünce beni tenis oynamaya itmişti. Aklımda tenisçi olmak yoktu. Sadece oynuyordum fakat sonra eğitmenlik olayını duydum. Çevremdekiler ve hocam yardımcı oldu. O şekilde başladım.

"KOLUM KIRIKKEN ŞAMPİYON OLDUM"

2004'ten bu yana tenis eğitimi veriyorum. Kendi derecelerim de mevcut. Sakatlıklar yaşadım. Omzumda iki tane yırtık çıktı. Tedavi oldum. Bu şekilde turnuvalara katıldım. Kolum 5 yerden kırıldı. Şu an kolumda platin var. Tenise ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra tekrar turnuvalara katıldım. Kolum kırıkken şampiyon oldum, yarı finallerde oynadım. Şu an kolumdaki kırık oyunumu yüzde 50 etkiliyor. Ama devam ediyorum. İskenderun'daki değerli hocam Ünsal Baylar sayesinde kolum şu an daha iyi. Normal performansımın yüzde 50 altındayım ama devam edebilmekte çok güzel.

"KUMUNU HALISINI TAŞIDIĞIM KORTA GİREMİYORUM"

Tenise bir başlayan bir daha bırakamıyor. Diğer sporlar bir tarafa tenis bir tarafa. Tenis oynamayan, müsabakaya katılmayan, oyuncusunu müsabakada oynatmayan kimse tenisi anlayamaz. Tenisle alakası olmayan insanlar tenisçi yetiştirmeye çalışıyor. Benim öğrencilerim ile onların öğrencilerinin müsabaka etmesini bırakın, kendileri benim öğrencilerimle müsabaka edecek yetenekte değil. Kendi bulunduğum ilçede kendi yaptığım korta giremiyorum. Kumunu, halısını taşıdığım korta giremiyorum. Kort kilitli, öğrencilerim çalışamıyor. İnanıyorum ki bir gün, gerçekten dürüst yöneticiler gelecek ve bize hak verecekler.

10-002.jpg

TTF Ulusal 16 Yaş Adana Birincisi

"TENİS BAĞIMLILIK YAPAN BİR SPOR"

Eğitim verdiği grupların yüzde 90'ının verilen eğitimden memnun olduğunu söyleyen Samat, tenisin bilişsel, sosyo-kültürel ve ruhsal olarak kişiyi çok geliştirdiğini anlatarak öğrencileri tenise teşvik ettiğini aktardı. Samat, şu ifadeleri kullandı:

"7 yaşımda ve şu anki aklıma sahip olsam hiçbir sporla ilgilenmem. Alırım bir raket, hoca da bulamazsam gider bir duvarın karşısına geçer, saatlerce tenis oynarım. Oynamayan bu sporu anlayamaz. Bağımlılık yapan bir spor. Çevremde diğer sporları bırakıp tenise devam edenler gördüm fakat tenise başlayıp da bırakanı görmedim. Tenis dünyanın en iyi sporu. En önemli faydası bireye sorumluluk, özgüven ve sosyal statü kazandırması.

"ÇALIŞAN HERKES TENİSÇİ OLABİLİR"

"Teniste bireysel farklılıklar çok fazla. Her insanın kas yapısı farklı olduğundan eğitim alırken zorlanmalar oluyor" diye konuşan Samat, çalışan herkesin tenisçi olabileceğini söyledi. Samat, oyun sırasında sakatlanmalara yönelik ise şunları aktardı:

"Olası sakatlanmalar devamlı yaşıyoruz. Zemin sert, düştüklerinde küçük veya büyük sakatlanmalar oluyor. Biz de büyük sakatlanmalar olmadı. Sakatlanma durumlarında önce buz uygulaması sonrasında ise ilk yardım yapıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN