Rusya'dan Sharapova ile ilgili doping açıklaması

Rusya'dan Sharapova ile ilgili doping açıklaması

Ünlü tenisçi Maria Sharapova'nın kanında doping çıkmasının ardından Rusya Spor Bakanı Vitaly Mutko, 'meldonyum' ismindeki yasaklı maddeyi diğer Rus raketlerinin de kullanabileceğini açıkladı.

Rusya Spor Bakanı Vitaly Mutko, 'meldonyum' adı verilen yasaklı maddeyi kullandığını itiraf eden kadın tenisçi Maria Sharapova'nın dışında başka Rus sporcuların da aynı maddeyi kullanmış olabileceğini söyledi. Rus haber ajansı TASS'a konuşan Mutko, Sharapova'nın 1 Ocak'tan itibaren yasaklı maddeler listesine giren 'meldonyum' adı verilen maddeyi kullandığını itiraf etmesi üzerine yaptığı açıklamada, "Bence ne yazık ki, başka soruşturmalar da açılabilir. Söz konusu maddeyi birçok sporcu kullanmış olabilir" ifadelerini kullandı.

"DOPİNGİ TAMAMEN ÇIKARMAMIZ ZAMAN ALACAK"

Mutko, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) uyarısının ardından bakanlık olarak konu hakkında Rus sporcuları önceden uyardıklarını da kaydetti. Rus sporunda son dönemde ortaya çıkan doping olaylarını durdurmak amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Bakan Mutko, "Rus sporundan dopingi tamamen çıkarmamız, önümüzdeki 3-4 yılı alacak" değerlendirmesinde bulundu.

16-03/08/resimid_2357828.jpg
Başarılı raket Meldonium'u 10 yıldır kullandığını ve yasaklı maddeler listesine girdiğini bilmediğini açıkladı. / FOTO: AA

10 YILDIR KULLANIYORMUŞ

Yaşadığı son sakatlıkların ardından dünya sıralamasında 7'nciliğe kadar gerileyen Sharapova, düzenlediği basın toplantısında, 'meldonyum' adı verilen maddenin 1 Ocak'tan itibaren yasaklı maddeler listesine alındığını bilmediğini ve 10 yıldır kullandığını itiraf etmişti. Bu açıklamanın ardından Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), sezonun ilk grand slam turnuvası Avustralya Açık'ın devam ettiği 26 Ocak'ta Sharapova'dan alınan doping numunesinde söz konusu maddeye rastlandığını ve bu nedenle 12 Mart'tan itibaren Rus tenisçiye geçici men cezası verildiğini duyurmuştu.

MELDONIUM NEDİR?

Maria Sharapova'da bulunan Meldonium, kalp krizi tedavilerinde, diyabet hastalıklarında kullanıldığı gibi, başta Ruslar olmak üzere, sporcularda da performans artırıcı, enerji rezervlerini hızlıca geri kazanabilmek adına da kullanılabiliyor. Özellikle atletizmde sıkça karşımıza çıkan Meldonium'u kullanıp, ceza alan ilk isimler, atlet Aregawi, bisikletçi Vorganov ve buz patencisi Bobrova oldu. Yarış veya maçlardan ziyade idmanlardan önce kullanılan Meldonium, Sharapova'nın bahsettiği gibi 2016 değil, Kasım 2015'ten itibaren WADA tarafından yasaklanmış ilaçlardan biri durumunda.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN