Yellen, Fed’in faiz kararı için ne dedi?

Yellen, Fed’in faiz kararı için ne dedi?

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "Eğer faiz artışına ekim toplantısında başlamaya karar verirsek, bir basın brifingi düzenleriz. Dolayısıyla, ekim toplantısı bir olasılık olarak kalmaya devam ediyor" dedi.

Fed Başkanı Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 gün süren toplantısının ardından alınan kararları değerlendirdi. 

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker haricindeki FOMC üyelerinin faiz artışı için gerekli şartların sağlanmadığı yönünde oy kullandığını belirten Yellen, enflasyona dikkati çekti. Yellen, enflasyonun orta vadede işgücü piyasasındaki iyileşmeye paralel olarak yüzde 2 hedefine yaklaşacağı öngörüsünde bulundu. 

“ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilir”

Başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yönelik endişelerle ortaya çıkan küresel piyasalardaki dalgalanmanın, ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Yellen, "Finansal gelişmelere ve piyasalardaki türbülansa karşılık vermek politikamızın bir parçası değil. Ancak, bunların neden kaynaklandığına ve ABD'yi nasıl etkileyeceğine bakıyoruz ve daha fazla veri görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Üyelerin çoğu, bu yıl içinde faiz artışı istiyor"

Diğer taraftan, 17 üyeden 13'ünün son gelişmelere rağmen faiz artışına bu yıl başlanması yönünde görüş bildirdiğinin altını çizen Yellen, şunları kaydetti:

"Üyelerin çoğu, ekonomik şartların federal fonlama oranının bu yıl içinde artırılmasını uygun kılacağını düşünmeye devam ediyor. Ancak, 4 üye şu an bu şartların gelecek yıl ya da daha sonrasına kadar oluşmayacağını öngörüyor. Faiz oranlarına yönelik ortalama projeksiyonlar ise 2016 sonu için yüzde 1,5, 2017 sonu için yüzde 2,5 ve 2018 için yüzde 3,5 olarak belirlendi, bunlar haziran ayındaki tahminlerden yaklaşık yüzde 0,25 daha düşük".

Yellen, ayrıca destekleyici para politikasının ekonomideki iyileşmeye rağmen sürdürülmesinin ekonomide aşırı ısınmaya ve enflasyonun hedefi aşmasına neden olacağını söyledi.

"Ekim toplantısı olasılıklar arasında"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yellen, ekimde yapılacak FOMC toplantısına yönelik bir soru üzerine, faiz artırma kararının komitenin her toplantısında alınabileceğini bildirdi. Yellen, "Daha önce vurguladığım gibi, eğer faiz artışına ekim toplantısında başlamaya karar verirsek, bir basın brifingi düzenleriz. Dolayısıyla, ekim toplantısı olasılıklar arasında kalmaya devam ediyor. Gelecek finansal ve ekonomik gelişmelere bakacağız ve ABD ekonomisinin iyi durumda olduğundan emin olmaya çalışacağız" diye konuştu.

Bu arada, FOMC'nin bir sonraki toplantısı 27-28 Ekim'de düzenlenecek. 

New York Borsası dalgalı seyretti

Fed'in faizleri mevcut seviyesinde tutma kararının ardından New York Borsası, yüzde 1'e yakın yükseldi. Kapanışta, Dow Jones Endeksi 65,27 puan (yüzde 0,39) azalışla 16.674,68 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de 5,11 puan (yüzde 0,26) değer kaybıyla 1.990,20 puana geriledi. Öte yandan, Nasdaq Teknoloji Endeksi 4,71 puan (yüzde 0,10) yükselişle 4.893,95 puandan kapandı. 

Öte yandan karar öncesi 1,1318 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi gün sonunda 1,1435'e çıkarken, dolar/TL 2,9870'e kadar geriledi. Altının ons fiyatı ise yüzde 1,05 artışla 1.130,70 dolara yükseldi. 

Analistler, piyasalardaki dalgalanmanın Çin'e ilişkin endişeler ve Fed'in faiz artışı zamanlamasındaki belirsizlik nedeniyle devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor. 

WASHINGTON/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN